Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam. kilka dni nad tym siedz臋 i nie potrafi臋 sobie poradzi膰. Chodzi o przydzielenie materia艂贸w, oraz opcji "Coordinates" na opcj臋 UV, tak, 偶eby w trybie podgl膮du mia艂y jednolity kolor. W wersji blendera 3.0 nie mog臋 tego nigdzie znale藕膰, a poradnik jest na wersj臋 bodaj偶e co艣 ko艂o 2.5.7. Je艣li to mo偶liwe, prosi艂bym o screenshoty gdzie konkretnie znajduj膮 si臋 te opcje... W za艂膮czniku wida膰, 偶e nie wykrywa 偶adnych materia艂贸w, mimo i偶 je po swojemu doda艂em. Z g贸ry wielkie dzi臋kuj臋

w艂a艣ciwy moment zaczyna si臋 w 1:20 i konczy gdzie艣 tak 1:50

Bez聽tytu艂u23421.png

• Odpowiedzi 13
  • Wy艣wietle艅 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Sorry @tripster聽偶e ci w膮tek 艣miec臋 ale odpowiem ch艂opakom.聽 聽 Hdrk膮 chce wszystkiego opr贸cz jej obrazu w tle. Tzn. ju偶 nie chc臋 bo si臋 obrazi艂em na Beendera 馃槈聽 Ju偶 uciekam st膮d!聽

• M贸wisz i masz 馃檪聽 聽 Smacznego聽馃檪聽

• "Pro艣ciutko" i z nod贸w聽 wyskakujesz. No kaman..聽

Posted Images

Napisano

Chodzi ci o podgl膮d mapy aby by艂 bez cieniowania czy co?A mo偶e o exporter map? Jak by艣 troch臋 na艣wietli艂 sytuacje bo mam wra偶enie 偶e piszesz o czym艣 co powinni艣my w domy艣le wiedzie膰... lub po prostu nie kapuje. Niepotrzebne skre艣li膰 馃檪

Napisano
  • Autor
45 minut temu, Mortom napisa艂:

Chodzi ci o podgl膮d mapy aby by艂 bez cieniowania czy co?A mo偶e o exporter map? Jak by艣 troch臋 na艣wietli艂 sytuacje bo mam wra偶enie 偶e piszesz o czym艣 co powinni艣my w domy艣le wiedzie膰... lub po prostu nie kapuje. Niepotrzebne skre艣li膰 馃檪

Chodzi o to, gdzie w wersji 3.0 znajd臋 chocia偶by t臋 opcj臋 (1:26)

Bez聽tytu艂2332u.png

Edytowane przez tripster

Napisano
4 hours ago, michalo said:

"Pro艣ciutko" i z nod贸w聽 wyskakujesz. No kaman..聽

Nie no, to jest podstawowy shader dodany domyslnie po dodaniu materialu a potem ctr+T i sam dodaje te trzy nody (tylko trzeba miec node wranglera w addon wlaczonego). Jak sie chce Blendera uzywac to trzeba przywyknac do "latwosci obslugi" 馃ぃ

Edytowane przez Nezumi

Napisano

@michaloM贸j drogi. Zanim zaczniesz biega膰 trzeba nauczy膰 si臋 chodzi膰 馃檪

Pomalutku, poszperaj po tutach, a nie pa艂uj si臋聽samemu z Blenderem - nie warto i艣膰 t膮 drog膮 馃檪
To co ci podes艂a艂em to niezb臋dne minimum zrozumienia programu. Poszukaj jak si臋 w Blenderze porusza膰 po interfejsie, co i gdzie jest i potem przyst膮p do obl臋偶enia聽softu. Sam mia艂em niez艂y zgryz jak przesiada艂em sie z MAXa na Blenda. Ale internet i wujek Google mi pomogli. Teraz to nawet jest 艂atwiej bo kana艂y na youtubie o podstawach blendera powstaj膮 jak grzyby po deszczu wi臋c 艣mia艂o - go for it 馃檪

A jak by co, to pytaj na forum, ludzie tu s膮 przyja藕nie nastawieni wi臋c pomog膮 馃檪

P.S.
Aha w Blenderze bez nod贸w nie zrobisz niemal nic - wi臋c warto przestawi膰 na takowe 馃檪

P.S. 2
Nezumi napisa艂 to co ja zapomina艂em聽o tworzeniu nod贸w, dzie艅 by艂 d艂ugi, wiadomo艣ci straszne, a spanie od paru miesi臋cy mam tak dobre 偶e m贸j Ipad ledwo zipie 馃檪

Edytowane przez Mortom

Napisano

Kiedy艣 opanowa艂em co mi potrzeba w nodach, ale czas min膮艂 a ja zapomnia艂em.

Nawet proceduralne teksturki kiedy艣 robi艂em, sam wymy艣la艂em sobie jakie艣 proste podstawowe rzeczy, np fakturk臋 materia艂u.

Wpad艂em ostatnio na pomys艂 - 偶e sobie zrobi臋 renderek. Wyszuka艂em w pami臋ci jak doda膰 hderk臋, o艣wietli艂em scen臋, ale teraz jak j膮 ku藕wa ukry膰? 呕eby tylko 艣wiat艂o by艂o?聽

Kiedy艣 si臋 tego nauczy艂em, ale par臋 lat min臋艂o i ju偶 mi si臋 googla膰 nie chcia艂o..聽

Wol臋 energi臋 zu偶y膰 na nauk臋 UE a render zrobi膰 jednak w toolbagu 馃槈

Napisano

OK, HDRK臋 mo偶na ukry膰 tak (tak na szybko w 5 krokach - 6ty opcjonalny):

1)
01.jpg

2)
02.jpg

3)
03.jpg

4)
04.jpg

5) - transparent w zak艂adce Film tylko je艣li chcesz aby t艂o mia艂o kana艂 alpha
05.jpg

6) Opcjonalny je艣li chcesz ukry膰 odbicia
06.jpg

Pozdr 馃檪

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, Mortom napisa艂:

aaaa to panie pro艣ciutko, pro艣ciutko - prosz臋, smacznego 馃檪
Clipboard.jpg

Dzi臋kuj臋. Jeszcze m贸g艂by艣 prosz臋 pokaza膰 mi, jak doda膰 taki jednolity kolor do podgl膮du? 1:46 w filmiku, kt贸ry wys艂a艂em wy偶ej. U mnie to nie dzia艂a.

Bez聽tytu艂u23421.png

Napisano

Sorry @tripster聽偶e ci w膮tek 艣miec臋 ale odpowiem ch艂opakom.聽

Hdrk膮 chce wszystkiego opr贸cz jej obrazu w tle. Tzn. ju偶 nie chc臋 bo si臋 obrazi艂em na Beendera 馃槈聽 Ju偶 uciekam st膮d!聽

Napisano
17 godzin temu, tripster napisa艂:

Dzi臋kuj臋. Jeszcze m贸g艂by艣 prosz臋 pokaza膰 mi, jak doda膰 taki jednolity kolor do podgl膮du? 1:46 w filmiku, kt贸ry wys艂a艂em wy偶ej. U mnie to nie dzia艂a.

Bez聽tytu艂u23421.png

M贸wisz i masz 馃檪

01.jpg
02.jpg
03.jpg

Smacznego聽馃檪

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci