mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Czesc robie wlasnie logo do filmu ktory chcemy zrobic niedlugo z kolegami. Zrobilem juz kilka jego wersji ale ciagle nie jestem dostatecznie zadowolony. Jest to wylaniajacy sie bialy napis ( ten z uzyciem blend ) na czarnym tle + efekty - chcialbym zrobic teraz cos w stylu swiatla ktore by swiecilo zza napisu tworzac swego rodzaju promienie przechodzace miedzy literkami. Kombinowalem wlasnie z volume light ale nie zabardzo mi wychodzi :/ Nie wiecie jak zrobic cos takiego? Pozdrawiam
F/X Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 Raczej nie ma innej możliwości niż volume light. Choć jak byś bardzo chciał to mógłbyś spróbować z cząsteczkami.
mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 kurcze cos proboje z tym volume light ale nie wiem dlaczego swiatlo nie chce tworzyc snopów - oswietla mi cala scene tylko - bez znaczenia czy cos stoi na przeszkodzie czy tez nie.
javor Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 hmmm oświetla całą scene... ????? upewnij się czy masz włączone cienie "ray traced shadows" w świetle upewnij się czy masz aktywny "light tracer" w render >>> advenced lighting no i w render >>> effects włączony i dobrze ustawiony volume light (np. ustawiony jakiś jasny kolor, włączoną mgłe) i musi działać ... nie ma bata :)
Luke3D Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 ja wiem! światło nie może być omni :) u mnie tak jest
mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 wiecie co - dalej jest to samo :( wlaczylem light tracer, cienie itp i dalej to samo - swiatlo zamiast "przeswietlac" sie przez literki poprostu oswietla wszystko ( przez to napis jest prawie nie widoczny, a czarne tlo robi sie jasno szare ) hmm.. tak sie zastanawialem czy to przypadkiem nie dziala tylko w scenach typu "swiatlo wpada przez okno".. bo u mnie przestrzen jest otwarta
mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 ( P.S - u mnie nie ma omni tylko zwykly spot light )
mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 Znacie taki efekt ktory powstaje gdy slonce swieci przez dziurawa chmure? Wlasnie o taki efekt mi chodzi.....
Bilay Napisano 9 Styczeń 2005 Napisano 9 Styczeń 2005 http://www.tutorials.de/tutorials178102.html może to ci sie przyda ps. a tu masz jeszcze jeden http://www.3dspline.com/Tutorials/VolumeLights/vlights.htm i w ojczystym języku :D (prawy click / zapisz element docelowy jako) http://members.lycos.co.uk/bielsen/volumelight.rar pozdrawiam
mr.funky Napisano 9 Styczeń 2005 Autor Napisano 9 Styczeń 2005 ooo... dziki stary dokladnie czegos takiego szukalem :D:d
mr.funky Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 wychodzi juz mi ten efekt jaki opisuja w tutorialu ale chcialbym zrobic cos jeszcze innego... wlasciwie to chodzi o polaczenie 2 efektow: Napis sie rozjasnia, jest koloru bialego jednolitego + przechodzenie tego swiatla jak w tym tutku przez bialy juz wczesniej napis Problem w tym ze gdy zrobie napis ktory bylby wyciety w rectangle to nie moge na poczatku zrobic ( nie wiem jak ) zeby z byl calkowicie bialy, a dopiero potem przechodzilo przez niego swiatlo ( gdy swiatlo nie swieci napisu nie widac )... Wydaje mi sie ze trzeba by bylo zrobic material ktory przepuszczalby przez siebie swiatlo (dzieki czemu byloby widac ladny volume light) nie zmieniajac przy tym swojego koloru, jego natezenia itp..
mr.funky Napisano 11 Styczeń 2005 Autor Napisano 11 Styczeń 2005 chyba nie jest to niemozliwe do wykonania? ( mam nadzieje :)
Jim mee Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 może jakiś programik jak combustion i na wierzch daj ten sam napis któy chcesz zeby nie zmienił koloru , a pod spodem niech się dzieje co chce.
Rekomendowane odpowiedzi