Napisano 21 Listopad 200420 l Witam, w wątku robię go zapewne jak niektórzy się domyślają w przerwach od organiki. Scenka będzie doś bardzo szczegółowa szczególnie komputer który będzie chyba głównym obiektem (być może z postacią). To tyle narazie pokazuje kawałek obudowy z tyłu, tzn. tył przedniego panelu który jest odłanczany w tego tej obudowie. Sam posiadam taką obudowę. Być może ktoś zgadnie jak się ona nazywa. Jutro nowy update być może jeszcze z rana bo wczesnie wstaje. PS: wiem o tym błędzie na dole obudowy ale nie chciało mi się już go poprawiać.
Napisano 21 Listopad 200420 l No fajnie, tylko nie wiem czy jest sens robić te wszystkie detale we wnętrzu obudowy, no chyba że komp będzie rozebrany na kawałki :)
Napisano 21 Listopad 200420 l No fajnie, tylko nie wiem czy jest sens robić te wszystkie detale we wnętrzu obudowy, no chyba że komp będzie rozebrany na kawałki :) O to to ;). Jak narazie dobrze (oprocz tego buga, ktory sam napisales :)).
Napisano 22 Listopad 200420 l Autor Początek obudowy przedniego panelu jeszcze jest dużo w nim do poprawienia ale niedawno zaczołem jakieś 30 min.
Napisano 22 Listopad 200420 l uuu ten kolorek to rozumiem przejściowo taki :) z oceną poczekam na całą oudowę, narazie pokaż siatkę i jakiś normalnie oświetlony shade render.
Napisano 22 Listopad 200420 l Autor A poniżej ten sam postęp pracy tylko że z skylightem. Do Skilo ---> Animacja być może będzie ale raczej nie z moim obecnym sprzętem :/ Salvator ---> Co do kolorku to oczywiście tylko tak jest aby była, zajme się tym na sam koniec obudowy.
Napisano 23 Listopad 200420 l a nie wiem nie czytalem postow czy ty tu dajesz ms???? narazie jak salvator pisze z ocena poczekamy do konca obudowy noi siatke pokaz:D:D pozdro
Napisano 23 Listopad 200420 l Autor I jeszcze zamieszcze to co zrobiłem rano (właśnie ze szkoły wróciłem :/). Póki co nie używałem tutaj msmootha. Siatke dam przy wieczornym updatecie.
Napisano 23 Listopad 200420 l moze sie myle ale zapytam.... aby wlozyc/wyjac cd=rom trzeba zdejmowac cala ta obudowe? ja osobiscie nie chcialbym wtedy miec takiej obudowy :) nieminiej jest ona ladna :)
Napisano 23 Listopad 200420 l wesolediemu sie coś pogrzało i chyba nigdy nie widzieł obudowy kompa... wejście cd chyba jest tam gdzie jest dziura... przyjrzyj sie swojemu kompowi. A co do tej obudowy to jest fajna. powodzenia w dalszej pracy
Napisano 23 Listopad 200420 l Autor No i mały update z tyłu przedniej części i dzisiaj siateczka dla oczekujących :). I troszkę odpowiedzi: do Vorek ---> zgadza sie sprzęt będzie widoczny od środka cały i będzie rozebrany "takjakby na części. do wesoledi ---> Powiem tak obudowa ta ma odpinany przód, boczną ściane odpina się jednym pociągnieciem palca, karty rozszerzeń montuje się czterema pociągnięciami palca. Jest to najlepsza obudowa jaką widziałem i miałem tzn. mam taką teraz. Tą część którą teraz robię jest całkowicie odpinana, zresztą niedługo pokaże fotki które zrobię w "przyszłości". PS: wiem o tym błędzie na tym zielonym. (niepołączone wierzchołki w tym kwadraciku, i wystające na kantach obudowy)
Napisano 24 Listopad 200420 l no fajna przod :D hmm a jak sie nazywa obodowa ?? :D czy z zasilaczem no i oczywiscie jaka cena :D
Napisano 24 Listopad 200420 l zgadzam sie z poprzednikiem tam ktoryms ze chyba przesadzasz z detalami tego prawie nie bedzie widac niemowiac o tym co jest we wnetrzu obudowy :)
Napisano 24 Listopad 200420 l wesolediemu sie coś pogrzało i chyba nigdy nie widzieł obudowy kompa... wejście cd chyba jest tam gdzie jest dziura... przyjrzyj sie swojemu kompowi. A co do tej obudowy to jest fajna. powodzenia w dalszej pracy mi sie nic nie pogrzalo. powiedz mi jak wlozysz kwadrat o boku 1m do dziurki w ksztalcie kola o prozmieniu 0.5m? jak to zrobisz to mozesz prosic o nobla :) cd-rom jest protopadloscianem a tutaj te "dziurki" sa owalne... dlatego sie pytam i odp ze jest zdjemowana mi starczy i oto tez pytalem jak nie ropzumiesz postow to prosze Cie grzecznie nie komentuj innych. max.. jesli wszystko sie demontuje pociagnieciami palca to sie ona nie rozleci? :) (sruby rlz :D) niemniej model podoba mi sie :)
Napisano 24 Listopad 200420 l buahahhaaha :) ładne detale max. nawet bardzo ładne :) wesoledi - jeśli cd jest prostopadłościanem a te dziurki są owalem to poproszę o nobla dla ciebie ;]
Napisano 24 Listopad 200420 l salavador a czym jest naped cd? kula? a co do tych owali to chodzi mi o te nie proste czesci (zaznaczone na czerwono)... jesli wg Ciebie to jest 'kwadratowe' to prosze o nobla dla Ciebie :P (max sorx ze bazgram po Twoim dziele :)) zakonczmy to bo ta klotnia jest bez sensu
Napisano 2 Grudzień 200420 l Autor mała przerwa, spowodowana zakupem aparatu cyfrowego i nowym renderem który o wiele szybciej renderuje niż scanline i daje lepsze efekty (vray) :). To chyba było by tyle, poniżej mały update.
Napisano 4 Grudzień 200420 l Dziwna ta obudowa , po co sa wywietrzniki na dole skoro i tak to jest zasloniete? :)
Napisano 4 Grudzień 200420 l Mi się bardzo podaba chociaż przyznam że masz dość rzadką i fajną obudowę. Na pierwszym updacie myślałem zo to obudowa od komórki będzie:]. A i ten kawałek zielonego pod wejściem na dyskietki to mi sie zdaje czy tam bug jest??
Napisano 4 Grudzień 200420 l Autor No i ostatni dzisiaj update, jutro będzie zapewne kolejny, dodałem kilka drobiazgów i wpdałem na pomysł ogólnej sceny. Będzie dość śmiesznie a jeśli mój komputer wytrzyma to postaram się zrobić swoją pierwszą animacje :). I to chyba wszystko, dobranoc wszystkim. do dracools --->>> zgadza się jest tam bug ale już sam nie wiem jak go poprawić jest to strasznie kłopotliwe więc, coś pokombinuje jutro.
Napisano 4 Grudzień 200420 l Autor I bym o czymś bardzo ważnym zapomniał o wywietrznikach (baton). Nie wiem jak to zrobić. Poniżej zamieszczam rysunek gdzie na niebieskiem tle ma być taka krateczka jak w górnym lewym rogu. Jak ją zrobić, modelować jej nie bende bo wtedy o animacji i szybkim renderingu bende mógł po prostu zapomnieć. Prosze o konkretne porady tzn. co, gdzie i jak :). To tyle czekam na odpowiedzi.
Napisano 5 Grudzień 200420 l Ja bym to załatwił odpowiednia B&W maska na opacity i odpowiednim shaderem.
Napisano 5 Grudzień 200420 l te dziurki moze mask map? dajesz texture siatki i druga texture cz-b i tam gdzie maja byc dziury ma byc czarne a gdzie ma nie byc dziur biale (albo odwrotnie)
Napisano 5 Grudzień 200420 l I bym o czymś bardzo ważnym zapomniał o wywietrznikach (baton). Nie wiem jak to zrobić. Poniżej zamieszczam rysunek gdzie na niebieskiem tle ma być taka krateczka jak w górnym lewym rogu. Jak ją zrobić, modelować jej nie bende bo wtedy o animacji i szybkim renderingu bende mógł po prostu zapomnieć. Prosze o konkretne porady tzn. co, gdzie i jak :). To tyle czekam na odpowiedzi. Żadne mapy Opacity - wyłącznie materiał Blend w poniższej konfiguracji: BLEND: - materiał 1 = właściwy materiał tej metalowej kratki (nie polecam włączonego 2sided) - materiał 2 = materiał "NULL" typu MaxStandard o całokowicie zerowych (lub maksymalnych) wartościach wszystkich parametrów - tak, by był w 100% całkowicie niewidoczny - maska = bitmapa w grejskali symbolizująca "dziurki" maskownicy. Polecam! Tak czy inaczej cienie typu ShadowMap przez coś takiego nie będą przepuszczane - tolerowane są wyłącznie Raytraced i wszelkie (prawdziwe) SoftShadows
Napisano 7 Grudzień 200420 l Autor Zamieszczam obrazek który chyba sam mówi za siebie, to co widzicie tak to jest nieboszczyczk ;(. Służyła mi przez długi czas, niech spoczywa w pokoju AMEN. Chyba przyjme żałobe, mój radeon 9200 se chociaż nie za dobry jednak lepszy od geforce 2, która teraz jest kartą zastępczą. Poniżej zdjęcie nieboszczyka, zgon nastąpił o godzinie 20:01:59. W wyniku przedarcia się jelita grubego.
Napisano 7 Grudzień 200420 l o fuu... gdyby to się stało z moim gf4ti to by mnie trafiło... tyle kasy za piękną i błyszczącą rzecz, a tu takie gówno na kablach :/
Napisano 7 Grudzień 200420 l hmm mi jak sie przepail Radek 9200 to ATI w ramach gwarancji wymienilo mi na 9600:)
Napisano 7 Grudzień 200420 l Autor Ale jest iskra (być może nie odpowiednie określenie) nadziei że jest to śmierć kliniczna :). Dzięki BOGU :). Uszkodzeniu uległ jedynie ta taśma i kilka części zostało zaczadzonych jednak są w stanie nie zagrażającym życiu. Rozdzielać USB który ratował taśme uległ nadpaleniu co groziło stratą życia, składam hołd kabelkowi.
Napisano 7 Grudzień 200420 l iskra mobile. raz spala, raz daje nadzieję ;] że też na świecie jeszcze zdarzają się sumienne kabelki. ale to chyba nie jelito grube przerwało lecz aortę ;] żeby nie było OT =:> to cyba nie przeszkodzi Ci w dalszej pracy nad pracownią ?
Napisano 7 Grudzień 200420 l a jaką funkcję pełniła ta taśma? W moim Radku jest jedynie gniazdo zasilania i żadnych taśm! A z "przygód krytycznych" - ostatnio mi wyschła mi pasta na radiatorze z procka AMD (wersja BOX z oryginalnym radiatorem i firmową pastą) - komp zaczął się wieszać po kilku minutach... Wyciągnąłem, nałożyłem nową srebrną pastę, zamontowałem i działa bez zająknięcia:) ---------------------- koniec offtopicu - do roboty! :)
Napisano 7 Grudzień 200420 l a mi na karcie radeona wentylatorek wysiadł i też miałem problemy jakieś dziwne znaczki mi wyskakiwały na monitorze i po chwili sie wyłączał więc nie wiem co z tymi radeonami jest ale teraz mi wymienili i działa pozdro
Napisano 7 Grudzień 200420 l a jak na moim gf2 siada wiatrak to moze pracowac kilka dni nawet zanim sie zorientuje ze za cicho jest :)
Napisano 8 Grudzień 200420 l a jaką funkcję pełniła ta taśma? W moim Radku jest jedynie gniazdo zasilania i żadnych taśm! A z "przygód krytycznych" - ostatnio mi wyschła mi pasta na radiatorze z procka AMD (wersja BOX z oryginalnym radiatorem i firmową pastą) - komp zaczął się wieszać po kilku minutach... Wyciągnąłem, nałożyłem nową srebrną pastę, zamontowałem i działa bez zająknięcia:) ---------------------- koniec offtopicu - do roboty! :) Moze zamiast pasty zaladowali krem do rak :) wspolczoje smierci klinicznej karty :) sam mam radka 9800pro jakby mi cos takiego sie przydazylo to sam niewiem ... :/
Napisano 8 Grudzień 200420 l Jak mi by wysiadła grafa Radeon 8500 to bym chyba się pochlastał albo powiesił na kabelku od kompa ;)
Napisano 8 Grudzień 200420 l Mam nadzieje że sie jak najszybciej "otrząśniesz" po tak bolesnej stracie i wrucisz do pracy.
Napisano 8 Grudzień 200420 l Heheh zamiast tematu: "pracownia komputerowa" rozwinal sie temat "co sie komu usmarzylo" :d
Napisano 8 Grudzień 200420 l Autor Witam po tragedii, aby w waszych głowach nie przewijały się myśli że skończyłem z projektem to daje small update. Wiem o tych bugach na kratkach ale ciężko jest mi coś poprawić gdy sam cut mi się robi jakieś 5 min. i czasem z maxa wychodzi przy tym :/. PS: karta nieżyje.
Napisano 9 Grudzień 200420 l Autor bardzo malutki update poprawiłem te bugi na kratkach a właściwie zrobiłem kratki od nowa. Do willow --->>> Korzystam jedynie z widoku z moich oczu komputer leży rozebrany i skrempowany zapewne a ja go modeluje, coprawda wolałbym ćwiczyć w ten sposób anatomię kobiety no ale ciesze sie tym co jest :).