Napisano 10 Maj 20168 l Nasz PZL vs włoski Fiat G 50. Grecja 1940 r. Pozdrawiam! Edytowane 10 Maj 20168 l przez kliment woroszyłow
Napisano 14 Maj 20168 l super efekt ?nasz chyba nie miałby szans w takiej walce, wygląda jak snopowiązałka w walce z amfibią.
Napisano 14 Maj 20168 l No właśnie polskie myśliwce wyglądają na bardzo przestarzałe na tle brytyjskich, amerykańskich czy niemieckich z tamtego okresu. Gdy polscy piloci uczyli się na latać na brytyjskich maszynach, czasami lądowali w stylu Kapitana Wrony, na schowanym podwoziu bo zapominali że takie dobrodziejstwa jak wysuwane koła istnieją. :D Super rzeczy.
Napisano 14 Maj 20168 l Autor super efekt ?nasz chyba nie miałby szans w takiej walce, wygląda jak snopowiązałka w walce z amfibią. W 1939 P11c był już za wolny mocno, P24 tez był, ale mniej. Za to były dużo zwrotniejsze, co w połączeniu z bardzo dobrym wyszkoleniem polskich pilotów pozwalało wygrywać. Najlepszym dowodem jest wysokość zadanych strat we wrześniu 39 roku, które były porównywalne ze stratami jakie poniosła luftwaffe w kampanii francuskiej.
Napisano 14 Maj 20168 l dlatego akurat żenuje mnie to sentymentalne nawiązywanie do 2giej rzeczpospolitej, zero rozeznania w polityce w w `39, stawianie na honor i oddanie z kompletnym złomem w ręku, podobno niemcy pierwsze co zniwelowali to te przestarzałe lotniska już na początku kampanii, mieli dokładne rozeznanie.
Napisano 14 Maj 20168 l Autor Rozumiem że nie mając sprzętu z najwyższej światowej półki pogodził byś się z zajęciem własnego kraju przez obcego agresora bez mrugnięcia okiem... gratuluje ..... Ja w przeciwieństwie do Ciebie uważam że obrona ojczyzny jest najwyższym honorem bez znaczenia na to jakim sprzętem do tej obrony mnie ojczyzna wyposaży.
Napisano 15 Maj 20168 l otóż to, pewne hasła brzmią pięknie, kilka razy nie tylko w `39 zdarzało się że Polacy szli pod gilotynę wiedząć że został im honor. W wojnie ze szwedami itd. Coś odradza się w Polskiej świadomości mimo amnezji w nauczaniu- inna droga niż bezalternatywność dlatego nie poszliśmy ochoczo w zeszłym roku pomagać rezunom ukraińskim w wojnie z rosją, tylko nasze kukiełki od polityki fikały na barykadach na majdanie.
Napisano 15 Maj 20168 l moi panowie najwyższą wartością jest życie a nie ojczyzna czy Honor Ps. czasem walczy się w obronie żucia innych. Co do pracy to wygląda super jedyne co mi się nie podoba to te płomienie i dym które są na fiacie. Jakoś tak nie wiem czemu nie wygląda to realistycznie (kojarzy mi się z ił2 szturmowik) co to samego starcia maszyn. nie wiem czy takowe miało miejsce ale myślę ze nasz PZL miałby szanse z fiatem, sprawdziłem parametry obu maszyn i myślę że jeśli nasz PZL atakowałby z przewagi pułapu (miał on wyższy pułap maksymalny niż Fiat) maiłby szanse. poza tym PZL mógł się ratować lotem nurkowym. W fiacie taki manewr był ryzykowny bo przy przewrocie przez skrzydło i wprowadzeniem maszyny w lot nurkowy potrafiły z fiata odpadać części (wada konstrukcyjna) co prowadziło do katastrofy