Napisano 30 Kwiecień 20177 l Witam, problem taki jak w temacie. Chciałbym się dowiedzieć jak mogę wyciąć taki kształt jak na obrazku prezentuje zielona splain w zaznaczonych polygonach? splajn to osoby element. Dodam że ShapeMarge nie działa z góry dzięki
Napisano 30 Kwiecień 20177 l Przychodzi mi do głowy kilka sposobów. Najprostszy to: narzędziem cut po prostu to wyciąć.
Napisano 2 Maj 20177 l Możesz ciąć "cut" do szablonu z włączonym "Snaps Tool". np. do wygiętego przez "FFD" koła, które pozyskałeś z walca, albo ze splajn. Możesz także skorzystać z Pro Boolean. Modelujesz spline tak jak leci cięcie. Następnie robisz "extrude spline" aby zrobić z niego poly. Kolejnym krokiem jest nadanie Pro Boolean do modelu na którym ma być cięcie. W opcjach Pro Bolean zaznaczasz w "Advanced Options" No edge removal, a w zakładce Parameters/operation wybierasz "Substraction" i stawiasz ptaszek przy "Imprint" Następnie "Start Picking" i klikasz w spline z extrude, i cięcie gotowe.
Napisano 7 Maj 20177 l pokaz co chcesz wymodelowac w calosci - tak mozna w nieszkonczonosc sie domyslac gdzie lezy problem. :(
Napisano 8 Maj 20177 l Autor dałem radę, zrobiłem z linii kształt sweep'em i wtedy Boolean zadziałał. ;]
Napisano 9 Maj 20177 l dałem radę, zrobiłem z linii kształt sweep'em i wtedy Boolean zadziałał. ;] Pewnie poległeś na extrude, to nie miało być zwykłe extrude, lecz modyfikator extrude, nie podkreśliłem tego, przepraszam :)