ask3r Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Dzień dobry! Mam pewne hipotetyczne pytania dotyczące licencji Autodesk, być może ktoś przerabiał na własnej skórze i jest mi w stanie rozjaśnić. Prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą zakupiłem licencję 3ds max 2012. I teraz rodzą mi się pytania: 1)czy gdy zamknę działalność muszę robić jakiekolwiek przeniesienia licencji z mojej firmy na mnie jako osobę fizyczną żebym mógł mieć np legalnie zainstalowany ten program w domu? aby móc po prostu czasem coś podłubać lub zrobić np zleconko na umowę o dzieło 2)załóżmy że powyższe jest uregulowane, licencja jest na mnie jako osobę a nie firmę, to czy mogę zainstalować program w firmie w której się zatrudnię (oczywiście nie mając zainstalowanego gdzie indziej). Np będę pracował u kogoś w firmie na podobnym stanowisku ale czasami znajomość max może mi się przydać do jakiegoś zadania i wtedy go po prostu odpalę. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiger250 Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Nie jestem pewien, ale od lutego tego roku licencje są sprzedawane tylko na zasadzie subskrypcji. Ewentualnie dożywotnio w pakiecie Creative Suit. Więc przypuszczam, że póki masz to działa, jak zamkniesz firme to z licencją też będzie koniec. Ale może tylko tak mi sie wydaje :) Zawsze możesz wykupić licencję na jeden miesiąc, koszt 200E, wtedy kiedy potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujek_kane Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 Myślę, że w przypadku działalności jednoosobowej licencja może być nadal ważna. W działalności fizycznej dalej jesteś osobą fizyczną, a nie prawną, więc de facto Ty to Ty. Ale może ktoś mądrzejszy się wypowie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ask3r Napisano 15 Marzec 2016 Autor Share Napisano 15 Marzec 2016 Hmm, nie wydaje mi się że tak jest:) ponieważ z tego co zdążyłem doczytać jak robiłem już "research" to jednym z punktów które pozwalają przenieść licencję jest wyprzedaż majątku firmy. Tylko co w przypadku jeżeli zamykam firmę a program chcę zachować. Mam sobie odsprzedać?;) (odnośnie postu tiger250) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakul Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 w 1-os działalności nie ma "firmy" , jesteś ty. Firmą się to tylko nazywa potocznie. program jest na ciebie, jakbyś był podmiotem prawnym to wtedy masz firmę i potrzeba robić jakieś kroki żeby stać się właścicielem po zamknięciu. wszystko co teraz kupujesz jest twoje a nie "twojej dzialaności zwanej firmą" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wujek_kane Napisano 15 Marzec 2016 Share Napisano 15 Marzec 2016 w 1-os działalności nie ma "firmy" , jesteś ty. Firmą się to tylko nazywa potocznie. program jest na ciebie, jakbyś był podmiotem prawnym to wtedy masz firmę i potrzeba robić jakieś kroki żeby stać się właścicielem po zamknięciu. wszystko co teraz kupujesz jest twoje a nie "twojej dzialaności zwanej firmą" Dokładnie coś takiego miałem na myśli, tylko zdaje się nie umiałem tego odpowiednio ująć :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ask3r Napisano 16 Marzec 2016 Autor Share Napisano 16 Marzec 2016 Dzięki za odpowiedzi! A skoro to jest "moje"-tak , to co z pytaniem nr2. Czy mogę zainstalować tam gdzie na przykład się zatrudnię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drakul Napisano 16 Marzec 2016 Share Napisano 16 Marzec 2016 możesz , ale jak to będzie wyglądać z punktu prawnego. to jest twój program a ty chcesz instalować go u kogoś kto będzie na tym zarabiał(miał korzyść majątkową ), najlepiej jakbyś podpisał umowę z tym kimś na wypożyczenie/dzierżawę twojego softu i rozliczanie tego jakoś w pensji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi