Aleksandra Falba Napisano 10 Listopad 2016 Napisano 10 Listopad 2016 Hej, przekopałam forum, Oglądałam mnóstwo tutoriali ale nie potrafię znaleźć rozwiązania swojego problemu. Moje wizualacje nie posiadają cieni. Mam daylight system, skyportale, sztuczne oświetlenie. I nic. Poniżej zamieszczam swoje wizki, może ktoś z Was będzie wiedział co zrobiłam źle A poniżej wizka gdzie mam dopiero próbny render by zobaczyć rozkład światła, bez tekstur ( model sketchup) i tu też jest już dramat
stormwind Napisano 10 Listopad 2016 Napisano 10 Listopad 2016 Masz Cienie. Ostre Cienie od światła słonecznego i od źródeł sztucznych, oraz rozmyte cienie od rozproszonego światła. Nie wiem jaki efekt chcesz uzyskać ale wizualizacje wyglądają naturalnie. Poobserwuj jak to wygląda w rzeczywistości. jeżeli chodzi Ci o to że rozmyte Cienie nie są wystarczająco uwydatnione i elementy, które nie są oświetlone bezpośrednio zdają się lewitować, możesz dodać do wizualizacji Ambient Occlusion, najlepiej wyerendeowac osobno i dodac tylko tam gdzie uważasz, że potrzeba.
kozioo Napisano 10 Listopad 2016 Napisano 10 Listopad 2016 Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze.
Aleksandra Falba Napisano 11 Listopad 2016 Autor Napisano 11 Listopad 2016 Moim zdaniem to kwestia (bardzo) niskich ustawień GI. Oświetlenie jest bardzo rozmyte i brakuje detali w shadingu, przez co całość jest właśnie taka płaska w odbiorze. Wybacz, jestem mega początkująca. Jak to zrobić, na których parametrach się skupić?
kozioo Napisano 11 Listopad 2016 Napisano 11 Listopad 2016 Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :)
Aleksandra Falba Napisano 11 Listopad 2016 Autor Napisano 11 Listopad 2016 Nie korzystam z mental ray'a, ale z tego co widzę warto się zainteresować suwakiem "FG precision presets" w zakładce Global Illumination. Więcej nie potrafię pomóc :) Okej, coś pokombinuję. No właśnie zauważyłąm, że mało kto korzyysta z mental ray. Próbowałam znaleźć korepetytora w Warszawie, kto pomoże mi ogarnąć takie właśnie kwiatki i cięzko o kogoś. Wszyscy namawiają mnie na v-ray
stobolewski Napisano 25 Listopad 2016 Napisano 25 Listopad 2016 Poszukaj pdf'a ;] http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0470262974.html
Rekomendowane odpowiedzi