angie Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Cze艣膰 ograniacze!聽馃檪 Jestem totalnie zielona w temacie program贸w, wi臋c b臋d臋 wdzi臋czna za pomoc 馃槃聽Chc臋 kupi膰 Vray dla Blender ale nie ma takiej wersji programu... Jak to ogarn膮膰? Jaka wtyczka? I czy to dobry pomys艂 i wszystko dzia艂a jak powinno? Czy lepiej przerzuci膰 si臋 na sketchup + vray ? Robi臋 wizualizacje wn臋trz. Pozdrawiam 馃檪聽 Link to comment Share on other sites More sharing options...
blood_brother Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Z tego co widz臋 to jest tylko wersja subskrybowana: https://www.chaosgroup.com/vray/blender Nic wi臋cej nie wiem, bo nie dotyka艂em Vraya od jakich艣 8 lat, a Blendera w og贸le 馃檪 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 (edited) Z tego co pami臋tam potrzebna jest wersja do Mayi ale przez lata mog艂o to ulec zmianie, troch臋 info tutaj: https://docs.chaosgroup.com/display/VFBlender/Setup+and+Installation Czy warto? Ja niestety bazuj臋 na do艣wiadczeniach sprzed 8 10 lat - kiedy w Blenderze nie by艂o jeszcze Cyclesa to V-Ray by艂 chyba najlepsz膮 (ale p艂atn膮) opcj膮, mimo i偶 wszystko by艂o w miar臋 zintegrowane w Blenderze poprzez wtyczk臋, to pami臋tam, 偶e sam eksport sceny do wyrenderowania bywa艂 problematyczny i trwa艂 d艂ugo. Na twoim miejscu najpierw sprawdzi艂bym w Blenderze wspomniany wbudowany silnik Cycles - obs艂uga jest wzgl臋dnie prosta, umo偶liwia renderowanie jednocze艣nie na CPU i GPU. Co do Sketchup+V-Ray... osobi艣cie nigdy nie przepada艂em za Sketchupem, tym bardziej przesta艂em widzie膰 jakiekolwiek jego zalety w momencie gdy zrezygnowano z wersji bezp艂atnej;) Edited April 10, 2021 by Lucas Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex3d Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 (edited) Tak jak Koledzy m贸wi膮. Je艣li m贸wimy o oficjalnych addonach w聽2021 r. Blender + V-ray nie istnieje (jakie艣 ostatnie wersje by艂y w 2019聽r.), czyli V-ray standalone + wtyczka. Mieli zrobi膰 co艣 w kierunku blendera 2.83 lts, ale nic si臋 chyba nie dzieje. Najlepiej wbi膰 na forum chaosgroup i zapyta膰 bezpo艣rednio. By艂 kiedy艣 deweloper jaki艣 rosyjski, kt贸ry integrowa艂 wtyczk臋 dla Blendera we w艂asnym zakresie i p贸藕niej mia艂 to implementowa膰 w Chaosgroup, ale nic z tego nie wysz艂o. Corona chyba te偶 nie do ko艅ca jest zintegrowana - ma艂o si臋 interesowa艂em, bo nie by艂o w planach wersji na linuxa.聽Maxwell oficjalnie te偶 nie. Masz blenderowy Cycles albo Eevee. Zewn臋trzne Octane i od pewnego czasu Redshift. Za jaki艣 czas ma by膰 Renderman, ale nie wiem czy do wizek to najlepszy pomys艂. S膮 te偶 jakie艣 mniej popularne - ci臋偶ko je poleca膰 do pracy 馃檪 Edited April 10, 2021 by alex3d Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts