Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Cze艣膰 wszystkim,
chcia艂bym si臋 z Wami podzieli膰 moim ma艂ym projektem.
Jaki艣 czas temu co艣 mnie wzi臋艂o i zrobi艂em gr臋.

Histori膮, jak to si臋 wszystko zacz臋艂o zanudza膰 Was nie b臋d臋, ale 艣mia艂o mog臋 powiedzie膰, 偶e by艂 to dla mnie prze艂om (nowe emocje/energia), po kt贸rym zdecydowa艂em si臋 i艣膰 w tym w艂a艣nie kierunku.
Nie jest to oczywi艣cie gra roku, ale jestem z niej dumny i szcz臋艣liwy, 偶e si臋 uda艂o.

Celem gry jest ucieczka z wyspy.
Jest sporo biegania (na pocz膮tku to g艂贸wnie ucieczka) i strzelania - s膮 r贸偶ne typy broni (ka偶da ma specyficzn膮 cech臋 jak np. drony, termowizja, stealth, dezintegracja, detonacje bomb itp.).聽
Mamy oczywi艣cie zacne bestiarium, pu艂apki, zabezpieczenia, komputery dzi臋ki kt贸rym mo偶emy przyk艂adowo og艂uszy膰, czy u艣mierci膰 przeciwnik贸w, wy艂膮cza膰 zabezpieczenia itd., dla tych co lubi膮 czyta膰 jest i ma艂a historia.

Gr臋 mo偶na uko艅czy膰 w dwojaki spos贸b - s膮 to zadania wymagaj膮ce odrobiny sprytu (main objectives) i skoncentrowane na strzelaniu (kill tasks). Po wykonaniu zada艅 otrzymujemy dost臋p do walki o fina艂.

Z gameplaya mo偶ecie wywnioskowa膰, 偶e g艂贸wnie si臋 biega i strzela, ale to nie do ko艅ca prawda.
Na pocz膮tku niezb臋dny jest plan dzia艂ania, bez niego szybko zako艅czycie rozgrywk臋.
Gameplay nagra艂em w trybie "godmode", ze wszystkimi zabawkami i sporym pancerzem, bo wci膮偶 i wci膮偶 tam gin臋.

Jest te偶 pro艣ciutki multiplayer i taka moja rada, je艣li zdecydujecie si臋 kiedy艣 zacz膮膰 przygod臋 z grami, odpu艣膰cie multi, przynajmniej na pocz膮tku, to by艂o piek艂o. Serio.

Aha! Warstwa audio-wizualna jest hmm.. no nie jest to doom, ale koncentrowa艂em si臋 g艂贸wnie na ogarni臋ciu UE4, wi臋c.. no.

Poni偶ej za艂膮czam ostatni gameplay, kt贸ry uda艂o mi si臋 nagra膰.

Edytowane przez sinclar

• Odpowiedzi 8
  • Wy艣wietle艅 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nezumi - faktycznie tak jest napisane, ale to dotyczy艂o tylko multiplayera :). Tam jest b艂膮d, kt贸ry za chwile skoryguje. I wr臋cz przeciwnie, zach臋cam wszystkich do robienia gier, to nieopisana, niesam

• Tak po prostu. To by艂 przypadek. Mia艂em kilka dni wolnego i zacz膮艂em si臋 bawi膰 Unity, po kilku dniach przerzuci艂em si臋 na UE4 i tak zosta艂o. Nie jest wymagana znajomo艣膰 programowania, 偶eby z

• Arku, szacun 馃檪聽

Napisano
25 minut temu, sinclar napisa艂:

Jaki艣 czas temu co艣 mnie wzi臋艂o i zrobi艂em gr臋.

Hahaha tak po prostu? 馃槃

Samemu? Od czego zacz膮艂e艣? To Twoja pierwsza, czy masz du偶o do艣wiadczenia? W czym si臋 specjalizujesz? Ile zaj臋艂o? Pytam bo ma艂o wiem o praktycznej stronie robienia gier ale wiem, 偶e to nie takie hop siup zrobi膰 ca艂膮 gr臋 samemu, wi臋c gratuluj臋 uko艅czenia!

Napisano
  • Autor

Tak po prostu.

To by艂 przypadek. Mia艂em kilka dni wolnego i zacz膮艂em si臋 bawi膰 Unity, po kilku dniach przerzuci艂em si臋 na UE4 i tak zosta艂o.

Nie jest wymagana znajomo艣膰 programowania, 偶eby zrobi膰 gr臋 w UE4 (BP doskonale rozwi膮zuj膮 ten problem), aczkolwiek przydaje si臋 umiej臋tno艣膰 logicznego my艣lenia. To wszystko, plus ch臋ci :).

Tak, to moja pierwsza gra a b臋d膮c precyzyjnym - to by艂 bardziej poligon do艣wiadczalny.

Czym si臋 zajmuj臋? Do tej pory stara艂em si臋 by膰 grafikiem, ale mam/znam ju偶 nowe zabawki, tak wi臋c teraz chcia艂bym po艂膮czy膰 jedno z drugim.

Ile mi to zaj臋艂o? To jest trudne pytanie i nie znam na nie odpowiedzi. Bywa艂o, 偶e miesi膮cami nie dotyka艂em tej gry, ale zacz膮艂em chyba 2 lata temu i stara艂em si臋 nad ni膮 pracowa膰 mi臋dzy normalnymi projektami, co by艂o swoistym wyzwaniem.

Napisano

Hej, nie藕le to wygl膮da. Sam wszystko robi艂e艣? Czy assety?聽

Mo偶na w to zagra膰?

Napisano
4 hours ago, sinclar said:

i taka moja rada, je艣li zdecydujecie si臋 kiedy艣 zrobi膰 gr臋, odpu艣膰cie to sobie

No ok, to nie robie. 馃槃

Spoko wyglada. Jak na serio sam to zrobiles to ogromny szacun. Podobne pytanie - assety, muzyka, teksty mowione - napisz cos o tym czym sie podpierales bo w to ze sam tez napisales muze i mowiles damskim glosem nie uwierze 馃槈

Napisano

Teraz doczyta艂em, 偶e to solo-project. Czapki z g艂贸w. Nie napisa艂e艣 nic o samej grze - kiedy b臋dzie mo偶na j膮 pobra膰, zagra膰, jaki艣 link (jak wpisalem w google nazwe to wyskoczyla gra o tej nazwie i strona, ale jak rozumiem to nie twoja gra).

Napisano
  • Autor

Nezumi - faktycznie tak jest napisane, ale to dotyczy艂o tylko multiplayera :). Tam jest b艂膮d, kt贸ry za chwile skoryguje. I wr臋cz przeciwnie, zach臋cam wszystkich do robienia gier, to nieopisana, niesamowita frajda. Na necie jest masa informacji, tutoriali na YT i uwa偶am, 偶e ka偶dy mo偶e to zrobi膰, tylko trzeba chcie膰 i mie膰 odrobine czasu.

Co do asset贸w - wszystkie wyklika艂em w艂asnor臋cznie. Gdybym 艣ci膮ga艂 assety, to by si臋 mija艂o z celem, ale na sam koniec projektu pozwoli艂em sobie u偶yczy膰 (ju偶 z lenistwa) kilka element贸w jak wybuch, czy jaka艣 animowan膮 map臋 - generalnie duperele. Modele pochodz膮 z mojej bazy i wszystko robi艂em w locie, wedle potrzeb.

Muzyka pochodzi z banku Paris Music, efekty pomaga艂a mi zdoby膰 Ania a g艂os, kt贸ry s艂yszycie, to syntezator. Zam臋cza艂em te偶 znajomych, kt贸rzy robili za betatester贸w.

Adek - dzi臋kuj臋 :). Kiedy b臋dzie mo偶na pobra膰? Mam nadziej臋, 偶e uda si臋 to zrobi膰 do ko艅ca stycznia.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci