Napisano Poniedziałek o 13:412 dn Cześć wszystkim.Ostatnio sobie postanowiłem pobawić się w gameart. Padło na model snajpy z COD, który mi się mega spodobał. Bazę zrobiłem sobie w Rhino, retopo w Blenderze, model HP trochę w Blenderze, trochę w ZBrush. Mapy wypaliłem w Substance Painter. Na razie model z mapami Normal, AO i prostym materiałem. Przy okazji pytanie do osób siedzących w grach. Wyszło mi 28 600 trisów. Czy w dzisiejszych czasach to dużo, czy jest OK? Ostatni raz robiłem model do gry jakieś 10 lat temu, więc nie mam pojęcia jakie są dzisiejsze standardy.
Napisano Poniedziałek o 17:012 dn Pokaż siate. Poza tym wygląda gitnie. Chociaż prezentacja jakaś ciekawsza też by się przydała. Napracowałeś się a potem wrzuciłeś to na byle HDR, wypadałoby mieć więcej szacunku do swojej roboty.
Napisano Poniedziałek o 19:202 dn Autor Spokojnie, nagrałem SP wczoraj wieczorem, jeszcze dużo ogarniania przede mną. Kliknąłem po prostu widok renderu z domyślnymi ustawieniami. Wrzucam siatkę. Przy okazji pytanie do osób, które pracują Blender - SP. Mam sobie prosty mesh, w jednym filmie widziałem, żeby zaznaczyć Seam'y, dać smooth shade i tyle, w drugim, żeby każdą krawędź, która jest mocnym zagięciem dać sharp edge+seam+shade auto smooth. Wydaje mi się, że przy drugiej metodzie wszystko wygląda ładniej, ale rozwala to UV na bardzo małe elementy. Chociaż jak chce robić tekstury w SP to chyba nie ma dużego znaczenia (czy jednak ma?). Ktoś podpowie jaki jest odpowiedni sposób, żeby przygotować mesha w Blenderze do wypalania normal mapy?
Napisano Wtorek o 19:251 dn Jak zrobisz hard-edge i seamy to na pewno się dobrze wypali, ale pierwszą metodą też robiłem i w niektórych przypadkach działa (trzeba by przetestować). Możesz też zrobić pojedyńczy bevel na geometrii (+ modyfikator weighted normals na 100) i wypalić tym samym meshem, żeby mieć mapy do textur. Teraz w grach używa się nanite więc można ładować dosyć dużo geo. Edytowane Wtorek o 19:291 dn przez jakubziom