Napisano 6 Grudzień 20168 l Witam! Mam problem z modelem postaci: w blenderze zrobiłem basemesha, przerzuciłem do zbrusha zrobiłem model hipoly, potem retopo znowu w blenderze porobiłem szwy, wypaliłem mapki NRM, AO, color pod export dla quixel suite (żeby podrasować i zrobić textury) nie mam natomiast doświadczenia w rigu i mam z nim problem a mianowicie: na początku samodzielnie starałem się ustawić kości i ustawić pozę ale model rozłaził się, potem skorzystałem z addona "rigify" zrobiłem wszystko tak jak na powyższym tutorialu ale w momencie gdy ruszam go do pożądanej pozy model rozłazi się w miejscu gdzie są zaznaczone szwy... (cała postać to jest jeden obiekt ) i tu mam pytanie: co mogę zrobić żeby model dał się ujarzmić? czy po stawieniu modelu w sposób wstępnie zadowalający mogę poprawić siatkę nie rozwalając UV i nie robiąc niepożądanych zniekształceń?? kiedy tak naprawdę powinno się texturować przed czy po ustawieniu pozy? w załączniku screen z zaznaczonym miejscem gdzie znajdują się szwy i gdzie obiekt się rozłazi(a jest to jeden obiekt) Błagam was o pomoc! to sprawa życia lub śmierci! :( z góry dzięki
Napisano 6 Grudzień 20168 l Wygląda na to, że vertexy po obu stronach "szwu" są oddzielone i mają inne ciężkości dla różnych kości, pewnie ta koszula ma dopięte do kręgosłupa a marynarka do ramienia. Co do teksturowania imo lepiej przed ustawianiem. Jak możesz udostępnij plik z riggiem łatwiej będzie coś stwierdzić :)
Napisano 6 Grudzień 20168 l Autor ok poszła na maila którego podałeś na forum[TABLE=class: ajC] [TR=class: ajv] [TD=class: gL, colspan: 2]t**ek.s**ski@g**il.com[/TD] [/TR] [/TABLE] Edytowane 6 Grudzień 20168 l przez Mkermit
Napisano 7 Grudzień 20168 l Tak na szybko bez zobaczenia pliku, to zdublowane vertexy albo wagi źle podmalowane.
Napisano 7 Grudzień 20168 l Autor Niech Cię Bóg błogosławi! nie wiem jak to się stało ale porobiło mi duplikaty vertexów w miejscach szwów(!) często usuwam duplikaty a tym razem to przegapiłem po zrobieniu szwów no i mam efekt. wygląda na to że też mam niepomalowane wagi ale to już jest do zrobienia!