Napisano Wczoraj o 11:28 1 dn Cześć,Przedstawiam rendery ukończonego modelu konceptu Mercedesa Iconic Vision.Wątek WiP: https://max3d.pl/forums/topic/103334-mercedes-iconic-vision/Rendery w rozdzielczości 4K: https://drive.google.com/drive/folders/1amv7RfbIIY2BIpMozZgLG9NhnDUlMzPQ?usp=sharingwątek edytowany, dodałem nowy render:siatki: Edytowane 7 godzin temu7 godz przez pecet
Napisano Wczoraj o 19:22 1 dn Model jest wspaniały, niezaprzeczalnie. Jednakowoż rendery nie wykorzystują potencjału modelu. Moim zdaniem. Brakuje mi prezentacji formy, gry światłem i cieniem, tego, co robi efekt "wow", podkreślenia w odpowiedni sposób i wydobycia elementów. Popracowałbym też nad shaderami, żeby je dopieścić :)Przy oglądaniu Twoich renderów wzrok wędruje na tło, nie na samochód, powoduje to u mnie pewien zgrzyt. Jak dla mnie - za mało cukru w cukrze, czasem "less is more" :) Dopracujesz - będzie cacycho :) Załączam przykłady realizacji, które warto przeanalizować. Edytowane wczoraj o 19:23 1 dn przez Winoo1
Napisano 11 godzin temu11 godz Autor Dzięki za komentarz! Mi też czegoś brakuje w tych renderach, na początku mi się nawet podobały ale z czasem dochodzę do wniosku, że faktycznie może jest zbyt 'płasko'. Dlatego wolę modelować, bo tam zazwyczaj od początku do końca wiadomo jak coś ma wyglądać, a z renderami to się przyglądam, przyglądam i sam już nie wiem co o nich sądzić ;) Te rendery/zdjęcia, które załączyłeś oczywiście bardzo ciekawe, ale ciężko będzie zastosować przy moim modelu, bo raz że bryła bardzo gładka i światło/cień nie ma na czym się zatrzymywać a dwa, że czarny lakier, więc i tak cieni nie widać. Nie mniej jednak zmotywowałeś mnie do kolejnej próby, tym razem w stylu bardziej efekciarskim: Edytowane 11 godzin temu11 godz przez pecet
Napisano 10 godzin temu10 godz A widzisz. Ten render jest w mojej opinii duuuużo lepszy. Nie od razu Rzym zbudowano. Obudź w sobie odkrywcę :) Eksperymentuj, szukaj. Po każdym setupie daj sobie czas na to by oko i głowa odpoczęła i wróć do nich po jakimś czasie. Wtedy obejrzyj i popatrz co Ci nie pasuje. I tak aż do osiągnięcia efektu, który Ciebie wyrwie z butów.Nie ma co się spieszyć, powoli, ale do celu. Jeśli masz problem z tym, co i jak zaakcentować, to sugeruję ostro przetrzepać behance pod tym kątem i dogłębnie analizować kto i jak wydobywa bryły, w zależności od krzywizn pojazdu. Czasem pokazanie mniej daje lepszy efekt, mimo nakładu pracy który włożyłeś w modeling, bo wyciąga dokładnie to, co jest istotne. To trochę jak z "fachowcami" - jak ktoś jest od wszystkiego, to jest od niczego. Lepiej jest zrobić krok do tyłu żeby zrobić dwa do przodu, niż olać determinację i zrobić coś na pół gwizdka.Jest też kanał Jonas Noell na youtube, gdzie koleś ustawia studio light setup pod samochód. Warto obejrzeć filmik, bo Jonas objaśnia co i jak akcentować ( https://www.youtube.com/watch?v=UE1xEDRm8QE&t=272s ) . Najważniejsze, to próbować, próbować i jeszcze raz próbować. Jest takie fajne powiedzenie: "raz do roku to i kura pierdnie" więc nawet jeśli przypadkiem osiągniesz fajny efekt, to i tak z niego wyniesiesz dużo nauki na przyszłość.Powodzenia i nie poddawaj się. Edytowane 10 godzin temu10 godz przez Winoo1
Napisano 5 godzin temu5 godz Świetny model! Nie jestem fanem interioru ale modelarsko i tak jest bosko.