Jump to content

3ds max wieczysta licencja jednostanowiskowa a likwidacja firmy.

Recommended Posts

Posted

Dzień dobry!

Mam pewne hipotetyczne pytania dotyczące licencji Autodesk, być może ktoś przerabiał na własnej skórze i jest mi w stanie rozjaśnić.

Prowadząc jednoosobową działalność gospodarczą zakupiłem licencję 3ds max 2012.

I teraz rodzą mi się pytania:

1)czy gdy zamknę działalność muszę robić jakiekolwiek przeniesienia licencji z mojej firmy na mnie jako osobę fizyczną żebym mógł mieć np legalnie zainstalowany ten program w domu? aby móc po prostu czasem coś podłubać lub zrobić np zleconko na umowę o dzieło

2)załóżmy że powyższe jest uregulowane, licencja jest na mnie jako osobę a nie firmę, to czy mogę zainstalować program w firmie w której się zatrudnię (oczywiście nie mając zainstalowanego gdzie indziej). Np będę pracował u kogoś w firmie na podobnym stanowisku ale czasami znajomość max może mi się przydać do jakiegoś zadania i wtedy go po prostu odpalę.

Dzięki!

• Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Nie jestem pewien, ale od lutego tego roku licencje są sprzedawane tylko na zasadzie subskrypcji. Ewentualnie dożywotnio w pakiecie Creative Suit. Więc przypuszczam, że póki masz to działa, jak zamkniesz firme to z licencją też będzie koniec. Ale może tylko tak mi sie wydaje :)

Zawsze możesz wykupić licencję na jeden miesiąc, koszt 200E, wtedy kiedy potrzebujesz.

Posted

Myślę, że w przypadku działalności jednoosobowej licencja może być nadal ważna. W działalności fizycznej dalej jesteś osobą fizyczną, a nie prawną, więc de facto Ty to Ty. Ale może ktoś mądrzejszy się wypowie ;)

Posted

Hmm, nie wydaje mi się że tak jest:) ponieważ z tego co zdążyłem doczytać jak robiłem już "research" to jednym z punktów które pozwalają przenieść licencję jest wyprzedaż majątku firmy. Tylko co w przypadku jeżeli zamykam firmę a program chcę zachować. Mam sobie odsprzedać?;) (odnośnie postu tiger250)

Posted

w 1-os działalności nie ma "firmy" , jesteś ty. Firmą się to tylko nazywa potocznie. program jest na ciebie, jakbyś był podmiotem prawnym to wtedy masz firmę i potrzeba robić jakieś kroki żeby stać się właścicielem po zamknięciu. wszystko co teraz kupujesz jest twoje a nie "twojej dzialaności zwanej firmą"

Posted
w 1-os działalności nie ma "firmy" , jesteś ty. Firmą się to tylko nazywa potocznie. program jest na ciebie, jakbyś był podmiotem prawnym to wtedy masz firmę i potrzeba robić jakieś kroki żeby stać się właścicielem po zamknięciu. wszystko co teraz kupujesz jest twoje a nie "twojej dzialaności zwanej firmą"

Dokładnie coś takiego miałem na myśli, tylko zdaje się nie umiałem tego odpowiednio ująć :P

Posted

Dzięki za odpowiedzi!

A skoro to jest "moje"-tak , to co z pytaniem nr2.

Czy mogę zainstalować tam gdzie na przykład się zatrudnię?

Posted

możesz , ale jak to będzie wyglądać z punktu prawnego. to jest twój program a ty chcesz instalować go u kogoś kto będzie na tym zarabiał(miał korzyść majątkową ), najlepiej jakbyś podpisał umowę z tym kimś na wypożyczenie/dzierżawę twojego softu i rozliczanie tego jakoś w pensji.