Napisano 7 Grudzień 200420 l Ściągnąłem aparacikiem cyfrowym teksturę ze ściany z cegły. Wygląda całkiem KUL, tylko jest...krzywa! Inne tekstury też tak wychodzą, to już aparat tak zakrzywia. Jak jest ściana widziana z przodu to niby wszystkie rowki między cegłami powinny byc pionowe lub poziome, nie? A to wygląda tak, że te poziome linie są lekko zakrzywione, tzn. tak jakby chwycić teksturę w dwie ręce palcami wsk. i kciukiem za 4 rogi (lewa ręka trzyma 2 lewe rogi i na odwrót) i ścisnąć. I teraz pytanie: jak takie coś poprawić? Próbowałem w Corel Photo Paint 9, ale nic nie daje efektu jak trzeba. Wie ktoś może jak? Najlepiej w Corelu, bo nie mam photoshopa. Jak ktoś wie na bank, to mogę podesłać teksturę i by mógł to poprawić ;)
Napisano 7 Grudzień 200420 l mozesz sie pobawic w renderowanie tekstury w maksiu. robisz boxa o proporcjach bitmap, dajesz mu uvmap, konwertujesz do editalbe poly i odkstalcasz tak jak odksztalcona jest soczewka obiektywu twojego aparatu. renderujesz z widoku top i masz juz swietna teksture pozbawiona znieksztalcen ;)
Napisano 7 Grudzień 200420 l Autor W pierwszej chwili pomyślałem, że coś ściemniasz, bo UVW Map przecież nic nie daje, jak zniekształcam obiekt. Tekstura się nie rusza i juz chciałem małą zjebę dać ;) Ale zaraz odkryłem, że istnieje coś takiego jak Unwrap UVW :))) Pewnie Ci się tylko pomyliło ;)
Napisano 7 Grudzień 200420 l jak dasz na plane`a uvmap a nastepnie dodasz bend (chyba :) to uvmap znieksztalci sie razem z obiektem.
Napisano 7 Grudzień 200420 l w corelu, ja bym robila tak: mozliwosc jeden: najpierw dodaj od kazdej strony obrazka troche pustej kartki (obrazek => rozmiar papiero), potem efekty => efekty trojwymiarowe => wypuklosc/wklesnosc, i tam poprzeustawiaj (rogi sie nie odksztalcaja, dlatego dodales pustego) i potem to puste czego jest za duzo znowu obetnij. mozliwosc dwa: efekty => znieksztalcanie => deformacja siatki, i tu recznie ustawic zeby bylo rowno. (warto przedtem zrobic do tego dodatkowy, polprzezroczysty objekt z jakas siatka ktora jest rowna, zeby bylo widac jak zdeformowac obrazek zeby byl rowny).