Napisano 10 Listopad 20168 l Hej, przekopałam forum, Oglądałam mnóstwo tutoriali ale nie potrafię znaleźć rozwiązania swojego problemu. Moje wizualacje nie posiadają cieni. Mam daylight system, skyportale, sztuczne oświetlenie. I nic. Poniżej zamieszczam swoje wizki, może ktoś z Was będzie wiedział co zrobiłam źle A poniżej wizka gdzie mam dopiero próbny render by zobaczyć rozkład światła, bez tekstur ( model sketchup) i tu też jest już dramat
Napisano 10 Listopad 20168 l Masz Cienie. Ostre Cienie od światła słonecznego i od źródeł sztucznych, oraz rozmyte cienie od rozproszonego światła. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać ale wizualizacje wyglądają naturalnie. Poobserwuj jak to wygląda w rzeczywistości. jeżeli chodzi Ci o to że rozmyte Cienie nie są wystarczająco uwydatnione i elementy, które nie są oświetlone bezpośrednio zdają się lewitować, możesz dodać do wizualizacji Ambient Occlusion, najlepiej wyerendeowac osobno i dodac tylko tam gdzie uważasz, że potrzeba.
Napisano 10 Listopad 20168 l Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze.
Napisano 11 Listopad 20168 l Autor Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze. Wybacz, jestem mega początkująca. Jak to zrobić, na których parametrach się skupić?
Napisano 11 Listopad 20168 l Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :)
Napisano 11 Listopad 20168 l Autor Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :) Okej, coś pokombinuję. No właśnie zauważyłąm, że mało kto korzyysta z mental ray. Próbowałam znaleźć korepetytora w Warszawie, kto pomoże mi ogarnąć takie właśnie kwiatki i cięzko o kogoś. Wszyscy namawiają mnie na v-ray
Napisano 25 Listopad 20168 l Poszukaj pdf'a ;] http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0470262974.html