Napisano 29 Sierpień 20168 l Witam forumowiczów, Wątek stricte na temat zakupu nowej stacjonarki na potrzeby głównie pracy w 3ds + vray, wytrzymałem 3 lata pracy w maxie na lapku ( przynajmniej nauczył mnie porządnej optymalizacji :D ) ale ani chwili dłużej. Nie do końca łapię dopasowanie poszczególnych częsci do siebie (czyt. jaka karta z jaka plyta glowna, jakie chlodzenie, procek ?) , dlatego przed zakupem pozwolę sobie zapytać o radę : Główną bolączką jest dla mnie praca w vieporcie, gdzie przy zaawansowanej scenie na proxach etc karta błaga o gong oznaczajacy 12 rundę. Idąć tym tropem kupiłbym najlepsza możliwą karte graficzna w cenie do tego ogarnięty procek, troszkę RAMu co by się nie dusił i jakis SSDek, ale domyślam się, że tak to nie działa. Jakiego seta w granicach 8tys zl byście polecili ? Biorąc pod uwagę prace w 3ds/render/i programy pakietu adobe ? Wiem, że jak pójdę do Komputronika to mi sprzedawca złoży coś na momencie, ale umówmy się, 1 na 100 będzie miał pojęcie o czym mowa, dlatego wolę zapytać tu Na sucho znalazłem cos takiego : http://www.x-kom.pl/p/293273-desktop-asus-g20cb-pl015t-i7-6700-16gb-5001tb-win10-gtx980.html Pomijajac kwestie wizualne.. Z gory dzięki Edytowane 29 Sierpień 20168 l przez marvin365
Napisano 30 Sierpień 20168 l Ram mozesz wziasc inny. Ten procek obsluzy do 1206GB. Mozesz tez zbudowac rig na 5820k i 2 razy po 4x8GB bo wiecej 5820k nie obsluzy. rafa jeszcze nie pod endering GPU ale z czasem pojawi sie software i bedzeie lepsza opcja niz 980 czy 970. Obudowa z filtrami. Niech ktos cos jeszce poradzi albo poczytaj watki wczesniejsze. Moze ktos lepszy zasilacz poda. Ogolnie w tej kasie jak widac mozna miec duzo lepszy komputer niz ten asus. A windowsik bierz Boxa. http://www.x-kom.pl/p/254997-system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-32-64bit-box-usb.html Edytowane 30 Sierpień 20168 l przez Sebazx6r
Napisano 30 Sierpień 20168 l Autor @Sebazx6r Dzieki za poswiecony czas i zestaw Ta toshiba q300 wypada lepiej cena/osiagi niz evo 850 - a bralbym wczesniej w ciemno Samsunga Zastanawim sie jedynie czy ROG jest mi potrzebny - zawsze pare stowek w kielni
Napisano 30 Sierpień 20168 l Mysle ze mozna brac tansze asusa deluxa czy cos. Sprawdzic tylko kompatybilnosc Ram na stronie producenta.
Napisano 30 Sierpień 20168 l Autor w sumie to kazda x99 oblsuguje 128GB, roznica w cenie jest albo mala albo juz spora wiec nie bede kombinowal
Napisano 31 Sierpień 20168 l Niektore obluguja 64GB w granicach 1000 sie zaczynaja. Na stronie producenta sa losty przetestowanych ramow tez.
Napisano 31 Sierpień 20168 l Jeśli Ty chcesz porządną jednostkę to nie polecam Ci zakupów w sklepach internetowych i w ogóle. Mam namiary na gościa który w kwocie 8 tys złoży Ci bardzo wysokowydajnego xeonowca - bez ukrytych błędów (ciężkie testy zmiennoprzecinkowe gwarantują upewnienie się, że Ci się nie zawiesi się sprzęt podczas długotrwałej pracy) . Daje też na papierze gwarancję a ponadto podzespoły świetnie podkręca. Jest w tym mistrzem - skorzystasz na tym więcej niż krwiopijcze morele, x-komy i komputroniki itp. - oni złożą Ci na odwal, nie wiedząc do czego tak naprawdę chcesz sprzęt i jeszcze nie zadbają o overclocka i wcisną komercyjny szajs "bo nowe, bo to najnowsza technologia!" A i owszem będziesz miał możliwość włożyć 32 a nawet 64 GB RAM czy tam 128. Jak kupowałem swoje sprzęcisko na morele, to nawet chłodzenie było luźno zamontowane...Niby szczegół a jednak. I niedługo też pastę musiałem wymieniać. A droga i nowiutka karta ma sens jak chcesz liczyć na rdzeniach CUDA albo walisz animacje z niewielką szczyptą optymalizacji. Pytanie jaką miałeś wcześniej kartę graficzną że się tak ostro dusiła. Strzelam, że miałeś dosyć stary, już wieloletni sprzęt. Sam wywaliłem na pierwszą poważną stację prawie 8k i żałuję, że nie skorzystałem z usług tego gościa wtedy. Miałbym więcej za tak niewiele. Możesz mieć dwa razy większą wydajność w renderingu CPU niż ukazany w tym wątku i7 6800K czy chociażby najwydajniejszy i najbardziej topowy i7 5960X i przy tym nie przepłacić - zmieścisz się w budżecie 8k i jeszcze zostanie Ci około 1000 zł. Wiem, bo dostałem wycenę. Masz gwarancję, instrukcję OC w razie resetu BIOSu, fakturę VAT. Dla gościa WIN-WIN to najlepsza opcja biznesu. Pieniądze są u niego na ostatnim miejscu. Gdybyś nie wierzył, to znam zadowolonych klientów którzy wystawili mu nieziemsko dobre referencje ujęte w milionie pięknych słów. I gwarancja door-to-door... ;) Edytowane 1 Wrzesień 20168 l przez Camel
Napisano 1 Wrzesień 20168 l Chodzi ci o uzywki na starych xenonach bo nowych to sie podkrecac nie da. A karta tez dobra opcja jak texturujeszcze w programach Mari czy nawet substance lub quixel.
Napisano 1 Wrzesień 20168 l Da się, gdyby nie chora polityka Intela - jakiś glut pod czapką IHS procesora utrudnia odprowadzanie ciepła w prawidłowy sposób i to jest jedna z ukrytych polityk pod maską jakiejś tam nominalnej możliwości podkręcania. Poza tym Xeony są bardziej podkręcable. Nie nazywałbym tych procków starymi - uważam że ich ekonomiczność i wydajność jest mimo wszystko bardzo opłacalna. Po to one zostały zaprojektowane - nie jest to użytek konsumencki, a specjalistyczny. Najlepiej to pogadać z tym gościem co składa ten sprzęt - lepsze od nasłuchiwania się opinii jest zadowolenie ze złożonego sprzętu i posiadana gwarancja oraz pewność, że to zostało przetestowane i nie ma żadnych ukrytych błędów. Jeśli architektura GPU ma jakies znaczenie w malowaniu tekstur - to musisz mieć rację że dobra karta wiele znaczy w tym zakresie. Płyty pod te Xeony mają PCI-E x16 także kartę włożysz bez problemu.
Napisano 3 Wrzesień 20168 l Da się, gdyby nie chora polityka Intela Polityka, biznes i marketing korpo, po co produkować jeden model, jak można kilka i skalować cenę do Mhz, kilka razy sprzedać to samo klientowi :). Gdyby nie taka polityka wystarczyłby kilka i7, a jest ich wow 49 w kwotach od 300 do 700 usd :) http://ark.intel.com/products/family/75023/4th-Generation-Intel-Core-i7-Processors#@All Jeżeli wydajność tych Xeonów OC jest 2x wyższa w renderowaniu od i7-6800k to nie ma nawet moim zdaniem dyskusji do 8k, tylko brać dopóki jest razem z gwarancją :)
Napisano 21 Wrzesień 20168 l Autor Sry za zwłoke, ale jestem tu troche swiezy i zagladalem tu dopoki dostawalem powiadomienia :) Dzieki Camel za opinie, nie ukrywam, ze troche miesza w glowie tym bardziej, ze mialem gdzies tam swiadomosc, ze ludzie na morele itd skladajac te sprzety robia fuszere. Moglbys podac namiar do czlowieka, ktorego tak polecasz? Co do sprzetu - byl to lapek lenovo Specyfikacja : i7 3612QM CPU 12GB RAM 1TB Grafika: + Intel HD Graphics 4000, NVIDIA GeForce GT 720M I dusił się jak ... :)