Skocz do zawartości

Teczka 3d Print: Żółty Pojemnik

Featured Replies

Napisano

Będę teraz trochę więcej drukował swoich rzeczy, wiec pomyślałem że założę do tego teczkę.

Może kogoś to zainteresuje, tym bardziej że będą to wydruki na drukarce filamentowej.

Obserwuję ten temat od dawna i w końcu postanowiłem wskoczyć. Mam już jedną drukarkę żywiczną ale babranie się w tym jednak nie jest dla mnie i bardzo zniechęca mnie do tej zabawy. Za to drukowanie miniatur w FDM poszło ostro do przodu, więc będę testował to na własnej skórze.

Drukarka to Bambu Lab a1 mini, z dyszą 02,mm, pla - bardzo atrakcyjna cenowo o spoko możliwoościach - mniej więcej tyle samo dałem za swój telefon.

Nie mam studia ani aparatu (i nie zamierzem mieć) więc będzie taka wolna amerykana ze zdjęciami.

No i na zdjęciach wygląda to wszystko jednak znacznie gorzej - widoczne są warstwy, farfocle po podporach itp rzeczy, które nie są aż tak widoczne gołym okiem.

Wszystkie zdjęcia to wydruki, bez żadnego malowania podkładem ani jakiegoś dużego czyszczenia.

Pierwszy do testów poszedł ork, którego kiedyś zrobiłem dla Kromlech i dostałem od nich odlew - piękna robota.

Odlew żywiczny wysokiej jakości vs FDM

IMG_20260410_095123428_HDR.jpgIMG_20260410_085222066_HDR.jpg

Widać od razu - jakość żywicy jest nie dościgniona. No ale kurde, na żywo ten plastik to wygląda całkiem zajebiście.

Kotek - wydruk żywica 4k vs FDM

IMG_20250824_094029.jpg213.jpg

Co ciekawe, tutaj podpory w fdm były lepsze i zostawiły mniej śladu niż te na żywicy (na zdjęciu tego nie ma)

Na koniec Rycerz w skali 75mm. Nie mam żadnych zdjęć z gotowym produktem, tylko mój wydruk.

Przy nim spieprzyłem rękę trzymającą tarczę. Całkowicie źle to ułożyłem na stole, ale to był pierwszy taki wydruk, poza tym to trudna pozycja dla łatwego podparcia w FDM.

Powtórzę go pewnie kiedyś. Na razie w ramach nauki wszystko leci.

70.jpg71.jpg

Mam jeszcze jedną 75-kę wydrukowaną, ale leży w częściach. Wyszła znacznie lepiej ale też pozę ma bardziej przyjazną.

Następnym razem wrzucę jak go skleję i dodrukuję jeszcze jedną część.

Podsumowując: jestem pod dużym wrażeniem możliwości tej drukarki. Wiadomo, żywica to znaczeni szybsze i ładniejsze wydruki.

Ale babranie się w toksycznej żywicy, jej oparach, alkoholu, odpadach z tego syfu.. to nie jest lekkie hobby. Przynajmniej mi się nie spodobało - jedynie efekt końcowy.

Za to wydruk filamentowy wydaje się bardziej przyjazny i dużoooo tańszy.

Detale są dobrze widoczne - może nie tak ostre jak przy żywicy ale ja też bardzo nie zagłębiałem się w ustawienia. Drukarkę mam dopiero ponad tydzień.

Widziałem na zdjęciach niesamowite rzeczy robione taką drukarką, zwłaszcza w skali tabletop więc mam pole do poprawy.

Spróbuję też wydrukować Cats Trubule na tej drukarce. Tyle że to zajmie bardzo dużo godzin więc teraz trochę mnisze projekty, zwłaszcza te które sam robiłem.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 46
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Tak, łączenia i jakieś takie warstwy można zamalować i utwardzić żywicą. takie dwie mam, na podstawkach 25mm to chyba ta skala będzie.. Modele pobrane z zewnąttrz, darmowe, drukowane bez podpórek. Mo

Posted Images

Napisano

Noooo, detal jak na ta drukare niezly! Kolczuge nawet widac! Sa tez sposoby na wygladzenie wydruku przez malowanie chyba jakas zywica czy cos. Ja tez tak sie przymierzam do drukarki ale zawsze cos... Teraz kupilem lodowke zamiast drukarki na przyklad :D No ale w koncu dolacze do braci drukarskiej. Wrzucaj wrzucaj, zawsze mega chetnie obejrze! Zwlaszcza miniaturki jakies powiedzmy 28mm jak by wyszly na tym cudzie :)

Edytowane przez Nezumi

Napisano
  • Autor
59 minut temu, Nezumi napisał:

Sa tez sposoby na wygladzenie wydruku przez malowanie chyba jakas zywica czy cos.

Tak, łączenia i jakieś takie warstwy można zamalować i utwardzić żywicą.

Godzinę temu, Nezumi napisał:

wlaszcza miniaturki jakies powiedzmy 28mm jak by wyszly na tym cudzie :)

takie dwie mam, na podstawkach 25mm to chyba ta skala będzie..
Modele pobrane z zewnąttrz, darmowe, drukowane bez podpórek. Modele naprawdę niskiej jakości, detali to nawet na nich nie było widać.

1212.jpg

Jako ciekawostka..

Niżej to nie jest mój model, tylko z planszówki przy której pracowałem.

Dla porównania odlewu z plastiku prosto z pudełka z grą.

Drukowałem bezmyślnie raczej, strasznie ciężko był usuwać podpórki. Model na podstawce 30mm wysokość jakieś 50. Górna część błyskawicy leży gdzieś nieprzylepiona.

Ten model to hardcore dla fdm, cięzko go łądnie podepreć przez te wszystkie drobne i pozawijane elementy.

Następnym razem podeprę je podporami dla żywicznych modeli. Już to testowałem na kilku rzeczach i działa nieźle, ale wydłuża też czas wydruku, myślę że o jakies 30-40%..

13.jpg.

Tym razem na zdjęciu nie widać jak mocne są ślady po podporach. Ale tak jak mówiłem, to jest do poprawy lepszym wydrukiem. No i można też zamalować to podkłądem, powinno być lepiej.

Za to detal wyszedł naprawdę zajebiście.

Edytowane przez michalo