Napisano 12 Marzec 20214 l Od jakiegoś czasu majstruje zameczek Kopciuszka - chciałem nadać mu trochę straszniejszy nastrój niż jest to w czołówce filmów Disneya 🙂 Jak to mawiał John Hammond (Park Jurajski): Na niczym nie oszczędzałem 🙂 Staram się dać detal na tyle o ile będzie to rozsądne (na razie uzbierałem 12 mil. trójkątów a zamek jeszcze nie skończony. Do tego dojdzie jeszcze jakieś otoczenie drzewka itd. Acha zamku ma strzec straszeczny smok, a konkretnie ta bestia (bestia). Znacie ją ze Śpiącej Królewny - jest to nasza milusińska czarownica Maleficenta - prawda że bije od niej ciepło domowego domu? (takiego spalonego na popiół). Chciałem aby to była animacja - ot takie alter intro Disneya. Waham się czy robić animację w Blenderku czy zaimportować to do wypasionego (wd. mnie) Unreala i tam dopiero renderować klatki - na plus Unreala to przede wszystkim mnogość opcji i szybszy czas renderu - tylko nie wiem czy moja maszyna pozwoli uciągnąć takiego potworka w Unrealu 😐 Aha a tu koncepcyjna animacja która już idzie do kosza 😉 Tu kombinowałem czy może nie zrobić ciemnicy i tylko z latarki oświetlać zamek - mój pierwszy pomysł był taki: Łódka i widok pierwszo osobowy, latarka, cisza i zamek na jeziorze. Ale animacja musiała by być koszmarnie długa aby pokazać jego ogrom więc zrezygnowałem 🙂 ale pomysł może gdzieindziej zrealizuję 🙂 Edytowane 12 Marzec 20214 l przez Mortom
Napisano 12 Marzec 20214 l Tak tylko w kwestii tej latarki, to żeby tak oświetlić zamek, to trzebaby kawał latary 🙂
Napisano 15 Marzec 20213 l Bardzo fajnie rozbarwione, monochromatyczne, zamek naprawdę rob robotę. Aby wzmóc jeszcze ten złowrogi widok zamku, możesz gdzieniegdzie powstawiać pochodnie, podświetlone witraże, leżące czaszki szkielety posągi. A co do oświetlenia, to księżycowe to chyba najlepszy wybór. A jeśli chcesz zrobić animkę, taka żabia perspektywa z dołu (jak na drugim screenie) wzmacnia odbiór, dodaje ogromu, właśnie jak łódź wpływa do środka, podnosi się krata, a żeby lepiej było widać, dwie pochodnie przed bramą zamku. Edytowane 15 Marzec 20213 l przez Pawlito
Napisano 15 Marzec 20213 l Nie przejmuj się długośćią 😉 chętnie obejrzymy. Bardzo mi się podoba co do tej pory zrobiłeś. Czekam na smoka z niecierpliwością - strasznie go lubię. Ja bym to wrzucał do Unreala - lepiej to się chyba zaprezentuje i wypromuje w portfolio.
Napisano 31 Marzec 20213 l Autor Dzięki panowie za podpowiedzi. Niestety złapała mnie chińska zaraza. Przyzaje że było źle ale zaczynam chyba wreszcie zdrowieć i może już za jakiś czas wznowię pracę. Ale pewno bez rehabilitacji oddechowej się nie obejdzie więc będę musiał trochę zwolnić.