Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Pamiętacie Kung Fury? Kung Fury to krótkometrażowy film akcji z 2015 roku, będący szaloną parodią i hołdem dla kina akcji oraz sztuk walki z lat 80. Reżyserem, scenarzystą i odtwórcą głównej roli jest David Sandberg. Produkcja powstała w Szwecji, a jej realizację sfinansowano dzięki kampanii crowdfundingowej na Kickstarterze, gdzie zebrano ponad 630 tysięcy dolarów. Film ten zdobył dużą popularność w internecie, m.in. dzięki darmowej dostępności online, a także uznanie krytyków za kreatywność i autoironię.

Mało osób wie, że w roku 2019 został nakręcony sequel kultowego shorta z 2015 roku. Kung Fury 2 nakręcono z udziałem takich gwiazd jak Michael Fassbender, Arnold Schwarzenegger i David Hasselhoff, ale od lat pozostaje uwięziony przez spór prawny i nie trafił do kin ani na VOD.

Film, będący szaloną parodią kina akcji lat 80., miał mieć premierę w 2022 roku, ale postprodukcja została wstrzymana po tym, jak chiński inwestor Creasun Entertainment USA nie wywiązał się z obietnicy wpłaty 10 milionów dolarów, co doprowadziło do pozwu i zamrożenia projektu. Mimo że postprodukcję ukończono w 2024 roku, film wciąż nie ma szans na oficjalną premierę.

W maju 2025 roku w sieci pojawił się 10-minutowy wyciek z filmu - tzw. sizzle reel, pokazujący fragmenty z udziałem Schwarzeneggera jako prezydenta USA, Fassbendera jako agenta FBI z imponującą fryzurą i Hasselhoffa w roli specjalnej. Reżyser David Sandberg potwierdził autentyczność materiału, podkreślając, że był to wewnętrzny materiał promocyjny i wyraził nadzieję, że film w końcu ujrzy światło dzienne.

Dla przypomnienia - Kung Fury z 2015 roku możecie obejrzeć pod tym adresem:

https://www.youtube.com/watch?v=bS5P_LAqiVg

Zobacz cały news

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

byłoby fajnie gdyby twórcom udało się dowieźć ten projekt do końca, ale obawiam się, że po obejrzeniu tego zwiastuna to już nie ma sensu oglądać całości xD

Napisano

Zawsze myślałem, że Kung Fury to długi, fajny i KOSZTOWNY dowcip o latach 80... i nic po za tym. A tu mowa o filmie?

Nie wiem nie znam się ale mam wrażenie, że 90 minutowy film z tak absurdalnym scenariuszem byłby ryzykowny. No chyba, że poziom absurdu jest nieco stonowany w odniesieniu do pierwszej "części filmu".

No ale w VODzie pewnie bym doglądnął do kebab-a z herbatką :)