Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Planuję zakup nowego komputera, budżet, tak jak w temacie +/- 8 000.

Jeśli chodzi o zastosowanie, no to po trochę do wszystkiego, tzn głównie photoshop, ale też chciałbym pobawić się z 3d i renderowaniem. Generalnie chciałbym, żeby ten komp umożliwił mi eksplorowanie rożnych możliwości - rendering cpu, gpu, zabawa różnymi programami etc, czyli, żeby był w miarę uniwersalny.

Myślałem o Ryzenie 1700x i GTX1080, razem z płytą główną wychodzi około 5 tys, przez co na resztę zostaje około 3 - nie wiem czy wystarczy.

Tak bardzo wstępnie to, może coś takiego jak w załączniku + jakaś obudowa. Czy taki zestaw byłby spoko, czy lepiej coś pozmieniać?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie rady i sugestie, bo szczerze mówiąc tak średnio orientuje się w temacie.

Dzięki!

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W pierwszej kolejności dobrze jak byś określił jakimi silnikami chcesz się pobawić, w sumie jeśli tylko do zabawy z renderingiem gpu to bym kupił GTX 1070 i tak masz grafikę 8 GB pamięci, Jeśli nie zamierzasz podkręcać tego Ryzena a szczerze mówiąc to one się jakoś genialnie nie kręcą to możesz spokojnie kupić płytę w granicach 400 paru pln. Następna kwestia to pamięci ram przy Ryzenach należy kupować kości 16 GB a nie 2x8 jeśli chcesz w przyszłości mieć możliwość do pełnego 64 GB, niestety płyty mają tylko 4 sloty na ram

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Na początku to keyshot, blenderowy cycles, kiedyś chciałbym też wypróbować octane no i pobawić się troche z unreal engine.

Procesora raczej nie planuje jakoś bardzo podkręcać, więc rzeczywiście może warto poszukać czegoś innego. Polecałbyś jakąś konkretną płytę?

Napisano

jeżeli blender i cycles to ja bym jednak rozważył tą nową kartę od AMD. co ma 2x16 giga ramu... i kosztuje 999$.. tylko nie wiem czy idzie złożyć komputer pod to. + i7700K?

Napisano

tak jak Skalpel bierz maksymalnie 1070. Widać, że dopiero zaczynasz i nie ma sensu ładować się w "poważniejsze" rzeczy. Ryzen? też bym go brał, nie wiem jak z kwestią podłączenia mocniejszych kart i chyba ma kilka wad wieku dziecięcego, nie siedzę w temacie może to wyprostowali biosami. OpenCL odpuść - nikt sensowny "narazie" tego nie wspiera, wiem, że jest taniej, ale niestety trzeba poczekać.

Napisano

W temacie Ryzena...

Niestety , ale tych chorób wieku dziecięcego jest na razie przynajmniej sporo.

Poważnym problemem są płyty główne. Dla przykładu u nas ze trzech ( 3 płyty!!! ) Asus Prime370- PRO dwie padły podczas próby aktualizacji Biosa. Zawieszały się mniej wiecej po 30 min (!!!) aktualizacji i po restarcie mieliśmy "cegły" . Nie pomógł CrashFree BIOS 3 ( choć wg Asusa powinien). Kość biosu jest wlutowana więc choć mamy na składzie programator to..... Doszło więc do paradoksu ponieważ obawy przed uwaleniem płyty w trakcie podnoszenia bios-u ( a jest co poprawiać) spowodowały że klientom oddaliśmy sprzęt z fabrycznym biosem 511 choć najnowszym jest już poprawiający wiele problemów bios 614 .Oceniam że do osiągnięcia właściwej stabilności wyjdą jeszcze co najmniej 2-3 biosy tylko nie bardzo wiem jak je bezpiecznie zainstalować ;). Tak na marginesie to gdy zaczęliśmy drążyć temat przeglądając fora to okazało się że bardzo wielu użytkowników tej płyty miało podobne problemy z biosem. aha... żeby było ze to tylko Asus bo ten sam problem mieliśmy z X370 KRAIT GAMING MSI. Tu na szczęscie jakoś zadziałało odzyskiwanie biosu.

Napisano
OpenCL odpuść - nikt sensowny "narazie" tego nie wspiera, wiem, że jest taniej, ale niestety trzeba poczekać.

Nikt sensowny?

Symulacje w Houdinm są akcelerowane przez OpenCL.

Photoshop jest akcelerowany przez OpenCL.

Blender jest akcelerowany przez OpenCL.

W sumie gdzie nie spojrzysz to jest OpenCL....

Miejscem gdzie nie ma open CL.. są silniki renderujące w sumie. aczkolwiek. Jeżeli by używał blendera to problem znika bo cycles działa na open CL.

Napisano

ot

Octan, Vray, Redshift; Cyclesa nie znam. Kłótnia dla samej kłótni, też bym chciał renderery na OpenCL ponieważ Radeony są "tańsze" i mają więcej ramu w tej samej cenie co NV, ale czeka się już pare lat na wsparcie.

Napisano

na upartego macie radeon pro render - mieli dobrze przy użyciu open CL i wspiera nawet shadery corony. Vray RT też na openCL działa

Napisano
ot

Octan, Vray, Redshift; Cyclesa nie znam. Kłótnia dla samej kłótni, też bym chciał renderery na OpenCL ponieważ Radeony są "tańsze" i mają więcej ramu w tej samej cenie co NV, ale czeka się już pare lat na wsparcie.

Octane to bubel. Vray działa na openCL ale to gówno samo w sobie. Jedynie smuteczek że redshift nie jest na openCL. natomiast Cycles działa lepiej na openCL niż na cudzie.

to nawet nie chodzi o hajsy. po prostu Nvidia nie ma karty graficznej z dużą ilością ramu. owszem teraz wyjdą nowe tesle z 32 giga ramu ale na dzień dzisiejszy najwięcej to flagowe quadro które kosztuje miliardy i ma w sumie 24 giga ramu. i jest nie najszybsze. Tymczasem AMD od dawna oferuje 32 gigowe karty a teraz nawet oferują 16 gigową kartę za 999$ ino.. według mnie.. warto się zastanowić prawdę mówiąc.

Napisano
  • Autor

Kurczę, nastawiłem się na tego Ryzena, ale teraz się zastanawiam czy nie lepiej zdecydować się na intela.

Gdzieś na youtube widziałem filmiki, w których mówili, że update biosu dużo poprawia jeśli chodzi o Ryzena, ale nie wiedziałem, że sam update sprawia takie problemy :/

Jak myślicie, ile musi minąć czasu zanim te problemy wieku dziecięcego zostaną usunięte?

Może warto poczekać, no ale z drugiej strony, kompa pasowałoby mi kupić w miarę szybko.

Co do karty graficznej, to chyba jednak zdecyduje się na gtx 1070.

W jednym sklepie komputerowym zaproponowali mi taki zestaw oparty o i7-7700k

http://www.morele.net/inventory/info/NJxWbc/