Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Długo zastanawiałem się czy coś wrzucić, ale uznałem że dobra krytyka jest mi potrzebna (dobre słowo też :D). Pozwolę sobie również szkice wrzucać. Choć mam też sporo webowych gameartowych projektów, to tutaj jednak chcę popracować nad techniką odnośnie ilustracji, pokazać procesy mojej pracy, może ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników mi coś podpowie:

Jelonek, wstęp:

Untitled-1_zpsalxmt64k.jpg

Jelonek chwilę dalej:

Untitled-4_zpsfccce4cs.jpg

I finał:

Stroumlva_zpsfoelhess.jpg

Starszy już Orzeł Polski (choć na potrzeby serii 'dziczyzny' chyba zdejmę mu patriotyczne barwy):

Lineart:

line_zpsu8ezras3.jpg

I finał:

orzel_postjj_zpsaglpnvq4.jpg

Aktualnie działam nad wilczkiem, to tak w temacie 'dziczyzny' której serie chciałbym machnąć:

wolf2_zpscafe1cof.jpg

Poniżej mój sposób wizualizacji 'uczesania' za pomocą linów i jaśniejszych 'płatów':

platy_zps0yv9hlqw.jpg

Na ten moment tyle : )

Edited by tadek
dodałem 2 zrzuty
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

fajna technika ale sama kreska czasem nie siada. nie moge przebrnac przez tego orla, bo niby trafiony kula i patos i wogle, ale ma mine jakby ktos mu wsadzil olowek w dupe, sorry :D ale technicznie orginalnie i ciekawie, czekam na wiecej

pozdrrrr

Posted

Heh, faktycznie, jak tak zwróciłeś uwagę, trochę wygląda to jak, by go ktoś zaskoczył od tyłu :D Poprawię to w przyszłości na pewno. Ciągnę temat wilka, choć przez moment zwątpiłem - co go nie 'uczeszę' to wywalę, bo coś mi nie siedzi, mimo to idzie do przodu. Czuję to w kościach, że brak mi warsztatu w tradycyjnym rysunku i to wychodzi w ilustracjach, ale kurcze blade, lubię ilustracje, a czasowo jestem dopięty w ciągu dnia po uszy :D

wilk_zpsthumhw49.jpg

Posted

W czym to robisz? Strasznie się to wydaje chaotyczny i skomplikowany process :D

Przy tym skończonym jelonku jest parę "latających śmieci" które nic nie robią (nad lewym porożem) wygląda to trochę tak jakby to miało być jedno z odgałęzień poroża, ale nie zostało to skończone.

Tego typu pozostałości po poprzednich warstwach często wprowadzają szum do grafiki, i warto zawsze przypatrzyć się i wyrzucić to co nie potrzebne :D

mysz: Mi mina tego orła nie przeszkadza xD on umiera, nie dziwo że jest zaskoczony :P xD

- - - Połączono posty - - -

Ale w sumie ten pocisk zobaczyłam z dużym opóźnieniem, więc w sumie mógłbyś może dodać troche czerwonego na krew albo dać ten pocisk złoty czy coś, żeby bardziej się rzucał w oczy :D

Posted

Hej telthona, w PS wszystko idzie. Tam rzeczywiście zostały śmieci po szkicu, widziałem je, ale jakoś się ostały. : P Zamysł mam taki by stworzyć serię 'naszych' leśnych zwierzątek o lekko wyraźniejszej charakterystyce dla każdego, stąd wyjątkowe poroże jelenia, raniony orzeł polski, dziki wilk w pełni(pełnie jeszcze nie ma :D). Już teraz wiem że chciałbym dopisać do kolekcji żubra i sowę.

Na początku zwierzątka miały mieć dużo bardziej baśniowy wyraz, ale stwierdziłem że to za dużo i tak kwiaty, liście, ptaszki i inne duperele pouciekały z jelenia, to są ich pozostałości :D

Posted

Szczerze mówiąc jeśli chodzi o polskie zwierzęta to częściej widziałam bażanty, przepiórki, dzięcioły, lisy, kuny, myszołowy niż wilki, orły czy sowy. :D Podejrzewam że jakbyś namalował bażanta to od razu by to się ludziom wydało >polskie<.>

Zawsze to jest plus utworzyć projekt z kilkoma grafikami z serii :) Ładnie to potem wygląda jak się serię pokaże na stronie czy gdzieś tam :)

Posted

Hej, taak, generalnie z takich 'swoiskich' zwierzatek zebrał by małe stadko, ale jednak gdzieś mi myśl lata za tymi gdzie pojawiają się jakieś legendy, historie etc. : D Dociągnąłem tego wilczka, choć nie czułem go zbyt dobrze, fatalnie może nie wyszło, tak więc oddaję pod publikę :)

wilk_fin_zpsi5vymcy3.jpg

Posted (edited)

Przez ostatnie miesiące moimi głównymi narzędziami były lasso i krzywe, pospamuję przez jakiś czas pędzlem. Cieniowanie robiłem na zasadzie próbkowania gradientu nałożonego wcześniej. jakieś 2-2.5h roboty, wszystko standardowym pędzlem w PS. mam ogromny problem z detalem, za piernik nie mogę dopracować bazy tak by skutecznie uraczyć obraz detalem... koniecznie liczę na jakieś sugestie.

eek_zpswfq5kabm.jpg

Edited by tadek