Freeztyle Napisano 20 Październik 2016 Napisano 20 Październik 2016 Siemka, od niedawna ponownie zasiadłem do modelingu, na dodatek przerzuciłem się z Maxa na Maye i mam pewien kłopot. Zapomniałem już trochę pewnych sztuczek i tricków związanych z topologią. Na załączonym zdjęciu widać loopa którego chcę stworzyć z tym że nie wiem jak go poprowadzić aby nie wyostrzał mi krawędzi na oku. Pytanie wręcz banalne, ale jakoś nie potrafię temu zaradzić :(
Ajgor Napisano 20 Październik 2016 Napisano 20 Październik 2016 Między ustami a okiem odsyń loopa w prawo tak, żeby wypadł w połowie fejsa.
Freeztyle Napisano 20 Październik 2016 Autor Napisano 20 Październik 2016 Tego raczej chciałem uniknąć, bo po tym zabiegu usta są okej, ale oko się zniekształca i nie jest idealnie okrągłe.
Ajgor Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 Nawet jak odsuwasz vertexy z włączonym constrain? A próbowałeś poprowadzić loopa nie w stronę oka, tylko w lewo i zlikwidować tórjkąt w kąciku ust? Albo skończyć loopa poniżej oka? Albo w ogóle nie robić go w górę, tylko poniżej kącika ust w bok?
Freeztyle Napisano 21 Październik 2016 Autor Napisano 21 Październik 2016 Znaczy loop poniżej kącika ust nie robi roboty, bo wtedy smooth robi dziwną krawędź (prawie jak Joker :D). Próbowałem zlikwidować trójkąty w ten sposób pokazany na drugim obrazku, ale to nie robi roboty, bo i to dziwnie wygląda i nie smoothuje się w prawidłowy sposób :( A w jak miałbym skończyć loopa poniżej oka?
Sebazx6r Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 Jestt zdecydowanie za zadko. Zrób podstawowe krsztal zesmoothooj i daj jako live mesh i nastepnie na tym zrobi topologie quadra toole.
Ania Napisano 21 Październik 2016 Napisano 21 Październik 2016 A nie będzie w tym wypadku najprościej zrobić oko z osobnego obiektu? Przecież nie ma przymusu modelowania wszystkiego w jednym kawałku, tym barziej na tak technicznym obiekcie.
Rekomendowane odpowiedzi