Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich ponownie, jakiś czas temu wrzuciłem kilka moich starszych pracy ale tym razem mam coś świeżego ;).

Nie ma sensu się jakoś rozpisywać na temat samego projektu, w skrócie jest to moja wizja nowego pojazdu na bazie Pagani Zondy, przygotowałem renderki jaki i animacje.

Auto projektowałem w 3ds max, renderki statyczne i animacja przygotowana w Unreal Engine, animacja montowana w Davinci. Dodatkowo opracowałem jeszcze własną muzykę na potrzeby animacji w FL Studio.

Ze względu na ograniczenia w dodawaniu załączników podaje link do projektu na BEHANCE gdzie można zobaczyć 26 wizualizacji extrioru i interioru  https://www.behance.net/gallery/216839079/PAGANI-Blade-Concept-Car-Design

Link do animacji: 

PAGANI_BLADE_01_MINI.jpg

PAGANI_BLADE_03_MINI.jpg

PAGANI_BLADE_INTERIOR_01_MINI.jpg

Edytowane przez Piotr Czyżewski
  • Like 4
Napisano

Renderki spoko. Na temat wizji samochodu trudno mi cokolwiek powiedzieć, po za tym, że wygląda dość obło jak na dzisiejsze standardy w projektowaniu nadwozi. Ale nie znam sie, więc nie traktuj tego co napisze dalej jako wadę 🙂 Po prostu zamiast adrenaliny bardziej czuję, że musze się do tego samochodu przytulić 🙂 No ale to raczej chyba jednostkowy przypadek więc potrzebujesz większej grupy focusowej 🙂 

Co do animacji to powiem, że jak na mój gust ma zbyt szybkie tempo w cieciach. Trochę jak teledysk ale to nie teledysk. Myślę, że miejscami spokojnie mógłbyś skorzystać ze zwolnienia czasu z optical flow w Davinchi... no chyba, że korzystasz z darmowej wersji to nie ma tematu. Nawet da się zmusić Davinchi do niemal 50% zwolnienia klipu bez większych problemów... szczególnie przy spokojnych ujęciach - aż szok co to potrafi wygenerować i oszukać że to "prawdziwa" klatka. 
W początkowej części animacji jest też IMO trochę za ciemno - szczególnie we wnętrzu. Ogólnie nie prezentujesz tam też całej sylwetki w mocnym świetle. Trochę jak byś się wstydził 😉 Nie ma tego BIG REVAL. 

Fabuła w drugiej fazie też może by nie zaszkodziła... choć tu rozumiem, produkcja czegoś większego zeszła by w pojedynkę chyba z rok, więc tu już niepotrzebnie marudzę 🙂 
Jako referencje podsyłam linki do paru reklamówek super aut - kolo co robił oświetlenie z kadru miniaturki Ferrari F80 ma mój szacunek... matko ile tam musiało być biegania i ustawiania światełek aby wydobyć te kontury! Aż chyba nawet trochę TO MUCH... .no ale efekciarko!

Napisano

Dzięki Mortom za komentarz ;).

Jeżeli chodzi o design to bryła była wzorowana na modelu Pagani Zonda, mój koncept może się wydawać obły ze względu na zadaszenie kokpitu które właśnie wyobliłem i zaczyna się wcześniej i idzie dalej ponieważ oryginalnie w Pagani kokpit jest dość skoncentrowany do środka i krótki co też dziwnie wygląda.

Co do animacji to nawet jej nie miało być ;), ale stwierdziłem że zrobię coś więcej niż same statyczne renderki i tutaj oczywiście można by się bawić z tą animacją, ale nie miałem na to czasu ponieważ to był projekt osobisty i bardzo szybko go zrealizowałem, no i też musiałem go zrealizować szybko.

Odnośnie pierwszej części animacji że chciałem coś ukryć :D, nie nic nie chciałem ukryć na Behance wstawiłem 26 renderów z exterioru i interioru w rozdzielczości 2560 x 1440 gdzie też pokazuje różne detale ;). Taki miałem zamysł aby na początku zbudować napięcie przed dynamiczną częścią animacji.

• +1 1
Napisano (edytowane)
W dniu 16.01.2025 o 09:26, Piotr Czyżewski napisał(a):

Dzięki Mortom za komentarz ;).

Jeżeli chodzi o design to bryła była wzorowana na modelu Pagani Zonda, mój koncept może się wydawać obły ze względu na zadaszenie kokpitu które właśnie wyobliłem i zaczyna się wcześniej i idzie dalej ponieważ oryginalnie w Pagani kokpit jest dość skoncentrowany do środka i krótki co też dziwnie wygląda.

Co do animacji to nawet jej nie miało być ;), ale stwierdziłem że zrobię coś więcej niż same statyczne renderki i tutaj oczywiście można by się bawić z tą animacją, ale nie miałem na to czasu ponieważ to był projekt osobisty i bardzo szybko go zrealizowałem, no i też musiałem go zrealizować szybko.

Odnośnie pierwszej części animacji że chciałem coś ukryć :D, nie nic nie chciałem ukryć na Behance wstawiłem 26 renderów z exterioru i interioru w rozdzielczości 2560 x 1440 gdzie też pokazuje różne detale ;). Taki miałem zamysł aby na początku zbudować napięcie przed dynamiczną częścią animacji.

Rozumiem... może to ze względu na skrócenie i podwyższenie "nosa" samochodu. Co do KABINY (nie cierpię używania tego zangielsczenia "kokpit"  odnoszącego do istniejącego juz terminu jakim jest "kabina" 🙂) to masz racje, trochę klaustrofobicznie w oryginale to wygląda.  
Ogólnie na motoryzacji się nie znam, a na projektowaniu to jeszcze mniej 🙂 Więc co ja tam będę mistrza poprawiał 🙂 
Z animacją to kumam... mam czasami podobnie, robię coś co mam nadzieję w miarę szybko wypchać z siebie, wyrenderować i nie spędzać wielu godzin na głaskaniu detali czy innych rzeczy... co innego gdyby to było fabularne dzieło... ale to tylko pokazówka modelu więc nie ma się co spinać 🙂👍

Edytowane przez Mortom