Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Zamierzam kupić Affiniti Designera. Jest świetnym softem, ale napotkałem poważny problem z exportem i importem pomiędzy maxem a AD.

Chodzi mi o zwykłe krzywe które zachowują krzywe beziera i wymiary. Mimo kilku dniowych prób ze skryptami itp nie znalazłem rozwiązania.

Żadne programy pośredniczące nie wchodzą w grę, ponieważ robię to często. Czy ktoś z was poradził se z tym problemem?

Trochę mi się spieszy bo AD mam jeszcze na 5 dni, a chciałbym sobie to trochę potestować.

Z góry dzięki za pomoc.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najlepiej napisz u nich na forum - moze ktos sie spotkal z tym problemem (ja nie uzywam maxa wiec nie mam jak sprawdzic) albo cos wiecej wiadomo.

Napisano

Ja w Maxie używałem tylko i wyłącznie krzywych zapisanych jako *.AI i to bodajże tylko w wersji 9.0... Inne nigdy nie działały...

Affinity z tego co właśnie patrzyłem nie jest w stanie exportować do formatu Illustratora, więc chyba nic z tego. Może da rade jakoś z Affinity-->Autocad-->3D MAX

Napisano

Mam kupionego Affinity Designer'a - dziś wieczorem około 22 sie odezwę tutaj, sprawdzę format EPS i SVG.

Napisano

Więc tak...EPS nie da rady bo 3ds max nie czyta. Ale można SVG pliki wczytać - potrzebujesz ten skrypt:

http://www.thingiverse.com/thing:1239617

Ale jest jedno ale...Export z Affinity Designer do SVG zapisuje SVG jakoś inaczej niż np. INKSCAPE. I ten skrypt z linku powyżej nie kuma tych plików bezpośrednio robionych w Affinity :( Ja otworzyłem ten plik SVG w Inkscape 0.92, i zrobiłem tylko "Zapisz Jako" i zrobiłem nowy plik.

Tym razem skrypt 3ds max'ie pokumał format SVG z Inkscape'a i wszystko wczytało się OK - punkty kontrolne i kształty.

Tak więc jednak po drodze pojawił się jeden program :( Używam 3ds Max'a 2014.

Napisano
  • Autor

Dzięki Hris. Skrypt ten też już wcześniej testowałem, ale właśnie odpadł dlatego że max wywalał błąd. Jak poszukałem na forach Affinity to nie tylko ja z maxem mam ten problem, ale inni z innymi softami też. Dowiedziałem się też że nie będzie exportu do ai.(pewnie adobe dał bloka:) ) Najzabawniejsze że export z maxa 2013 do ai nie wczytuje affinity. Max bodajże exportuje do illustratora 8 i nie miałem z nim nigdy problemów. Problem rozwiązałem przewalając przez corela, ale właśnie z niego chciałem zrezygnować. :(

Szukam rozwiązania dalej.

Napisano

Affinity Designer otwiera wylacznie AI z zapisanym komponentem PDF. Nie wiem jak eksportuje max, ale jesli bez kompatybilnosci z PDF, to Designer nie otworzy tego i tutaj lepiej nie bedzie bo Adobe by im musialo dac kod do formatu AI a jakos mi sie wydaje ze tego nie zrobia ;)

Napisano
  • Autor

Pozamiatane. Nic innego nie udało mi się znaleźć niż konwersja. ale i tak będę chciał go kupić :) . Nadejdzie dzień że rozwiążą ten problem.