Posted December 24, 200420 yr Witam! Zamieszczam moją ostatnią pracę. Jak widać jest to świeczka w szklanym świeczniku.... Miałem na celu poćwiczenie VRay'a no i przy okazji nauczenie sie obsługi Aury. Zapraszam do komentowania. 3ds max 6 + VRay + Aura + PS rendering: 2 h 40 min 15 sek Pozdrawiam
December 24, 200420 yr Author SansSerif: Wiem, że można, ale chciałem zobaczyć jak to działa....bo może mi się w przyszłości przydać... :P Piotr: Chodzi o plugin AURA symulujący ogień i dym zgodnie z prawami fizyki.
December 24, 200420 yr szkoda, że ten wosk nie łapie światła... na tym przecież polega jego urok! :) A aura się o wiele lepiej spisuje w ruchu. Wtedy dopiero rozwija skrzydła :) Z tym czasem renderingu to przegiąłeś!! Rozumiem, że to przez DOF'a?
December 24, 200420 yr Author Co znaczy "nie łapie światła?" - chodzi o to że się nie błyszczy?! bo jeżeli tak to dlatego że ta świeczka jest powleczona matową warstwą. Nie tylko przez DOF'a....po pierwsze mam słabego kompa (Duron 1Ghz, 394 MB DDR) a po drugie prawie wszystkie materiały są reflect albo refract. Na dodatek dosyć wysokie ustawienia GI i VRay light.
December 24, 200420 yr chodzi chyba o rozproszenie światła pod powierzchnią. wosk jest podręcznikowym przykładem tego efektu ;]
December 24, 200420 yr powiem Ci, ze jest niezle choc mogloby byc lepiej bo brakuje pracy juz tylko "tego czegos" ;P
December 25, 200420 yr Bardzo ładna pracka, mozna by trochę tło przyciemnić, nabrało by klimatu :) Ale ogólnie bardzo fajnie
December 25, 200420 yr Ogólnie bardzo fajna i przyjazna pracka... niepodoba mi się tylko ten stopiony wosk wokół knotu świeczki.
December 25, 200420 yr swietny ten plomyk,mozesz z grobsza opisac jak go stworzyc przy pomocy aury .co prawda mam plike pomocy do pluginy ale w wersji angielskiej i zaczalem sie w tym wszystkim gubic.
December 25, 200420 yr Author Ja się tego nauczyłem właśnie z helpa. Po prostu krok po kroku zrobiłem tego tutoriala, który jest w nim zamieszczony, a następnie bawiłem się zmieniając parametry aż otrzymałem zadowalający wynik.
December 27, 200420 yr Ładna świeczuszka tylko trosieczkę się długo renderowała - ale co tam podoba mi się więc mnie czas nie obchodzi ;)