Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, aż głupio mi zaśmiecać forum takimi małymi pytaniami ale niektórych rozwiązań nie umiem ani znaleźć sam, ani znaleźć w googlach :/

Jeśli ktoś miałby chwilę to byłbym wdzięczny za pomoc z dwoma zagadnieniami.

Mam do rozłożenia obiekt cylindryczny, gdy zaznaczam boczne ścianki i daję Planar Mapping to majka rozkłada mi to jako okrąg z otworem w środku, a ja tymczasem chciałbym mieć te polygony w jednej prostej linii, i nie ważne jak to tnę i każę majce to unfoldować i inne rzeczy robić, to ona i tak zawsze wraca mi do tego okręgu. Jak mogę ją zmusić do rozłożenia tych polygonów w jednej prostej linii ?

I sprawa druga, czy mogę jakoś włączyć "delikatny" tryb przesuwania, rotacji, skalowania ? Potrzebuję dosyć dokładnie przeskalować uvki jednak nawet na minimalnej czułości myszki skala "skacze" uniemożliwiając mi dokładne dopasowanie.

Dzięki i Pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie mozesz ich zmusic co najwyzej mozesz sie zastanowic i zrobic to z glowa.

"UV to reprezentacja modelu na plaszczyznie" mniej lub bardziej.

Sprobuj sie zastanowic ktore sciany leza w jakiej plaszczyznie i potnij obiekt by rozlozenie uv bylo proste.

Mozesz tez uzyc automatycznego rozlozenia UV ale nie wszyscy tak potrafia pracowac i potem tepe tloki beda na ciebie drzec morde bo sami nie potrafia robic z rozwalonymi UVkami.

(automatic unwarp)

(uv automatic projection) - lub podobna nazwa. Nie pamietam jak to w maya bylo.

Nie ma w tym przypadku uniwersalnej rady poniewaz kazdy model jest inny. Musisz sie sam tego nauczyc po prostu.

pozdrawiam

Napisano

Kiedys podobne pytanie ktos zadal w odniesieniu do Blendera. Nie wiem czy o to ci chodzi ale tu masz jak zaznaczyc seamy zeby rozwinelo walec. Jak nie o to to wybacz ;) Odcinasz podstawy calkiem a bok przecinasz w jednym miejscu zeby dalo sie go rozwinac.

G6tUNs3.jpg

Napisano
  • Autor

Rozumiem, a czy może ktoś ma pomysł odnośnie tych "skoków" np. skalowania ? Gdzie mogę to regulować ?

I jeszcze mi się przypomniało jeszcze jedno odnośnie uvek, czy jest jakaś opcja która pozwoli mi "zestackować" możliwie jak najbardziej dokładnie jeden polygon na drugim przy unwrapowaniu ?

Napisano
  • Autor

Skrypt działa całkiem nieźle, mam jednak ciągle problemy ze skalowaniem. Ustawienia skalowania zresetowałem, okazuje się jednak, że problem ciągle jest obecny. Wychodzi na to, że te skoki pochodzę z tego, że "shell" który próbuję skalować jest zwyczajnie bardzo duży a ja potrzebuję go przeskalować tylko odrobinę. Przydałby mi się po prostu jakiś bardziej precyzyjny tryb, coś jak maxowe F12.

Napisano

Masz wbudowany na status line odpowiednik maxowego F12:

maya.jpg

Absolute transform i Relative transform w trybie zaznaczonych uv skaluje lub przesuwa zaznaczone uv o tyle, ile sobie zażyczysz,

w zależności od wybranego narzędzia.

Ponadto, absolutną podstawą pracy z uv jest wg mnie ten oto skrypt - umie wyśrodkować shell, robić stacking, nawet wyrównać rotację:

http://www.stefandavid.com/xformuv/