Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

$$#@!@! o co chodzi z pivotem w maxie?

klikam display/pivot/ affect pivot only

pojawia mi sie 3 kolorowy manipularor

klikam na niego, daje snap, ustawiam na edge i probuje przyciagnac do krawedzi

tylko ze jak klikam na ten manipulaor to jakos nie moze zlapac srodka

rownie dobrze moge sobie kliknac od centymetr od niego i probowac przyciagac

• Odpowiedzi 18
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziwne, faktycznie. Dopiero jak zmaksymalizowalem viewport (np. top) to zaczelo mi chwytac dokladnie pivot pont (przyciaga go do wskaznika myszy) i wtedy da sie przyciagnac dokladnie do krawedzi. Powiekszenie viewporta zoomem u mnie tez dziala.

W

Napisano
  • Autor

no beez jaaaaj

to zeby zmienic pivot obiektu musze zoomowac 10 x zeby sprawdzic czy przyciagnelo?

eno moze ja cos nie kumam

chcialbym po prostu przemiescic pivot idealnie na krawedz obiektu

jakby ktos napisal w jaki sposob moge to zrobic to bedzie wdzieczny

Napisano

Musisz kliknąć w środek prowitu i wtedy dopiero snap

Napisano
  • Autor

ee zalatwilem to tools/align - maximum

a juz zajarzylem tak swoja droga..oke dzieki

kurde zawsze nad jakas pierdola siedze pol dnia ! hjeh

Napisano

Podłącze się do tematu, mam jeden problem. Pewnie Błachy :). Ale jak mam cos takiego jak na obrazku ponizej : http://img69.imageshack.us/img69/2766/pivotmax.jpg

To jak zrobić, aby strzałka z osią x była równoległa do krótszego boku tego prostokąta który jest na obrazku. Chodzi mi o rozwiązanie za pomocą pivota. Nie mogę sobie z tym poradzić. Z góry dziękuje za odpowiedz i wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Napisano

Rozumiem, że to co napisałem wcześniej już przećwiczyłeś? Pamiętaj o zmienieniu układu współrzędnych z view/world na local, tylko wtedy (przynajmniej ja inaczej nie umiem) przesuniesz tego pivota w dokładnie to miejsce (Align Selection) i będziesz go mógł ładnie obrócić.

http://img694.imageshack.us/img694/8464/pivot2.jpg

Napisano

Działam na maxie 8 zapomniałem dodać. Co to jest to obok tego "select and manipulation" po prawej jego stronie. Moze tego u mnie brakuje. Bo nadal nie daje sie tego ustawić.

Napisano

To jest tylko Keybord Shortcut Override Togle :) Masz w swoim maxie wszystko co potrzebne, zmień tylko układ współrzędnych na local w trakcie align selection na local. Jeżeli nadal nie będziesz w stanie tego zrobić, odezwij sie priva, coś wymyślimy :)

Napisano

Problem nie rozwiązany jeśli ktoś by miał jakąś na to poradę to zapraszam do pomocy:)

Napisano

Podam może plik próbka z 3dsmaxa 8 gdzie są dwa obiekty. i Na jednym z nich jest to jeden polygon, nie daje się ustawić pivota tak, aby był prostopadły do krótszego boku. Generalnie ustawia sie on cały czas w jednej pozycji. Bardzo proszę o pomoc:)

Pozdrawiam

Link do próbki: http://rapidshare.de/files/48909544/pr_bka.max.html

Napisano

a jak obrócisz, aby był prostopadle? Kąt odczytać i wklepać?

Napisano

No dobra czyli , nie da się tego ustawić z automatu? Tylko trzeba ręcznie wprowadzać parametry obrotu? Czy dobrze rozumiem?