Napisano 20 Styczeń 200520 l Witam w mojej pierwszej walce w bitwie 3d :] Postanowiłem wziąć w niej udział dla czystego doświadczenia. Temat niezbyt oryginalny, podejrzewam że się jeszcze zmieni. A więc do rzeczy. Korzystając ze szkolnej nudy rozrysowałem sobie główny koncept mojej przyszłej pracy. Nie mam zdolności do rysunku, ale tu chodzi o ogół. Chcę stworzyć taki stary dom między drzewami. Liczę że z Waszą pomocą uda mi się tego dokonać:D. {tu będzię najnowszy update i szkic}
Napisano 21 Styczeń 200520 l Autor po kilku godzinach pracy zamieszczam premierowy render:] nie jest to dużo ale od czegoś trzeba zacząć
Napisano 21 Styczeń 200520 l mam jedno malutkie pytanie: w jaki sposób zrobiles zlamany stopien i szczebelki?
Napisano 21 Styczeń 200520 l Autor podzieliłem connectem jeden bok na 20 edge i i nadałem mu noise - tak jak poleicł mi Tomek J.
Napisano 22 Styczeń 200520 l Autor oto kolejny owoc mojej pracy, nie mam zabójczego tempa, ale ziarnko do ziarnka... powiedzcie co myślicie o "efekcie" wytarcia podestu i deski na schodku?:)
Napisano 22 Styczeń 200520 l Rzeczywiscie do dziury w scianie mozna by sie bylo przyczepic. Wyglada jakby ktos wziol taran i pier... udezyl w sciane. Tak samo dziwi troche to ze tynk odpadl w miejscu gdzie do sciany przylega poręcz werandy. Ale w sumie bardzo ladnie :)
Napisano 23 Styczeń 200520 l rzeczywiscie wyglada ladnie, ale prawda prawda, ta dziura psuje wizerunek pozdro
Napisano 23 Styczeń 200520 l Autor spoko, dziury jeszcze nie zdążyłem dokończyć przed renderem. Ona ma wyglądać tak jakby ta rama od okna była by wyrwana. Cegły bądą "uchrupnięte". Poręcz chyba będzie przechylona na zewnątrz. i chyba zgodzicie się żę za dużo tej szyby nie? nie moge znaleźć jak wygląda taka zbita szybka stara. chyba pójde gdzieś zbić jakąś:D dzięki za komentarze, już niedługo kolejny update.
Napisano 24 Styczeń 200520 l ja mym sie jeszcze bardziej przyczepił do poręczy, "prątki" są połamane jakoś nie realistycznie, chyba nie masz w tym doświadczenia. Jak byś pociągnął z buta, to pewnie uderzał byś w środek, a jako że od dołu trzyma podłoga, a od góry poręcz, to złamał by się na środku, ale cały wygiął w kierunku uderzenia, a u ciebie wszystki stoją twardo na ziemi.
Napisano 29 Styczeń 200520 l Autor dzięki za komentarze,- komentujcie dalej:] przerobiłem trochę tę dziurę w ścianie, zmieniłem szybki, bardziej je wytłukłem, dorobiłem resztę domku, stworzyłęm drzwi, i to by było chyba na tyle ps. zastanawiam sie kiedy zchamfować główne krawędzie żeby to jakoś nie kanciato wyglądało, teraz czy przy końcu robienia domku??
Napisano 2 Luty 200520 l Wiśnia -> ja bym dał deski na to... z jakimiś zwisającymi kawałkami papy. Z dachówkami będziesz miał mnustwo roboty, zjedzą ci strasznie dużo poly, poza tym częśc musiałaby byc podniszona (połamana, etc.) No, jak tam uważasz :)
Napisano 2 Luty 200520 l Autor hmm ja właśnie myślałem o dachówkach, i tak by ich za dużo nie było:], fakt, poly-żerne, ale efektowniejsze mi sie wydają od desek, jeszcze zobacze, pokaże wieczorem rendera z oknami na dachu, tylko szyby powybijam:] dzięki ziomuś za komentarz, jesteś nieliczny:] heheh
Napisano 4 Luty 200520 l Autor chyba za małe updaty daje, troche malo komentarzy:) dorobiłem okna na dachu, szyby pobite na ziemi, i jeszcze kilka rzeczy w środku, i szybe pobitą na ziemi i parapecie, przyszedł czas na dachówki:D
Napisano 5 Luty 200520 l Niesamowite. Skąd bierzesz zdrowie na modelowanie tego wszystkiego ? Wyrazy podziwu.
Napisano 5 Luty 200520 l Pewnie wszystko kwestia tekstury. Niezależnie od tego dla mnie taka szczegółowość jest porażająca. Kadrowanie póki co robocze ?
Napisano 5 Luty 200520 l Autor tak, kadrowanie hmmm, jeszcze nad tym nie myślałem, ale planuje jeszcze do tego stary samochód, jakiś tam fordzik, po prawej stronie będzie musiał się zmieścić
Napisano 10 Luty 200520 l Autor po dłuższym czasie kolejny render, tym razem mentalem ponieważ scanline odmawia pracy:/
Napisano 10 Luty 200520 l Autor po dłuższym czasie kolejny render, tym razem mentalem ponieważ scanline odmawia pracy:/
Napisano 10 Luty 200520 l Super. Teraz upieprzyć go grafiti i domek jak z bajki o złym dresie, ziomalu dratewce i kurewnie Śnieżce.
Napisano 10 Luty 200520 l bardzo ladny model! te ceglowki na okolo okna sa gut i fajnie sie prezentuje ten zlamany schodek, bardzo mi sie podoba. Jesli mozna, jak go zrobiles? :) i jeszcze jedno pytanie - rozwalisz troche ta boczna sciane? :D pozdro i powodzenia
Napisano 10 Luty 200520 l No fakt domek cacy :] a z tą ścianą to niezły pomysł dołączam się do niego :] no i jeszcze koninek by się zdał z cegiełek niepełny :] Tak trzymać powodzenia !!
Napisano 10 Luty 200520 l zgadzam się , cacy domek. W rynnach jakaś trawa powinna się pojawić bo tam stoi woda zazwyczaj. Samochód (np. wrak starej Warszawy) mógłby stać pod jakąś rozklekotaną szopą z desek , częściowo wysunięty do przodu - tak żeby na masce złapał trochę światełka a reszta ukryta w cieniu. Jest cool
Napisano 10 Luty 200520 l hohoho... teraz to naprawdę fanie wyszło. dawaj dalej :) Aha: ja bym nie rozwalał tej ściany, tylko zrobił tam odpadający tynk, bo faktycznie ta gładka ściana wygląda przy tym domku łyso. Ale jest git :)
Napisano 11 Luty 200520 l Autor dzięki za wszystkie komentarze RK---> graficiarzy nie będę w to angażował:p Polik---> jeden bok dzielisz na kilkanaście krawędzi, no i na te krawędzie dajesz noise. bojar---> wydaje mi sie że kominek do takiej letniej altanki nie pasuje:/ jaras---> tak, trawka musi być, ale jeszcze nie zdecydowałem czym będe robił, a samochód, hmm myślałem o tym pierwszym z listy http://blueprints.onnovanbraam.com/blueprints/cars/ford/, Ziomuś---> jeszcze niewiem co z tą lewą ścianą zrobię, ale coś będzie napewno:]
Napisano 11 Luty 200520 l Witam, Moim skromnym zdaniem kompozycja wyglądała by lepiej gdyby zamiast tylu okienek w dachu dać np. ceglany komin, oczywiście też trochę porozwalany. Pozdrawiam
Napisano 11 Luty 200520 l Witam:) Pomysł mi się podoba i model też wygląda przyjemnie. Jestem ciekaw jaki będzie efekt końcowy. Zraziła mnie w tym wszystkim tylko jedna jedyna rzecz:],,,mianowicie twój szkic:) te nieudolne próby perpektywy troche są śmieszne. Na tym etapie twojej zabawy 3d ja na twoim miejscu popracował bym nad normalnymi szkicami. Ale wykonanie modelu naprawde mi sie podoba. Wszystkiego dobrego i powodzenia:D
Napisano 11 Luty 200520 l golum: dla niektórych szkic bez odpowiedniej perspektywy jest o wiele pożyteczniejszy (widac wszystko jak na schemacie), a zresztą szkic to i tak indywidualna pomoc autora projektu wiśnia: domek w porządku, trochę za regularna ta dziura po oknie z prawej (jak się rwie to pożądnie i z kupą cegieł), po za tym tynk przy tej dziurze powininen odpaśc trochę głębiej niz pokazałeś (popatrz na inne porozwalane budynki: naruszony tynk poddany warunkom atmosferycznym kruszeje i odpada dużymi nieregularnymi płatami) ogólnie to jak na razie motywujesz mnie do cięższej pracy (a co muszę by lepszy ;)
Napisano 11 Luty 200520 l Wiśnia - znalazłem obrazek który trochę oddaje moją wizję - może Ci się przyda ?
Napisano 12 Luty 200520 l Autor dzięki za komentarze i pochwały:] manko---> na ugodę daję taki przechylony odprowadzacz dymu z metalowej, zardzewiałej rury, zakończonej u góry, niskim stożkiem:] golum---> szkic miał być tylko przelaniem wizji na papier, ale masz racje, moje zdolności rysunku są "mierne"(zaznaczyłem to na początku) tweety---> co do dziury, to masz racje, wyrwę jeszcze tak z dołu i góry kilka cegieł, i zdrapię zbędny tynk. Jeżeli ja Cię motywuję do pracy, tzn że nie dajesz z siebie wszystkiego;) i błąd!!! jaras---> chyba za wysoko postawiłeś poprzeczkę:) ale wizja jest super, tylko czy to nie będzie "trochę plagiat"? P.S. update już nie długo:)
Napisano 12 Luty 200520 l ja nie mówię że masz to zerżnąć :) tylko daję Ci referkę z której możesz zaczerpnąć jakiś pomysł , przecież jak dasz inny samochód i inny kadr to nie ma mowy o plagiacie
Napisano 16 Luty 200520 l Czy to jest domek z bajki? bo jesli nie to masz złe proporcje.Domek wygląda jak altanka na działce.Rynna za wielka,futryny za chude, itp. okna dachowe 3 szt.:?! Na poddaszu(jesli jest) nie zmieściłby sie krasnoludek na stojąco.:)Podoba mi się pomysł z dachówkami chociaż taki kształt też pozostawia wiele do życzenia. Sorry ,ze tak technicznie ,ale to dla twojego dobra.:)
Napisano 17 Luty 200520 l Autor a więc tak, wcześniej już pisałem, że to ma być coś w stylu altanka-full-prowizorka:), rynna ma 16,5 cm, fakt może o te 4 cm za dużo, co do futryn to są równe z grubością ściany, poszerzę je trochę. Poddasza nie będzie, będzie tam tylko kilka belek, a światło przez 3 okna:) ma wpadać do domku. Dachówki są mojej koncepcji, ale gwarantuję że w rzeczywistości też by się sprawdziły. dzięki za komentarz:)
Napisano 9 Marzec 200520 l Autor po przerwie zamieszczam kolejny update, z nie za dużym postępem, dużo pracowałem nad tym żeby dobrze oświetlić scenę, ale nie wyszło :/ po prostu nie moge jakoś, aktualnie pracuje nad drzewem, niedługo zamieszcze jakiegoś wstępnego rendera. a teraz ten fatalny render...
Napisano 9 Marzec 200520 l super super super ale przyczepilbym sie tylko do lopaty chyba troszke za duza jest. ALe ogolnie praca mi sie podoba !!!!
Napisano 17 Kwiecień 200519 l Autor witam po tej długiej przerwie, chyba będę musiał zrezygnowac z biwty, powód- brak czasu na ukończenie pracy, przez ostatni miesiąc pracowałem nad zleceniem, stąd to opóźnienie,
Napisano 17 Kwiecień 200519 l Autor aha, przepraszam wszystkich którzy we mnie wierzyli, nie wiedziałem że są tacy:] nie obiecuję ale postaram sie skończyć tę pracę poza konkursem P.S.co mam z tym wątkiem zrobić?