Napisano 24 Luty 20223 l Witam. kilka dni nad tym siedz臋 i nie potrafi臋 sobie poradzi膰. Chodzi o przydzielenie materia艂贸w, oraz opcji "Coordinates" na opcj臋 UV, tak, 偶eby w trybie podgl膮du mia艂y jednolity kolor. W wersji blendera 3.0 nie mog臋 tego nigdzie znale藕膰, a poradnik jest na wersj臋 bodaj偶e co艣 ko艂o 2.5.7. Je艣li to mo偶liwe, prosi艂bym o screenshoty gdzie konkretnie znajduj膮 si臋 te opcje... W za艂膮czniku wida膰, 偶e nie wykrywa 偶adnych materia艂贸w, mimo i偶 je po swojemu doda艂em. Z g贸ry wielkie dzi臋kuj臋 w艂a艣ciwy moment zaczyna si臋 w 1:20 i konczy gdzie艣 tak 1:50
Napisano 24 Luty 20223 l Chodzi ci o podgl膮d mapy aby by艂 bez cieniowania czy co?A mo偶e o exporter map? Jak by艣 troch臋 na艣wietli艂 sytuacje bo mam wra偶enie 偶e piszesz o czym艣 co powinni艣my w domy艣le wiedzie膰... lub po prostu nie kapuje. Niepotrzebne skre艣li膰 馃檪聽
Napisano 24 Luty 20223 l Autor 45 minut temu, Mortom napisa艂: Chodzi ci o podgl膮d mapy aby by艂 bez cieniowania czy co?A mo偶e o exporter map? Jak by艣 troch臋 na艣wietli艂 sytuacje bo mam wra偶enie 偶e piszesz o czym艣 co powinni艣my w domy艣le wiedzie膰... lub po prostu nie kapuje. Niepotrzebne skre艣li膰 馃檪聽 Chodzi o to, gdzie w wersji 3.0 znajd臋 chocia偶by t臋 opcj臋 (1:26) Edytowane 24 Luty 20223 l przez tripster
Napisano 25 Luty 20223 l 4 hours ago, michalo said: "Pro艣ciutko" i z nod贸w聽 wyskakujesz. No kaman..聽 Nie no, to jest podstawowy shader dodany domyslnie po dodaniu materialu a potem ctr+T i sam dodaje te trzy nody (tylko trzeba miec node wranglera w addon wlaczonego). Jak sie chce Blendera uzywac to trzeba przywyknac do "latwosci obslugi" 馃ぃ Edytowane 25 Luty 20223 l przez Nezumi
Napisano 25 Luty 20223 l @michalo聽M贸j drogi. Zanim zaczniesz biega膰 trzeba nauczy膰 si臋 chodzi膰 馃檪 Pomalutku, poszperaj po tutach, a nie pa艂uj si臋聽samemu z Blenderem - nie warto i艣膰 t膮 drog膮 馃檪聽 To co ci podes艂a艂em to niezb臋dne minimum zrozumienia programu. Poszukaj jak si臋 w Blenderze porusza膰 po interfejsie, co i gdzie jest i potem przyst膮p do obl臋偶enia聽softu. Sam mia艂em niez艂y zgryz jak przesiada艂em sie z MAXa na Blenda. Ale internet i wujek Google mi pomogli. Teraz to nawet jest 艂atwiej bo kana艂y na youtubie o podstawach blendera powstaj膮 jak grzyby po deszczu wi臋c 艣mia艂o - go for it 馃檪聽 A jak by co, to pytaj na forum, ludzie tu s膮 przyja藕nie nastawieni wi臋c pomog膮 馃檪聽 P.S. Aha w Blenderze bez nod贸w nie zrobisz niemal nic - wi臋c warto przestawi膰 na takowe 馃檪聽 P.S. 2 Nezumi napisa艂 to co ja zapomina艂em聽o tworzeniu nod贸w, dzie艅 by艂 d艂ugi, wiadomo艣ci straszne, a spanie od paru miesi臋cy mam tak dobre 偶e m贸j Ipad ledwo zipie 馃檪聽 Edytowane 25 Luty 20223 l przez Mortom
Napisano 25 Luty 20223 l Kiedy艣 opanowa艂em co mi potrzeba w nodach, ale czas min膮艂 a ja zapomnia艂em. Nawet proceduralne teksturki kiedy艣 robi艂em, sam wymy艣la艂em sobie jakie艣 proste podstawowe rzeczy, np fakturk臋 materia艂u. 聽 Wpad艂em ostatnio na pomys艂 - 偶e sobie zrobi臋 renderek. Wyszuka艂em w pami臋ci jak doda膰 hderk臋, o艣wietli艂em scen臋, ale teraz jak j膮 ku藕wa ukry膰? 呕eby tylko 艣wiat艂o by艂o?聽 Kiedy艣 si臋 tego nauczy艂em, ale par臋 lat min臋艂o i ju偶 mi si臋 googla膰 nie chcia艂o..聽 Wol臋 energi臋 zu偶y膰 na nauk臋 UE a render zrobi膰 jednak w toolbagu 馃槈聽
Napisano 25 Luty 20223 l OK, HDRK臋 mo偶na ukry膰 tak (tak na szybko w 5 krokach - 6ty opcjonalny): 1) 2) 3) 4) 5) - transparent w zak艂adce Film tylko je艣li chcesz aby t艂o mia艂o kana艂 alpha 6) Opcjonalny je艣li chcesz ukry膰 odbicia Pozdr 馃檪聽 聽 聽
Napisano 25 Luty 20223 l Ale po co Ci HDR skoro nie chcesz z niej ani odbic ani diffusa? Edytowane 25 Luty 20223 l przez EthicallyChallenged
Napisano 25 Luty 20223 l Autor 18 godzin temu, Mortom napisa艂: aaaa to panie pro艣ciutko, pro艣ciutko - prosz臋, smacznego 馃檪聽 聽 聽 聽 Dzi臋kuj臋. Jeszcze m贸g艂by艣 prosz臋 pokaza膰 mi, jak doda膰 taki jednolity kolor do podgl膮du? 1:46 w filmiku, kt贸ry wys艂a艂em wy偶ej. U mnie to nie dzia艂a.
Napisano 25 Luty 20223 l Sorry @tripster聽偶e ci w膮tek 艣miec臋 ale odpowiem ch艂opakom.聽 聽 Hdrk膮 chce wszystkiego opr贸cz jej obrazu w tle. Tzn. ju偶 nie chc臋 bo si臋 obrazi艂em na Beendera 馃槈聽 Ju偶 uciekam st膮d!聽
Napisano 26 Luty 20223 l 17 godzin temu, tripster napisa艂: Dzi臋kuj臋. Jeszcze m贸g艂by艣 prosz臋 pokaza膰 mi, jak doda膰 taki jednolity kolor do podgl膮du? 1:46 w filmiku, kt贸ry wys艂a艂em wy偶ej. U mnie to nie dzia艂a. M贸wisz i masz 馃檪聽 聽 Smacznego聽馃檪聽
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto