Napisano 10 Kwiecień 20213 l Cześć ograniacze! 🙂 Jestem totalnie zielona w temacie programów, więc będę wdzięczna za pomoc 😄 Chcę kupić Vray dla Blender ale nie ma takiej wersji programu... Jak to ogarnąć? Jaka wtyczka? I czy to dobry pomysł i wszystko działa jak powinno? Czy lepiej przerzucić się na sketchup + vray ? Robię wizualizacje wnętrz. Pozdrawiam 🙂
Napisano 10 Kwiecień 20213 l Z tego co widzę to jest tylko wersja subskrybowana: https://www.chaosgroup.com/vray/blender Nic więcej nie wiem, bo nie dotykałem Vraya od jakichś 8 lat, a Blendera w ogóle 🙂
Napisano 10 Kwiecień 20213 l Z tego co pamiętam potrzebna jest wersja do Mayi ale przez lata mogło to ulec zmianie, trochę info tutaj: https://docs.chaosgroup.com/display/VFBlender/Setup+and+Installation Czy warto? Ja niestety bazuję na doświadczeniach sprzed 8 10 lat - kiedy w Blenderze nie było jeszcze Cyclesa to V-Ray był chyba najlepszą (ale płatną) opcją, mimo iż wszystko było w miarę zintegrowane w Blenderze poprzez wtyczkę, to pamiętam, że sam eksport sceny do wyrenderowania bywał problematyczny i trwał długo. Na twoim miejscu najpierw sprawdziłbym w Blenderze wspomniany wbudowany silnik Cycles - obsługa jest względnie prosta, umożliwia renderowanie jednocześnie na CPU i GPU. Co do Sketchup+V-Ray... osobiście nigdy nie przepadałem za Sketchupem, tym bardziej przestałem widzieć jakiekolwiek jego zalety w momencie gdy zrezygnowano z wersji bezpłatnej;) Edytowane 10 Kwiecień 20213 l przez Lucas
Napisano 10 Kwiecień 20213 l Tak jak Koledzy mówią. Jeśli mówimy o oficjalnych addonach w 2021 r. Blender + V-ray nie istnieje (jakieś ostatnie wersje były w 2019 r.), czyli V-ray standalone + wtyczka. Mieli zrobić coś w kierunku blendera 2.83 lts, ale nic się chyba nie dzieje. Najlepiej wbić na forum chaosgroup i zapytać bezpośrednio. Był kiedyś deweloper jakiś rosyjski, który integrował wtyczkę dla Blendera we własnym zakresie i później miał to implementować w Chaosgroup, ale nic z tego nie wyszło. Corona chyba też nie do końca jest zintegrowana - mało się interesowałem, bo nie było w planach wersji na linuxa. Maxwell oficjalnie też nie. Masz blenderowy Cycles albo Eevee. Zewnętrzne Octane i od pewnego czasu Redshift. Za jakiś czas ma być Renderman, ale nie wiem czy do wizek to najlepszy pomysł. Są też jakieś mniej popularne - ciężko je polecać do pracy 🙂 Edytowane 10 Kwiecień 20213 l przez alex3d