Wiśnia Napisano 20 Styczeń 2005 Napisano 20 Styczeń 2005 Witam w mojej pierwszej walce w bitwie 3d :] Postanowiłem wziąć w niej udział dla czystego doświadczenia. Temat niezbyt oryginalny, podejrzewam że się jeszcze zmieni. A więc do rzeczy. Korzystając ze szkolnej nudy rozrysowałem sobie główny koncept mojej przyszłej pracy. Nie mam zdolności do rysunku, ale tu chodzi o ogół. Chcę stworzyć taki stary dom między drzewami. Liczę że z Waszą pomocą uda mi się tego dokonać:D. {tu będzię najnowszy update i szkic}
Wiśnia Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Napisano 21 Styczeń 2005 po kilku godzinach pracy zamieszczam premierowy render:] nie jest to dużo ale od czegoś trzeba zacząć
krzysiek1712 Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 mam jedno malutkie pytanie: w jaki sposób zrobiles zlamany stopien i szczebelki?
Wiśnia Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Napisano 21 Styczeń 2005 podzieliłem connectem jeden bok na 20 edge i i nadałem mu noise - tak jak poleicł mi Tomek J.
Wiśnia Napisano 22 Styczeń 2005 Autor Napisano 22 Styczeń 2005 oto kolejny owoc mojej pracy, nie mam zabójczego tempa, ale ziarnko do ziarnka... powiedzcie co myślicie o "efekcie" wytarcia podestu i deski na schodku?:)
krzysiek1712 Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 fajnie wyglada ale ta dziura w scianie wyglada nierealistycznie
mirach Napisano 22 Styczeń 2005 Napisano 22 Styczeń 2005 Rzeczywiscie do dziury w scianie mozna by sie bylo przyczepic. Wyglada jakby ktos wziol taran i pier... udezyl w sciane. Tak samo dziwi troche to ze tynk odpadl w miejscu gdzie do sciany przylega poręcz werandy. Ale w sumie bardzo ladnie :)
lpshinoda Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 rzeczywiscie wyglada ladnie, ale prawda prawda, ta dziura psuje wizerunek pozdro
Wiśnia Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 spoko, dziury jeszcze nie zdążyłem dokończyć przed renderem. Ona ma wyglądać tak jakby ta rama od okna była by wyrwana. Cegły bądą "uchrupnięte". Poręcz chyba będzie przechylona na zewnątrz. i chyba zgodzicie się żę za dużo tej szyby nie? nie moge znaleźć jak wygląda taka zbita szybka stara. chyba pójde gdzieś zbić jakąś:D dzięki za komentarze, już niedługo kolejny update.
slim_sandman Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 ja mym sie jeszcze bardziej przyczepił do poręczy, "prątki" są połamane jakoś nie realistycznie, chyba nie masz w tym doświadczenia. Jak byś pociągnął z buta, to pewnie uderzał byś w środek, a jako że od dołu trzyma podłoga, a od góry poręcz, to złamał by się na środku, ale cały wygiął w kierunku uderzenia, a u ciebie wszystki stoją twardo na ziemi.
Wiśnia Napisano 29 Styczeń 2005 Autor Napisano 29 Styczeń 2005 dzięki za komentarze,- komentujcie dalej:] przerobiłem trochę tę dziurę w ścianie, zmieniłem szybki, bardziej je wytłukłem, dorobiłem resztę domku, stworzyłęm drzwi, i to by było chyba na tyle ps. zastanawiam sie kiedy zchamfować główne krawędzie żeby to jakoś nie kanciato wyglądało, teraz czy przy końcu robienia domku??
arcade Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Wiśnia -> ja bym dał deski na to... z jakimiś zwisającymi kawałkami papy. Z dachówkami będziesz miał mnustwo roboty, zjedzą ci strasznie dużo poly, poza tym częśc musiałaby byc podniszona (połamana, etc.) No, jak tam uważasz :)
Wiśnia Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 hmm ja właśnie myślałem o dachówkach, i tak by ich za dużo nie było:], fakt, poly-żerne, ale efektowniejsze mi sie wydają od desek, jeszcze zobacze, pokaże wieczorem rendera z oknami na dachu, tylko szyby powybijam:] dzięki ziomuś za komentarz, jesteś nieliczny:] heheh
Wiśnia Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 chyba za małe updaty daje, troche malo komentarzy:) dorobiłem okna na dachu, szyby pobite na ziemi, i jeszcze kilka rzeczy w środku, i szybe pobitą na ziemi i parapecie, przyszedł czas na dachówki:D
RK Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Niesamowite. Skąd bierzesz zdrowie na modelowanie tego wszystkiego ? Wyrazy podziwu.
Wiśnia Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 wydaje mi się że tekstura by tak dobrze tego nie oddała:/
RK Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Pewnie wszystko kwestia tekstury. Niezależnie od tego dla mnie taka szczegółowość jest porażająca. Kadrowanie póki co robocze ?
Wiśnia Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 tak, kadrowanie hmmm, jeszcze nad tym nie myślałem, ale planuje jeszcze do tego stary samochód, jakiś tam fordzik, po prawej stronie będzie musiał się zmieścić
Wiśnia Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 po dłuższym czasie kolejny render, tym razem mentalem ponieważ scanline odmawia pracy:/
Wiśnia Napisano 10 Luty 2005 Autor Napisano 10 Luty 2005 po dłuższym czasie kolejny render, tym razem mentalem ponieważ scanline odmawia pracy:/
RK Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 Super. Teraz upieprzyć go grafiti i domek jak z bajki o złym dresie, ziomalu dratewce i kurewnie Śnieżce.
Polik Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 bardzo ladny model! te ceglowki na okolo okna sa gut i fajnie sie prezentuje ten zlamany schodek, bardzo mi sie podoba. Jesli mozna, jak go zrobiles? :) i jeszcze jedno pytanie - rozwalisz troche ta boczna sciane? :D pozdro i powodzenia
bojar Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 No fakt domek cacy :] a z tą ścianą to niezły pomysł dołączam się do niego :] no i jeszcze koninek by się zdał z cegiełek niepełny :] Tak trzymać powodzenia !!
jaras Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 zgadzam się , cacy domek. W rynnach jakaś trawa powinna się pojawić bo tam stoi woda zazwyczaj. Samochód (np. wrak starej Warszawy) mógłby stać pod jakąś rozklekotaną szopą z desek , częściowo wysunięty do przodu - tak żeby na masce złapał trochę światełka a reszta ukryta w cieniu. Jest cool
arcade Napisano 10 Luty 2005 Napisano 10 Luty 2005 hohoho... teraz to naprawdę fanie wyszło. dawaj dalej :) Aha: ja bym nie rozwalał tej ściany, tylko zrobił tam odpadający tynk, bo faktycznie ta gładka ściana wygląda przy tym domku łyso. Ale jest git :)
Wiśnia Napisano 11 Luty 2005 Autor Napisano 11 Luty 2005 dzięki za wszystkie komentarze RK---> graficiarzy nie będę w to angażował:p Polik---> jeden bok dzielisz na kilkanaście krawędzi, no i na te krawędzie dajesz noise. bojar---> wydaje mi sie że kominek do takiej letniej altanki nie pasuje:/ jaras---> tak, trawka musi być, ale jeszcze nie zdecydowałem czym będe robił, a samochód, hmm myślałem o tym pierwszym z listy http://blueprints.onnovanbraam.com/blueprints/cars/ford/, Ziomuś---> jeszcze niewiem co z tą lewą ścianą zrobię, ale coś będzie napewno:]
manko Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Witam, Moim skromnym zdaniem kompozycja wyglądała by lepiej gdyby zamiast tylu okienek w dachu dać np. ceglany komin, oczywiście też trochę porozwalany. Pozdrawiam
golum Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Witam:) Pomysł mi się podoba i model też wygląda przyjemnie. Jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy. Zraziła mnie w tym wszystkim tylko jedna jedyna rzecz:],,,mianowicie twój szkic:) te nieudolne próby perpektywy troche są śmieszne. Na tym etapie twojej zabawy 3d ja na twoim miejscu popracował bym nad normalnymi szkicami. Ale wykonanie modelu naprawde mi sie podoba. Wszystkiego dobrego i powodzenia:D
tweety Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 golum: dla niektórych szkic bez odpowiedniej perspektywy jest o wiele pożyteczniejszy (widac wszystko jak na schemacie), a zresztą szkic to i tak indywidualna pomoc autora projektu wiśnia: domek w porządku, trochę za regularna ta dziura po oknie z prawej (jak się rwie to pożądnie i z kupą cegieł), po za tym tynk przy tej dziurze powininen odpaśc trochę głębiej niz pokazałeś (popatrz na inne porozwalane budynki: naruszony tynk poddany warunkom atmosferycznym kruszeje i odpada dużymi nieregularnymi płatami) ogólnie to jak na razie motywujesz mnie do cięższej pracy (a co muszę by lepszy ;)
jaras Napisano 11 Luty 2005 Napisano 11 Luty 2005 Wiśnia - znalazłem obrazek który trochę oddaje moją wizję - może Ci się przyda ?
Wiśnia Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 dzięki za komentarze i pochwały:] manko---> na ugodę daję taki przechylony odprowadzacz dymu z metalowej, zardzewiałej rury, zakończonej u góry, niskim stożkiem:] golum---> szkic miał być tylko przelaniem wizji na papier, ale masz racje, moje zdolności rysunku są "mierne"(zaznaczyłem to na początku) tweety---> co do dziury, to masz racje, wyrwę jeszcze tak z dołu i góry kilka cegieł, i zdrapię zbędny tynk. Jeżeli ja Cię motywuję do pracy, tzn że nie dajesz z siebie wszystkiego;) i błąd!!! jaras---> chyba za wysoko postawiłeś poprzeczkę:) ale wizja jest super, tylko czy to nie będzie "trochę plagiat"? P.S. update już nie długo:)
jaras Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 ja nie mówię że masz to zerżnąć :) tylko daję Ci referkę z której możesz zaczerpnąć jakiś pomysł , przecież jak dasz inny samochód i inny kadr to nie ma mowy o plagiacie
tomeg Napisano 16 Luty 2005 Napisano 16 Luty 2005 Czy to jest domek z bajki? bo jesli nie to masz złe proporcje.Domek wygląda jak altanka na działce.Rynna za wielka,futryny za chude, itp. okna dachowe 3 szt.:?! Na poddaszu(jesli jest) nie zmieściłby sie krasnoludek na stojąco.:)Podoba mi się pomysł z dachówkami chociaż taki kształt też pozostawia wiele do życzenia. Sorry ,ze tak technicznie ,ale to dla twojego dobra.:)
Wiśnia Napisano 17 Luty 2005 Autor Napisano 17 Luty 2005 a więc tak, wcześniej już pisałem, że to ma być coś w stylu altanka-full-prowizorka:), rynna ma 16,5 cm, fakt może o te 4 cm za dużo, co do futryn to są równe z grubością ściany, poszerzę je trochę. Poddasza nie będzie, będzie tam tylko kilka belek, a światło przez 3 okna:) ma wpadać do domku. Dachówki są mojej koncepcji, ale gwarantuję że w rzeczywistości też by się sprawdziły. dzięki za komentarz:)
Wiśnia Napisano 9 Marzec 2005 Autor Napisano 9 Marzec 2005 po przerwie zamieszczam kolejny update, z nie za dużym postępem, dużo pracowałem nad tym żeby dobrze oświetlić scenę, ale nie wyszło :/ po prostu nie moge jakoś, aktualnie pracuje nad drzewem, niedługo zamieszcze jakiegoś wstępnego rendera. a teraz ten fatalny render...
Lukasz2244 Napisano 9 Marzec 2005 Napisano 9 Marzec 2005 super super super ale przyczepilbym sie tylko do lopaty chyba troszke za duza jest. ALe ogolnie praca mi sie podoba !!!!
DeeXteR Napisano 11 Kwiecień 2005 Napisano 11 Kwiecień 2005 altanka Freddy'ego Krueger'a mi sie podoba :D
Wiśnia Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 witam po tej długiej przerwie, chyba będę musiał zrezygnowac z biwty, powód- brak czasu na ukończenie pracy, przez ostatni miesiąc pracowałem nad zleceniem, stąd to opóźnienie,
RK Napisano 17 Kwiecień 2005 Napisano 17 Kwiecień 2005 No i będę płakał. Strasznie fajnie się zapowiadało- szkoda.
Wiśnia Napisano 17 Kwiecień 2005 Autor Napisano 17 Kwiecień 2005 aha, przepraszam wszystkich którzy we mnie wierzyli, nie wiedziałem że są tacy:] nie obiecuję ale postaram sie skończyć tę pracę poza konkursem P.S.co mam z tym wątkiem zrobić?
Rekomendowane odpowiedzi