giegu Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Witam, ostatnio b dużo bawię się światłem zarówno w Brazilku jak i Vku, jednak zarówno w jednym jak i drugim przypaku nie wiem dlaczego Rectangle area loght umieszczone zaraz za otworem okiennym nie rozświetla, prawie do białości krawędzi okkiennicy? Tak na dobrą sprawę to te miejsca są minimalnie rozświetlone, a hot-spot na ścianie naprzeciwko, w głębi pomieszczenia jest niemal biały :/ Wnętrza oświetlam photonami. Proszę o pomoc, thx :)
SansSerif Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 nie wiem jak w brazil ale vry rozswietla ladnie :)http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=10341
Gość User190 Napisano 5 Listopad 2004 Napisano 5 Listopad 2004 Wszystko, powtarzam - wszystko, zależy od ustawień... trzeba posiedzieć, pokombinować.. :)
giegu Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Tak Mati, tylko że ja juz kombinuję baaardzo dużo, bawiłem się w zasadzie wszystkimi bajerami brazilowskiego światła, począwszy od Inverse square na Transition curve skończywszy itp. Wiem jedno na 99% że od ustawień fotonów to nie zależy. Im bliżej źródła światła tym większe natężenie światła prawda? -> oto przykładowa scenka z fotonami jaka mi zawsze wychodzi:
Gość User190 Napisano 6 Listopad 2004 Napisano 6 Listopad 2004 Wysuń troszkę światło do góry i powiększ jego rozmiary..
giegu Napisano 6 Listopad 2004 Autor Napisano 6 Listopad 2004 Niestety Mati, próbowałem tego już wcześniej, zrobiłem to teraz raz jeszcze, i nie dość że nie dało to lepszego efektu, to jeszcze wydluża czas wyliczania mapy fotonów ponieważ spora część światła emituje je na zewnątrz pomieszczenia :(
Myszek Napisano 8 Listopad 2004 Napisano 8 Listopad 2004 heh na te krawedzie mozesz dac material brazil utility i do srodka daj material tych scian, potem masz gi parameters i masz receive i zwieksz sile (level) albo mozesz tez dac lekkie swiatlo z odpowiednim wygaszeniem tez bedzie dobrze
giegu Napisano 8 Listopad 2004 Autor Napisano 8 Listopad 2004 Hmm, spróbuję tego myszek, tylko szkoda że to światło samo tak się nie rozchodzi, przecież jak w realu poświecisz latarką przez np tubę z papieru, to przy latarce natężenie światła będzie na max, bez dodatkowej latarki ani jakichś brazil utility :D więc co jest grane z tym światłem w maxie? :/ Energia fotonów nic nie daje, wogóle chyba nic nie da tego efektu :/, każda próba zmiany mocy fotonów albo duffuse albo multiplier, czy też ilość odbić fotonów, daje podobny efekt -> zmiana natężenia na wprost światła (w tym przypadku podłoga + odbicia) a nie przy otworze :[ Gdyby to była prawdziwa scena w zeczywistości i taka lampa, to te krawędzie na pewno nie byłyby takie :[ Czy jest ktoś na tym forum kto to wie i ładnie wytłumaczy? :) Dzięki pozdr
Myszek Napisano 9 Listopad 2004 Napisano 9 Listopad 2004 heh no sproboj jeszcze dac dosc duza moc i wlacz wygaszanie swiatla a fotony chyba ty duzo nie pomoga bo one leca na podloge odbijaja sie i trafiaja na sufit wiec ciezko by bylo aby oswietlily te krawedzie proboj z samym swiatlem wygaszeniem i materialami
fotoas Napisano 10 Listopad 2004 Napisano 10 Listopad 2004 Nie kumaju ja problema nic a nic.,, pewno jakis blad typu 'o mamo, wylala mi sie kawa na spodnie' , wiec radze przestudiowac podstawowe zasady Maxa,..tu dzie'RZ" Brazila U mnie podbicie Bounca do 3 wyjasnilo sprawe, co jest logiczne,, przeto iscie killerska scena, zamknieta ze świecącym area oknem,.. masakra z makabrą.,, dołączam renderek szybciutki Wogole to lepiej to mentalem przeliczyc,..on takie sceny kuma od urodzenia :),.. si senior Fotoas
giegu Napisano 10 Listopad 2004 Autor Napisano 10 Listopad 2004 Fotek nie piernicz o podstawowych zasadach i o wylanej kawie, tylko k... powiedz co zle zrobilem??? Ja znam podstawowe zasady i nie jestem tym co zaczyna od braza a potem od boxa w maxie, po prostu mam problem, moze daj ta scenke w zalączniku to sie kapnę co mam zle w ustawieniach?? Nie musisz tlumaczyc bo lolem nie jestem :) Robilem setki razy taką scenke i zawsze to samo! wszystkie ustaiwnia swiatla ruszalem! Thx pozdr
fotoas Napisano 11 Listopad 2004 Napisano 11 Listopad 2004 nie mam scenki bo jej nawet nie zapisalem,.. nie piernicze tylko wez sobie do serca ze mozesz faktycznie nie wiedziec o podstawowych zasadach,.. skoro mowisz ze ruszyles faktycznie wszystkie mozliwe ustawienia, to moze ja mam w maxie jakies inne ustawienia ktorych ty nie masz? to jak to jest? podeslij mi scenke na maila to zobacze co nakaszaniles hej FotoAs
giegu Napisano 11 Listopad 2004 Autor Napisano 11 Listopad 2004 Dzieki, podsyłam :) tylko daj mi maila na gg bo masz zastrzeżony :/
fotoas Napisano 15 Listopad 2004 Napisano 15 Listopad 2004 tonaprawde jest minutka z chakiem roboty.. pozapominales o podstawowych rzeczach, .. i troszke wyobrazni zabraklo :).. ale scenka ktora ci podeslalem jest wlasnie taka jak na obrazku,.. Adios FotoAs
giegu Napisano 16 Listopad 2004 Autor Napisano 16 Listopad 2004 Juz dziekowalem Fotek, :). Decay, attenuation, focus -> to te opcje sprawily mi problem w wyniku ktorego swiatlo zachowywalo się nienaturalnie, a teraz sami zobaczcie :):) ^ I rzeczywiscie, są to opcje dostępne nawet w zwykłym świetle maxowskim. pozdr gg
mirach Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 A ja mam taką prosbe, mozecie cos dokladniej powiedziec o tych ustawieniach ? Bo wlasnie sie mecze z ostwietleniem i _prawie_ wszystko gra, ale mam wlasnie problem z krawędziami i troche dziwnym rozkladem photonow. A najchetniej to bym zobaczyl wlasnie tą scenke powyzej, bo wydaje mi sie ze rozwiazala by moje problemy :) z gory dzieki :)
giegu Napisano 15 Grudzień 2004 Autor Napisano 15 Grudzień 2004 Daj mi maila to pośle cos podobnego, a moze nawet to samo, tylko nie wiem czy mam, pozdro :) Jedno jest pewne brazil fajny ale zaaaaa wolny, ostatnio bawie sie Vkiem i bez porownania (co prawda nie ma tylu ustawien swaitla, materialow itp.....) przynajmniej szybkośc i ostrość :)
mirach Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 Rzeczywiscie vray rzeczywiscie ladnie i ostro wyglada i juz kilka razy zbieralem sie do prob z vrayem, ale jakos nie moge sie przestawic na mateiraly vraya. Z góry dzieki za scenke.
Rekomendowane odpowiedzi