Napisano 22 Lipiec 20168 l Właśnie Nvidia zapowiedziała nowego Titana X. 3584 CUDA, taktowanie rdzenia 1417/1531, teoretyczna moc obliczeniowa 11TFLOPz, 12GB GDDR5x 10000MHz, sugerowana cena 1200$, czyli, patrząc na ceny 1080, ten titan będzie kosztował +-7k u nas. Jak dla mnie - cenę oczywgipsie przemilczę, ale rozczarowali mnie dający tylko 12GB pamięci, spodziewałem się przynajmniej 16. Trzeba czekać na premierę - odbędzie się 2 sierpnia - i testy. Thoughts?
Napisano 22 Lipiec 20168 l Nic dziwnego ze tylko 12gb nvidia została nawet w przypadku tak topowej karty przy starych pamięciach mimo ze wszeteczniejsze zapowiedzi były ze miedzy innymi Titan dostanie moduły HBM2. Widać coś poszło nie tak z moduły HBM2 i zastosowaniem ich do GTX a miał być taki przebój połączenie pascal z HBM2. Pora na kontroferte od AMD bo procki intela z 5 generacji brodwelli tez raczej wykazują zastój w technologii oprócz zmiany procesu wytwarzania
Napisano 22 Lipiec 20168 l Pora na kontroferte od AMD bo procki intela z 5 generacji brodwelli tez raczej wykazują zastój w technologii oprócz zmiany procesu wytwarzania AMD jest swietne w obiecywaniu, tylko potem produkt zawsze jakos nie nadaza za marketingiem :( Pora zeby przestali obiecywac rewolucji za kazdym razem i zrobili cos co moze konkurowac nie tylko cena...
Napisano 22 Lipiec 20168 l Autor Moim zdaniem, gdyby rx 480 kosztował około 900 zł za wersję z 8GB pamięci to byłaby świetna propozycja. A tak - wystarczyło wydać gtx 1060 i już pozycja amd nie jest atrakcyjna. Niestety AMD trochę leży ostatnio. Zobaczymy co przyniesie Vega, jeżeli będzie kicha - myślę, że może to niekorzystnie wpłynąć na sytuację na rynku. Już teraz - Titan 1200? Wszystkie wcześniejsze były wyceniane na 999.
Napisano 22 Lipiec 20168 l Nezumi zobaczymy ich zapowiedzi nowych procesorów sa dopiero na 2017 rok na razie nic nie mówią aby premiery miały się opóźnić a jest mowa nawet o 20 rdzeniowym procesorze segmentu domowego. Intel zasadniczo tez się ostatnio nie ma czym pochwalić przyrosty 3-5 % mocy w porównaniu do modeli wcześniejszych nie są jakimś szokiem ani osiągnięciem. Rozwijanie wielordzeniowych konstrukcji Xeonów jest sprawa fajna tylko co z tego jak to segment maszyn powyżej 20k a chwalenie się ze będzie można je wsadzić na platformy czteropocesorowe jest po prostu śmieszne akurat tu konkurencja juz dobre parę lat tamu miał Opterony na takich platformach. A z cena nowego Titana X jest jak z najmocniejsza i7 6950x miała być za około 1000$ a jest za 1500$ skutek także jest to najmniej opłacalny zakup
Napisano 22 Lipiec 20168 l Zeby nie bylo watpliwosci - zycze im jak najlepiej. Przy Nvidia w zasadzie trzyma mnie CUDA, ale juz procek spokojnie moglbym z amdka wrzucic. Tylko wlasnie zapowiedzi zawsze sa swietne, jaram sie a potem wychodzi nie do konca to co zapowiadali...
Napisano 23 Lipiec 20168 l Autor Ja z Corony korzystam tylko dla tego, że mam podgląd na żywo przy użyciu CPU i nie muszę kupować karty od Nvidii, a praktycznie wszystkie inne silniki wymagają CUDA. Od zawsze stałem za kartami ATI (teraz AMD) i się bardzo cieszę, że ludzie z Corony ogarnęli temat :D Baaardzo bym chciał zobaczyć jeszcze czasy, kiedy procki AMD by kosiły konkurencję (jak kiedyś Athlony x2 siekały Pentiumy), a deweloperzy bardziej wspierali openCL
Napisano 23 Lipiec 20168 l Pewnie słyszałeś że RenderLegion współpracował z AMD by stworzyć bazujący na Coronie silnik AMD FireRender. To nie koniec nowości, Otoy teraz coś kombinuje , już stworzył prototyp oprogramowania który by wycisnął z silnika Octane możliwość liczenia na kartach AMD.
Napisano 23 Lipiec 20168 l Camel juz parę miesięcy temu AMD zaczęło prace nad CUDA na ich kartach, także rok 2017 może być ciekawy jeśli chodzi o nowości
Napisano 23 Lipiec 20168 l Autor oczywiście, FireRender się bawiłem, ale w aktualnym buildzie nie posiada wsparcia dla sss co przekreśla go z użytku dla mnie. W pewnym stopniu dostępny (sss) jest przez standardowe materiały ale zbugowane te funkcję są i nie działają poprawnie. Jakiś hardsurface na tym zrobimy, czy proste wnętrza, ale jest to jeszcze wczesna beta. Jest to świetny silnik, ale potrzebuje jeszcze lepszego zarządzania zasobami sprzętowymi i DR. @skalpel Właśnie mi przypomniałeś, AMD miało pracować nad kompilatorem CUDA>openCL. Z tego co kiedyś czytałem to byli blisko ukończenia prac. Ciekawe co na to NV jak wszystko będzie działało również na kartach AMD. Zobaczymy :D