Jump to content

Recommended Posts

Posted

W końcu wypada coś założyć, wpakować co leci, myślę, że nie warto starych rzeczy tutaj wrzucać bo jeszcze sam się potnę z żenady. Mało modeluję, jak już to rzeźbienie w blenderze na które narzekam a na zbrusha próbowałem przejść ale nie mogę się przestawić. Krytyka bardzo się przyda

76d0ddb173d62f2c8d7995ee8551693d.jpg

1b0534b50d962fb7a2881eb664d9e35d.jpg

50be636644addc44d24e6b6d861b094f.jpg

6eb70962241f925da2a69e8c14cd28ef.jpg

Posted

Hej, fajne pracki. W zasadzie nie ma co krytykować bo widać, że jedziesz z koksem. Tylko rób dużo a będziesz Wielki.

Jeśli narzekasz na blendera to przysiądź się do zbrusha na dłużej. Interaface też inny niż wszędzie, sprecyzowany na pracę z tabletem.

Więc polecam poznać nawigację, podstawowe brushe (standard, move, caly tube, clay buildup, clay) \, zagadnienia jak dynamesh i sculptris pro mode, potem odpalić projekt z dynasphere i bawić się aż przyzwyczaisz się do zbrusha.

Posted

kilka razy podchodziłem do zbrusha, zawsze dawałem sobie tydzień dwa i nigdy nie mogłem się do niego przekonać ale w końcu będzie trzeba przynajmniej dla samej wiedzy

Posted

A w czym właściwie masz problem? Ja z Blendera przeszedłem do ZBrusha (3.1) i wydawał mi się powolny bo zamiast skrótów jak w blendku, trzeba było w menu kliknąć. Musiałem trochę się przemóc ale ja bylem zakochany w red waxie więc się przemogłem :P

Wiedz, że interface jest w zasadzie spoko, bo można go samym tabletem oblecieć, bez klawaiatury i nawet expres keysów (jak się uprzesz)

Możesz nadawać własne skróty, robić własne menu z najczęściej używanymi rzeczami. Często pracuję (jeśli polega to na samym rysowaniu) z wyłączonymi wszystkimi menusami, że ekran to tylko workspace.

A klawiaturką i ze skrótami to naprawdę szybko się pracuje. Każdy pędzel ma swój skrót, nawigacja też a resztę to już trzeba klikać ;)

Posted

Może to, że przytłacza swoimi narzędziami, pełno wszystkiego, w zasadzie to kombinacje podstawowych pędzli, wiadomo, blender to nie zbrush i bardzo wielu rzeczy mi brakuje jak ładnego odcinania, robienia dziur, polygroups, i ładnych kwadracików zamiast trójkątów. Sam interfejs też mi nie pasuje, to coś w rodzaju jak walka ludzi o sernik z rodzynkami czy bez, będę próbował kolejny raz podejść, może tym razem coś się uda

Posted

Coś tam zgrzebałem, mając mniej czasu niż chciałbym, usta to stały problem u mnie, włosy tak samo, trzeba się za to zabrać i oczywiście reszta ciała, na następny raz odpuszczę głowę i postaram się robić torsy

78888e69d590c880650389212de77954.jpg

Posted

Próbuję ogarnąć czasu ile się da ale ciężko z tym, ta praca trwała jakieś 2h, czy na ten czas to dużo nie wiem, mnie się cały czas wydaje, że jestem strasznie powolny w tym co robię. Tak teraz patrzę i tylko widzę co można poprawić, ręce u mnie to tragedia, druga sprawa to , że skupiam się tylko na mięśniakach ale z czasem będzie inaczej

f90b5f16ebdb42cfef984a9c838e0078.jpg

Posted

nikt by nie narzekał, gdyby trwała i 6h tak sądzę. Ale to tylko baza wiele zależy od tego jak idą całe postaci ze strojem i ekwipunkiem.

Chyba mięśnie brzucha lekko się zapadły?

Posted

Wziął wdech, chciał się przypodobać :p wiem, wyszło to źle jak teraz widzę ale w trakcie tego się nie widzi a co do olsona to obejrzałem, ciekawie to przedstawia i będę jeszcze zgłębiać jak to robi. Dzisiejszy model wyszedł znacznie lepiej jak ma się trochę w głowie zapamiętane proporcje i powoli schodzę z umięśnieniem na syntholu

Posted

wrzucam jeszcze raz obrazki tak by gdzieś mi nie zginęły, drugi jest z dziś. Od nowego tygodnia już będę mieć więcej czasu by przysiąść i podciągnąć się w anatomii

f96a30c50bfb1606a5c465a2e7cc7acb.jpg

Clipboard02d34gtd.jpg

• Like 1
Posted

ciagle robisz ta sama twarz, z tymi samymi bledami w okolicach szyji. Wez refke w garsc i cisnij ze zdjecia, staraj sie nie robic jak sie Tobie wydaje ze cos jest, tylko rob tak jak widzisz na fotce 🙂

Posted

wiem, też to widzę ale już myślę, że od teraz będzie lepiej, może nie będzie tego dużo, uszkodzony palec zrobił swoje 😥 i powrót do pełnej sprawności potrwa. Tymczasem coś podłubałem, starając odrzucać stare nawyki

Clipboard0234.jpg

• Like 1