Napisano 17 Maj 20222 l Inkscape 1.2 został wydany https://inkscape.org/news/2022/05/16/inkscape-12/ Interaktywne tilowanie wygląda kozacko, jakiś czas temu czegoś takiego bardzo potrzebowałem i już miałem tutaj pytać ale chyba mam odpowiedź na przyszłość, 🙂 trzeba potestować
Napisano 3 Czerwiec 20222 l Ja osobiscie bylem w szoku jak przyjrzalem sie blizej temu co Inkscape potrafi. Inskcape'a uzywam glownie do rzeczy, ktorych nie ma w Affinity Designerze, jak automatyczny trace'ing bitmap. Wlasnie jak wyszla 1.2 uwazniej zerknalem na to co ten soft ma. Nie tylko najnowsze rzeczy ale ogolnie. Bylem w szoku. Kilka tooli ktore mnie mocno zdziwily: - Erase objects or patchs. Gumka taka ktora moze wymazywac freehandowo czesci obiektu. Nawet wielu na raz. Ale moze duzo wiecej. moze dzialac jak noz, jesli ustawic zerowa szerokosc i zaznaczyc "break apart cut items". Moze kasowac cale obiekty tez. Ultra przydatne narzedzie. (w Designerze musze bawic sie w odejmowanie od siebie obiektow zeby cos przeciac...) - Tweak objects by sculpting or painting. Tez mroczne narzedzie o bardzo wielu opcjach. Mozna go uzyc podobnie troche do znanego z obrobki bitmap "liquify" zeby rozciagac obiekt albo tez do dystrybucji obiektow na canvasie bez zmiany ich ksztaltu. Albo do wielu innych rzeczy - trzeba sobie poprobowac 😄 - Fill bounded areas. rewelka narzedzie tez - wypelnia wolne, zamkniete miejsce powstale pomiedzy innymi obiektami tworzac nowy obiekt o ksztalcie tego pustego miejsca. Milion piecset zastosowan. Wypelnia taz oczywiscie jakis obiekt zamkniety. Malo tego - wpadlem w zdumienie jak sie okazalo, ze mozna go uzyc na... bitmapie. kliknalem przypadkiem na obrazku bitmapowym i Inkscape stworzyl obiekt wektorowy przez wypelnienie tego co bylo na bitmapie... Magia jakas. - Spray copies or clones of objects - zaznaczasz obiekt, wybierasz to narzedzie i sruuu 😄 kopiujesz go. Ma tez mnostwo ustawien jak na przyklad to, zeby kopie albo klony sie nie pokrywaly. No i samo to ze mozna miec klony czyli instancje obiektu. Pozniej zmieniasz ten jeden i zmieniaja sie wszystkie. Mase fajnych narzedzi ma Inkscape. Jego glowna bolaczka to wydajnosc. Ale tez nie jest jakos mega tragicznie. Z Affinity Designerem wspolpracuje genialnie - zaznaczasz co chcesz przeniesc, ctrl+c i w designerze ctrl+v po prostu i przenosi slicznie wektorki. Przy okazji 1.2 bardzo ladnie wyglada. Rewelka sofcik, goraco polecam. Edytowane 3 Czerwiec 20222 l przez Nezumi
Napisano 3 Czerwiec 20222 l Autor 1 hour ago, Nezumi said: Mase fajnych narzedzi ma Inkscape. Jego glowna bolaczka to wydajnosc. To prawda wydajność w porównaniu z inymi sofatami kuleje ale możliwościami to nie jedne soft może zawstydzić i tak jak blender na rewelacyjny stosunek ceny do jakości 🙂