Napisano 16 Grudzień 200420 l Witam, Po pierwsze chcialem przywitac wszystkich na forum, to moj pierwszy post tutaj :) Po drugie, hmm, no wlasnie... wlasciwie to pewnie nie powinienem tego tu wrzucac, tylko sobie zatrzymac na dysku, ale strasznie sie ciesze z tego, gdyz to moja pierwsza w pelni 3d animacja jaka zrobilem (no chyba ze liczyc moja stronke i te kilka drobnych motionow na niej zawartych)... poza tym uzylem tu pierwszy raz bones, dzieki czemu troche je poznalem, ale daleko mi do stanu, kiedy bede mogl stwierdzic, iz opanowalem bones w stopniu zadowalajacym... Kilka faktow: - animka zostala wymyslona gdy mialem 39 stopni goraczki - po calym dniu spedzonym z 39-cioma uroczymi stopniami, ktory obfitowal w spanie, przewalanie sie z boku na bok i spory bol glowy, stwierdzilem ze juz nie moge wytrzymac w lozku, i zaczolem w nocy realizowac swoj pomysl w 3d studio max... - goraczka zdawala sie troche ustapic, lub po prostu chcialem tak myslec... http://kalais.spik.swps.edu.pl/!/time-3d_animation_by_kalais.avi (19,7 MB, xvid codec, 640x380, 30fps, 1min02sec) (soundtrack wmontowalem w 3d maxie i mocno jakosc sie popsula... przy okazji, gdzie tam sie zmienia kompresje dzwieku i wybiera kodek do dzwieku?) jakby ktos mial problem z xvidami to polecam stad - http://www.koepi.org/ --------- dalej czytac lepiej po obejrzeniu (chyba) :P --------- Inne fakty (bugi, jakies glupoty oraz SPOILER ;) ) - nienaturalny ruch i fizyka zachowania postaci - nie widac (chyba) ze to zegar strzela w naszego bohatera - kamera czasami za bardzo szaleje, i nie widac mojej wypasionej animacji postaci ;) np. jak siedzi na pufie i kiwa sie w przod i w tyl (gdy krzyczy) - brak montazu, wszytko na jednym ruchu kamery zrobione - nawet plansze z tytulem, logo i napisy koncowe w maxie renderowane O_O - czesto konczyny nachodza na powierzchnie, przez ktore zdecydowanie nie powinny przenikac... - nogi stolu sa specjalnie kazda w innym kolorze i grubosci... - malo skomplikowane modele stolu, zegara, brak tekstur na scianach pokoju... - pewnie tragiczne oswietlenie, nie wiem, nie znam sie na tym, ale pewnie za mocno oswietlilem sciany a kanapa i pufa sa niedoswietlone w niektorych miejscach... - z "czerwonej sceneri" jestem naprawde dumny (haha :P ) nie mam zastrzezen do niej... no ale pewnie jestem jedyny, haha - nie bylem w stanie dokladnie kontrolowac ruchu, bo mi strasznie rzebilo w viewportach, nawet jak powylaczalem wszytkie fajerwerki... spowodowane to jest tym ze moja karta graficzna jakos nie wspolgra z reszta kompa, i musze wylaczac obsluge openGL i directx :/ zeby komp pracowal bez zwiech... zmieniam karte oczywiscie jak wyzdrowieje, bo zmiana sterownikow nic nie daje (z 10 wersji testowalem) - nie bede nic poprawial w tej animce, bo to taki "szybki" freestyle i swego rodzaju nauka... - moim glownym problem z kosciami bylo to, iz gdy konczylem ustawiac juz ostatnie keyframe IK solverow zauwazylem ze we wczesniejszych klatkach postac sie kreci dookola wlasnej osi i wszytko sie pokopalo... gdy probowalem to naprawic i kopiowalem keyframey z nieobkrecona postacia w miejsca gdzie sie psula, nie bardzo to pomagalo... co moglo byc powodem tego dziwnego obracania sie kosci? ale sie rozpisalem, :P pozdrawiam, Dominik Skarbek-Kruszewski aka Kalais
Napisano 16 Grudzień 200420 l 1) 1min 20 mb ? ;] przesada bo jakosc nie jest fajna. 2) dziwne wykonanie i modele ale musze przyznac ze ta prostota cos w sobie ma 3) najlepsze jest chyba to ujecie jak przechodzi przez telewizor do 2 wymiaru 4) pozniej leci do gory wsadziles mu reke w mur 5) wiecej grzechow nie pamietam ogolnie ujdzie :)
Napisano 16 Grudzień 200420 l CZeść... łyka się ;) A co do stronki ;) to zabrakło mi dowcipu ;) jak trafiasz myszka na robota... to podnosi w strachu rece do góry... po kliknięciu mógłby explodować i rozpaśćsiena cześci pierwsze.... a potem poskładać ;) Taki tylko comment ;) zaraz zobacze prackę :) Edit1 .. jeszce siesciaga... Odpowiedź na pytanie... Brak targetów dla IK (tak myslę) ;) EDIT2 Hm...... widziałem..... comment??? nocomment ;)...walcz dalej ;) pierwsze koty za płoty (kurde... chyba dzisiaj dobry dzień mam)
Napisano 16 Grudzień 200420 l poczatek straszny w tym mieszkaniu ale gdy juz przeleci przez tv zaczyna sie robic bardzoo Ciekawa od tamtego momentu bardzo mi sie podoba, pozatym bardzo ciekawy jest ten najazd kamera gdy on wlatuje w ten tunel, animacja ma swoj klimacik mi sie podobalo:) pozdrawiam
Napisano 16 Grudzień 200420 l Nawet nie chce sie zastanawiac coz takiego chciales przekazac. "Money fot nothing" z lat `80 (?) mial lepsze modele i animacje;P Bylo zatrzymac na dysku, bo to taka 'kulka z GI' wsrod animacji. ;)
Napisano 16 Grudzień 200420 l Hmmmm...OCO CHODZI!? Takie troche dziwne/chaotyczne. Ścieszka dźwiękowa fajna tylko te strzały troche odbiegają od reszty. I mam jedno pytanie. Czy tą twarz zakopaną w ziemi sam zrobiłeś?
Napisano 17 Grudzień 200420 l Niezła jatka :D Cóż... sam sobie zrobiłeś krytykę i wypisałeś co i jak :) Mi pozostaje powiedzieć, że może kiedyś... innym razem.
Napisano 17 Grudzień 200420 l :) mi pozostaje podpisac sie pod wypowiedzia kolegi moderatora powyzej ;)
Napisano 19 Grudzień 200420 l Autor hihi, thx za komentarze - te 20 mb to nie wiem jak wyszlo, wiem ze to za duzo... :/ - co do glowy w piasku, to tak, robilem ja sam, ale nie w 3d maxie, tylko poser... btw. ten teledysk byl wypasiony, to klasyka :P
Napisano 19 Grudzień 200420 l Kalais.... sprecyzuj.. to nie ty zrobiłeś głowę w Pozerze, tylko Poser zrobił ją zgodznie z Twoimi ustawieniami :)