Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Model niszowego modelu Fokkera D VI (1918 r.)- wyprodukowano zaledwie 59 egzemplarzy. Po niemal roku zastąpiony przez jego groźniejszą i lepsza wersję D VII z rzędowym silnikiem. Na Fokkerze DR I (trójpłatowy poprzednik DVI) siał postrach znany wszystkim Czerwony Baron (Manfred von Richthofen). 

Model Fokkera D VI z czerwoną gwiazdą, służył najpierw w Niemczech, potem trafił do Austriackich sił powietrznych (komunistycznych po przewrocie) po czym został przejęty przez Rumuńskie lotnictwo.
Wersja z czarnymi pasami na owiewce silnika służyła w niemieckim lotnictwie. 

Silnik jaki napędzał Fokkera to Oberursel Ur. II - silnik rotacyjny, czyli nie kręcił śmigłem a kręcił się razem z nim. Tworzyło to pewien problem i skręcanie samolotu w przeciwna stronę w którą kręcił się silnik było mocno utrudnione, co mocno utrudniało prowadzenie walki. Z chwila wycofania silników rotacyjnych i zagapienia ich zwykłymi silnikami gwiazdowymi które juz tylko kręciły śmigłem to zjawisko ten znacznie się osłabiło - lecz nie zniknęło całkowicie. 
Silnik nie posiada wszystkich części za cylindrami, nie starczyło na nie czasu a i tak ich nie widać. Zresztą jak samego silnika który jest mocno rozmazany na obrazkach 🙂

Scena z motorem to całkowicie moja licentia poetica, o żadnym takim incydencie nie czytałem ani nie słyszałem 🙂  - ale fajnie się robiło ten kadr, więc... 🙂 

fokker_DVI_motocykl_03_www.thumb.jpg.647850f7f6070b390cf72e673aa463b2.jpg

fokker_DVI_motocykl_03_www_cl.thumb.jpg.bc76f6f78f9d2b7db3db752fc4f00717.jpg

FokkerDVI_HiRes_RedStar_V2_www.thumb.jpg.04f0f7832419779b4d350f43e1291099.jpg

FokkerDVI_HiRes_RedStar_V2_CL_www.thumb.jpg.d63bcc5e8bd64b0a439436ea388b8468.jpg

OberurselUr.II_1.thumb.jpg.aecad57c9368edbcc9f575d7737467d2.jpg

OberurselUr.II_2.thumb.jpg.1f1fd7a3a362831eeff967773a923532.jpg

Edytowane przez Mortom

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 366
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Napisano
  • Autor

@michalo nie dość, że tak potrafisz, to jeszcze robisz jakieś 10x lepiej ode mnie! Twoje rzeźby w ZB to cudeńka! 🙂

Napisano
15 minut temu, Mortom napisał:

@michalo nie dość, że tak potrafisz, to jeszcze robisz jakieś 10x lepiej ode mnie! Twoje rzeźby w ZB to cudeńka! 🙂

ojjjjj tak jak ty to nie potrafię. Jak byś zobaczył jak "modeluje" hard surface to byś wyjechał mi z plaskacza i odrzucił na bok z niesmakiem od kompa XD