pioootras Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Co daje opcja "Don't affect colors" w color mapping na jakimś przykładzie?
KLICEK Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 wlacz jeden render z i 2gi bez porownaj we frejmie czy czyms i bedziesz wiedzial
pioootras Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 Gdybym posiadał vraya 1.5Rc4 albo Rc5 to bym tak zrobił :P ale niestety one są na 64-bity a ja mam 32 wiec tego nie sprawdze. Ciekawi mnie to gdyż w przyszłości może bym się przesiadł na 64 :P
pioootras Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 serio? ale to jest jakaś inna ich wersja czy chodzą też pod 32 bity?
Yaro16 Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 z tego co wiem to jest to normalna wersja rc5 32 bitowa Sam jej używałem ale nie byłem pewien jej więc zainstalowałem ponownie rc3.Ale muszę znów sobie rc5 zainstalować bo teraz wiem ze to nie jest przekręt;p.
artur728 Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Ja mam wersie RC5 i śmiga świetnie pod systemem 32bit. Oznaczenie końcowe RC5 pod system 32 bit to RC5 x86. Pozdro
pioootras Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 faktycznie jest :) ale dalej nie wiem co dale "don't affect colors" zrobiłem próbę z i bez i nie zauważyłem większych zmian. Może powinienem iść do lekarza od oczu? :P
hcpiter Napisano 20 Sierpień 2007 Napisano 20 Sierpień 2007 Zrobilem maly test i dokladnie nie wiem o co z tym chodzi ale gdy zaznacze dont affect colors render jest przepalony probowalem na color mapping exponentinal i reinchard (Bm-0.22) Sadze jednak ze chodzi cos o to ze niektore materialy sciagaja kolor z ev lub tla i moze o to chodzi :p Nie jestem pewny tylko przypuszczam :) Pozdrawiam
voyager Napisano 20 Sierpień 2007 Napisano 20 Sierpień 2007 Don't affect colors (adaptation only) - when this parameter is on, the color mapping will not be applied to the final image, however V-Ray will proceed with all its calculations as though color mapping is applied (e.g. the noise levels will be corrected accordingly). This can be useful, for example, if you know that you will apply some color correction to the image later on, but wish to keep the rendering itself in linear space for compositing purposes. Czyli (chyba już to gdzieś pisałem) V-ray nie włącza Color mappingu dla końcowego obrazka, ale w trakcie renderowania v-ray "widzi" obrazek po Color mappingu i dla niego ustawia image samplera. Więc jak mamy problem z ziarnem w ciemnych miejscach, to podbijamy gamme, albo Dark multiplier w Color mappingu i renderer daje wiecej sampli na rozjaśnione regiony.
tadzio Napisano 20 Sierpień 2007 Napisano 20 Sierpień 2007 A z drugiej strony Br/Dark multiplier nie dziala jak sie zaznaczy "don't affect..". Czemu? Co to ma na celu?
pioootras Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 tadzio: chyba własnie to co napisał voyager, że gdy masz zaznaczony don't affect color i podbijesz wartość dark multiplier to vray da więcej sampli na ciemne miejsca i nie będzie ziarna... jeżeli oczywiście dobrze zrozumiałem. Jak wrócę z pracy to zrobię próbę :P
Touch Napisano 20 Sierpień 2007 Napisano 20 Sierpień 2007 Dokładnie tak właśnie;) To po prostu daje tyle, że o ile VRay z zasady daje mniejsze ziarno w doświetlonych miejscach dla których sampling jest większy, co i z logicznego punktu widzenia jest zrozumiałe, to Don't affect colors sprawdza się przy podbiciu gammy, kiedy zwiększany jest sampling dla całośći (czyli też dla ciemnych miejsc, z tego względu, iż stają się jaśniejsze poprzez wyższą gammę), jednak dzięki zaznaczeniu tej opcji gamma nie wpływa na kolory, a jedynie właśnie na sampling;) Pozdr!
pioootras Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 no to prosze wrzucam próbki: to jest zwykły render: tutaj ten sam render po podbiciu gammy do 2,2 i zaznaczeniu opcji "don't affect color" (niestety żadnych zmian nie ma) a tutaj dla porównania sposobem tolasa, o którym pisał w wątku LWF - podbicie gammy do 2,2 (bez zaznaczania "don't affect color") oraz włączone VFB bez sRGB. Różnice widać od razu. więc nie wiem ale chyba mi nie działa ten "don't affect color"...
Rekomendowane odpowiedzi