Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, ostatnio b dużo bawię się światłem zarówno w Brazilku jak i Vku, jednak zarówno w jednym jak i drugim przypaku nie wiem dlaczego Rectangle area loght umieszczone zaraz za otworem okiennym nie rozświetla, prawie do białości krawędzi okkiennicy?

Tak na dobrą sprawę to te miejsca są minimalnie rozświetlone, a hot-spot na ścianie naprzeciwko, w głębi pomieszczenia jest niemal biały :/

Wnętrza oświetlam photonami.

Proszę o pomoc, thx :)

• Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest User190
Posted

Wszystko, powtarzam - wszystko, zależy od ustawień... trzeba posiedzieć, pokombinować.. :)

Posted

Tak Mati, tylko że ja juz kombinuję baaardzo dużo, bawiłem się w zasadzie wszystkimi bajerami brazilowskiego światła, począwszy od Inverse square na Transition curve skończywszy itp. Wiem jedno na 99% że od ustawień fotonów to nie zależy. Im bliżej źródła światła tym większe natężenie światła prawda? -> oto przykładowa scenka z fotonami jaka mi zawsze wychodzi:

Guest User190
Posted

Wysuń troszkę światło do góry i powiększ jego rozmiary..

Posted

Niestety Mati, próbowałem tego już wcześniej, zrobiłem to teraz raz jeszcze, i nie dość że nie dało to lepszego efektu, to jeszcze wydluża czas wyliczania mapy fotonów ponieważ spora część światła emituje je na zewnątrz pomieszczenia :(

Posted

heh na te krawedzie mozesz dac material brazil utility i do srodka daj material tych scian, potem masz gi parameters i masz receive i zwieksz sile (level) albo mozesz tez dac lekkie swiatlo z odpowiednim wygaszeniem tez bedzie dobrze

Posted

Hmm, spróbuję tego myszek, tylko szkoda że to światło samo tak się nie rozchodzi, przecież jak w realu poświecisz latarką przez np tubę z papieru, to przy latarce natężenie światła będzie na max, bez dodatkowej latarki ani jakichś brazil utility :D więc co jest grane z tym światłem w maxie? :/

Energia fotonów nic nie daje, wogóle chyba nic nie da tego efektu :/, każda próba zmiany mocy fotonów albo duffuse albo multiplier, czy też ilość odbić fotonów, daje podobny efekt -> zmiana natężenia na wprost światła (w tym przypadku podłoga + odbicia) a nie przy otworze :[ Gdyby to była prawdziwa scena w zeczywistości i taka lampa, to te krawędzie na pewno nie byłyby takie :[

Czy jest ktoś na tym forum kto to wie i ładnie wytłumaczy? :)

Dzięki pozdr

Posted

heh no sproboj jeszcze dac dosc duza moc i wlacz wygaszanie swiatla a fotony chyba ty duzo nie pomoga bo one leca na podloge odbijaja sie i trafiaja na sufit wiec ciezko by bylo aby oswietlily te krawedzie proboj z samym swiatlem wygaszeniem i materialami

Posted

Nie kumaju ja problema nic a nic.,, pewno jakis blad typu 'o mamo, wylala mi sie kawa na spodnie' , wiec radze przestudiowac podstawowe zasady Maxa,..tu dzie'RZ" Brazila

U mnie podbicie Bounca do 3 wyjasnilo sprawe, co jest logiczne,, przeto iscie killerska scena, zamknieta ze świecącym area oknem,.. masakra z makabrą.,, dołączam renderek szybciutki

Wogole to lepiej to mentalem przeliczyc,..on takie sceny kuma od urodzenia

:),..

si senior

Fotoas

Posted

Fotek nie piernicz o podstawowych zasadach i o wylanej kawie, tylko k... powiedz co zle zrobilem???

Ja znam podstawowe zasady i nie jestem tym co zaczyna od braza a potem od boxa w maxie, po prostu mam problem, moze daj ta scenke w zalączniku to sie kapnę co mam zle w ustawieniach?? Nie musisz tlumaczyc bo lolem nie jestem :)

Robilem setki razy taką scenke i zawsze to samo! wszystkie ustaiwnia swiatla ruszalem!

Thx pozdr

Posted

nie mam scenki bo jej nawet nie zapisalem,.. nie piernicze tylko wez sobie do serca ze mozesz faktycznie nie wiedziec o podstawowych zasadach,.. skoro mowisz ze ruszyles faktycznie wszystkie mozliwe ustawienia, to moze ja mam w maxie jakies inne ustawienia ktorych ty nie masz?

to jak to jest?

podeslij mi scenke na maila to zobacze co nakaszaniles

hej

FotoAs

Posted

tonaprawde jest minutka z chakiem roboty.. pozapominales o podstawowych rzeczach, .. i troszke wyobrazni zabraklo :).. ale scenka ktora ci podeslalem jest wlasnie taka jak na obrazku,.. Adios

FotoAs

Posted

Juz dziekowalem Fotek, :). Decay, attenuation, focus -> to te opcje sprawily mi problem w wyniku ktorego swiatlo zachowywalo się nienaturalnie, a teraz sami zobaczcie :):) ^

I rzeczywiscie, są to opcje dostępne nawet w zwykłym świetle maxowskim.

pozdr gg

Posted

A ja mam taką prosbe, mozecie cos dokladniej powiedziec o tych ustawieniach ? Bo wlasnie sie mecze z ostwietleniem i _prawie_ wszystko gra, ale mam wlasnie problem z krawędziami i troche dziwnym rozkladem photonow. A najchetniej to bym zobaczyl wlasnie tą scenke powyzej, bo wydaje mi sie ze rozwiazala by moje problemy :)

z gory dzieki :)

Posted

Daj mi maila to pośle cos podobnego, a moze nawet to samo, tylko nie wiem czy mam, pozdro :) Jedno jest pewne brazil fajny ale zaaaaa wolny, ostatnio bawie sie Vkiem i bez porownania (co prawda nie ma tylu ustawien swaitla, materialow itp.....) przynajmniej szybkośc i ostrość :)

Posted

Rzeczywiscie vray rzeczywiscie ladnie i ostro wyglada i juz kilka razy zbieralem sie do prob z vrayem, ale jakos nie moge sie przestawic na mateiraly vraya. Z góry dzieki za scenke.