Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej,

przekopałam forum, Oglądałam mnóstwo tutoriali ale nie potrafię znaleźć rozwiązania swojego problemu. Moje wizualacje nie posiadają cieni. Mam daylight system, skyportale, sztuczne oświetlenie. I nic. Poniżej zamieszczam swoje wizki, może ktoś z Was będzie wiedział co zrobiłam źle

14956607_1486785108014712_8410061019298339163_n.jpg?oh=0ab56cef8169a571d1e4b4941d31d238&oe=58C374CF

A poniżej wizka gdzie mam dopiero próbny render by zobaczyć rozkład światła, bez tekstur ( model sketchup) i tu też jest już dramat

14993401_1486787644681125_4118371411010152838_n.jpg?oh=3e0e9b3dcf1ead12bf5ab5fcb180feb2&oe=58C31A53

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Masz Cienie. Ostre Cienie od światła słonecznego i od źródeł sztucznych, oraz rozmyte cienie od rozproszonego światła.

Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać ale wizualizacje wyglądają naturalnie. Poobserwuj jak to wygląda w rzeczywistości.

jeżeli chodzi Ci o to że rozmyte Cienie nie są wystarczająco uwydatnione i elementy, które nie są oświetlone bezpośrednio zdają się lewitować, możesz dodać do wizualizacji Ambient Occlusion, najlepiej wyerendeowac osobno i dodac tylko tam gdzie uważasz, że potrzeba.

Napisano

Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze.

Napisano
  • Autor
Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze.

Wybacz, jestem mega początkująca. Jak to zrobić, na których parametrach się skupić?

Napisano

Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :)

Napisano
  • Autor
Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :)

Okej, coś pokombinuję. No właśnie zauważyłąm, że mało kto korzyysta z mental ray. Próbowałam znaleźć korepetytora w Warszawie, kto pomoże mi ogarnąć takie właśnie kwiatki i cięzko o kogoś. Wszyscy namawiają mnie na v-ray