Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Potrzebuje kompa do min. unreal engine, rendering w czasie rzeczywistym i filmy.

znalazłem coś takiego na szybko.

Będzie dobrze?

G4M3R ELITE i9-13900KF/64GB/2TB/RTX4090/W11Px

https://www.x-kom.pl/p/1081023-desktop-g4m3r-elite-i9-13900kf-64gb-2tb-rtx4090-w11px.html#Specyfikacja

Czy brać jeszcze coś mocniejszego, słabszego ? chodzi mi o jakiś sensowny kompromis cenowy.

Pozdro, z góry dziękuje za pomoc.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 883
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• TA! Są emocje!  1) Najpierw    2) Potem    3) by na końcu    4) Nazajutrz po ponownym uruchomieniu    5) no i ostatnia faza   😄 

• Tylko dobrze przejrzyj podzespoły przy odbiorze bo mi się raz trafiły inne niż były w specyfikacji 😮  

• @Mortom na tej stronie masz testy, tabelki z porównaniem narzędzia do porównywania itd, można coś wybrać 🙂 Lionus też testował wiele monitorów i telewizorów to też można przepatrzeć jego filmiki, W dz

Napisano
2 godziny temu, marmolada napisał:

Cześć.

Potrzebuje kompa do min. unreal engine, rendering w czasie rzeczywistym i filmy.

znalazłem coś takiego na szybko.

Będzie dobrze?

G4M3R ELITE i9-13900KF/64GB/2TB/RTX4090/W11Px

https://www.x-kom.pl/p/1081023-desktop-g4m3r-elite-i9-13900kf-64gb-2tb-rtx4090-w11px.html#Specyfikacja

Czy brać jeszcze coś mocniejszego, słabszego ? chodzi mi o jakiś sensowny kompromis cenowy.

Pozdro, z góry dziękuje za pomoc.

suaj jak masz siano, to to jest dobry zestaw 🙂 4090 na pokladzie zrobi robote w unrilu 

Napisano

Przy 4090 to już coś mocniejszego ciężko wziąć 😛 Mam 4090 i radzi sobie dobrze, w ogóle to nie brałbym nic co ma mniej niż te 12gb ale to absolutne minimum i przy założeniu że nie masz dwóch monitorów 4k do odsłużenia bo i przy tym unreal będzie się dławił jak u mnie z 10gb.
I00Q6Cv.jpgcoVHjw0.jpg 

Jak chcesz iść w większe rozdzielczości czy mieć spokój na dłużej to 16-24 czyli w zasadzie 3090 lub 4090 

Karty profesjonalne jak Quadro chyba nie robią żadnej różnicy unrealowi więc ja bym się w to nie pchał to byle budżet puchnie a zysk z tego niewielki

64Gb powinno wystarczyć a procesor to aż tak się nie znam ale ja bym szedł w amd ale to w zasadzie bez różnicy bo i tak gpu głównie będzie mieliło pod realtimem.

SSD PCIe to w zasadzie standard i konieczność ale nie napsiali jaki to dysk. Zakładam, że w zestawie "Elite" nie dali najtańszej padaki ale skoro się nie chwalą jaki to pewnie też nie najszybszy na rynku 😛 

Cena zestawu chyba ok, ale ja bym to sam złożył i kupił każdą część osobno, pewnie by było trochę taniej i większe emocje przy pierwszym uruchomieniu 😛 

Napisano

Tylko dobrze przejrzyj podzespoły przy odbiorze bo mi się raz trafiły inne niż były w specyfikacji 😮

Napisano
2 godziny temu, Destroyer napisał(a):

Cena zestawu chyba ok, ale ja bym to sam złożył i kupił każdą część osobno, pewnie by było trochę taniej i większe emocje przy pierwszym uruchomieniu 😛 

TA! Są emocje! 
1) Najpierw
 200w.gif?cid=6c09b952xrgp8u8c0thjlmsck99 

2) Potem
 giphy.gif 

3) by na końcu
 GivingSingleGlobefish-max-1mb.gif 

4) Nazajutrz po ponownym uruchomieniu
 guaton-computadora.gif 

5) no i ostatnia faza
why-me-sad.gif 

😄 

Edytowane przez Mortom

Napisano
  • Autor

chyba macie rację- nie wiem co tam wpakują.......

jaki sklep będzie dobry do kupienia samych części..?

ps. matryca do pracy dzielonej 21:9  w takich proporcjach? 2560 x 1080 (UWHD)

matryca LED, IPS 10-bit?

czy matryca LED, VA?

Edytowane przez marmolada

Napisano

Ja to bym proponował albo IPS albo iść w OLEDa tj kupić telewizor LG OLED albo Coś na mikroledach, masa ludzi tak robi możesz się rozwalić na dużym monitorze, 16:9 też jest bardzo spoko choć zawsze wygodnej się pracuje jak masz 2 monitory niż jeden szeroki. I szedłbym już raczej w 4k niż wqhd.

10bit, hdr, moim zdaniem nie jest takie kluczowe ale jak kupisz telwizor to będzie i hdr i dolby vison i 120 Hz i do tego pilot. Choc tv jako monitor też ma swoje probmely któych można uniknać kupując telewizoro-monitory assusa czy już nie pamiętam drugiego, gigabyte może? ale kosztują ze 2 razy tyle co tv wieć za wygodę trzeba słono zapłacić 🙂 

A co do sklepu w którym można kupować to w zasadzie dowolny gdzie taniej i często opłaca kupić się w kilku i nawet z przesyłką będzie taniej niż kupować w jendym ale to już trzeba pobuszować w sieci i popatrzeć, po świętach powinny ceny spadać także w secondhandach gdy ludzie sprzedają albo nieudane prezenty świątecznie ale udane i starego sprzętu się pozbywają 🙂 

Napisano

@Destroyer A tak z ciekawości... jak z odwzorowaniem barw w tych TV? Trzeba to jeszcze kalibrować czy zwykły tryb "filmowy" (zapomniałem jak się to nazywa) załatwia sprawę? Bo tak drążysz drążysz i nabieram powoli ochoty na te TV 😛 

Napisano

@Mortom na tej stronie masz testy, tabelki z porównaniem narzędzia do porównywania itd, można coś wybrać 🙂 Lionus też testował wiele monitorów i telewizorów to też można przepatrzeć jego filmiki, W dziale z newsami sprzętowymi coś tam wrzucałem i wcześniej albo w promkach sprzętowych albo chyba w drobnych newsach 🙂 

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c2-oled

https://www.rtings.com/tv/tools/table