Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć wszystkim.
Ostatnio sobie postanowiłem pobawić się w gameart. Padło na model snajpy z COD, który mi się mega spodobał. Bazę zrobiłem sobie w Rhino, retopo w Blenderze, model HP trochę w Blenderze, trochę w ZBrush. Mapy wypaliłem w Substance Painter. Na razie model z mapami Normal, AO i prostym materiałem. Przy okazji pytanie do osób siedzących w grach. Wyszło mi 28 600 trisów. Czy w dzisiejszych czasach to dużo, czy jest OK? Ostatni raz robiłem model do gry jakieś 10 lat temu, więc nie mam pojęcia jakie są dzisiejsze standardy.

sniper.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 159
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Pokaż siate. Poza tym wygląda gitnie. Chociaż prezentacja jakaś ciekawsza też by się przydała. Napracowałeś się a potem wrzuciłeś to na byle HDR, wypadałoby mieć więcej szacunku do swojej roboty.

• Spokojnie, nagrałem SP wczoraj wieczorem, jeszcze dużo ogarniania przede mną. Kliknąłem po prostu widok renderu z domyślnymi ustawieniami. Wrzucam siatkę. Przy okazji pytanie do osób, które pracują Bl

Posted Images

Napisano

Pokaż siate. Poza tym wygląda gitnie. Chociaż prezentacja jakaś ciekawsza też by się przydała. Napracowałeś się a potem wrzuciłeś to na byle HDR, wypadałoby mieć więcej szacunku do swojej roboty.

Napisano
  • Autor

Spokojnie, nagrałem SP wczoraj wieczorem, jeszcze dużo ogarniania przede mną. Kliknąłem po prostu widok renderu z domyślnymi ustawieniami. Wrzucam siatkę. Przy okazji pytanie do osób, które pracują Blender - SP. Mam sobie prosty mesh, w jednym filmie widziałem, żeby zaznaczyć Seam'y, dać smooth shade i tyle, w drugim, żeby każdą krawędź, która jest mocnym zagięciem dać sharp edge+seam+shade auto smooth. Wydaje mi się, że przy drugiej metodzie wszystko wygląda ładniej, ale rozwala to UV na bardzo małe elementy. Chociaż jak chce robić tekstury w SP to chyba nie ma dużego znaczenia (czy jednak ma?). Ktoś podpowie jaki jest odpowiedni sposób, żeby przygotować mesha w Blenderze do wypalania normal mapy?

siata.jpg

pytanie.jpg

Napisano

Jak zrobisz hard-edge i seamy to na pewno się dobrze wypali, ale pierwszą metodą też robiłem i w niektórych przypadkach działa (trzeba by przetestować). Możesz też zrobić pojedyńczy bevel na geometrii (+ modyfikator weighted normals na 100) i wypalić tym samym meshem, żeby mieć mapy do textur. Teraz w grach używa się nanite więc można ładować dosyć dużo geo.

Edytowane przez jakubziom