Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!! Tak jak napisalem w temacie, mam pytanie czy mozna osiagnac realistyczne oswietlenia w skyline czy trza uzyc innego rendera do tego? czytalem tutka o HDRI i tam pisze ze w skyline nie da sie tego uzyc. i co teraz? a moze macie jakies namiary na takie tutki o oswietleniu. chodzi mi o oswietlenie na zewnatrz czyli swiatlo sloneczne itp.

pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Chodzi zapewne o scanline. A więc w standartowem renderze maxa nie da się użyć mapy HDRI.

A jeśli chodzi o oświetlenie to użyj skylighta no i light traced

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem

p.s Nie wiem co ma oświetlenie do mapy Hdri

Napisano
  • Autor

no tak ale wpadka :) oczywiscie chodzi o scanline :D w sprawach renderow i oswietlenia to ze mnie totalny mlokos. zawsze tylko postawilem jedno omni i juz. teraz chcialbym troche bardziej pokombinowac bo moje oswietlenie stalo sie prymitywne i jak sie naogladalem innych prac to sie troszke zdolowalem. zapytam tak. czy uzywajac scanline'a da sie osiagnac naturalne oswietlenie? czy trza dopasc jakiegos v'raya czy brazila.

Napisano
  • Autor

no tak, cos mi te linki nie wchodza do video. ale po opiniach wnioskuje ze i scanlin'em mozna :) a ma ktos jakies namiary na tutki co do oswietlenia??

Napisano

Dobrze jest poznać scanline'a i mocno się w niego wgryźć, bo uczy myśleć o śietle. Teraz jest taka tendencja, że ludzie myślą czasami, że renderer sam wszystko zrobi. Wrzucają jednego Skylighta i już niby jest pięknie. Nic błędnego... trzeba kombinować ostro, żeby scenka miała klimat. A światło jest niezmiernie ważnym czynnikiem atmosfery, charakteru sceny. Czy jest super realistyczny? zależy jak spojrzeć... da się z niego sporo wycisnąć, to na pewno.

Napisano
  • Autor

dzieki za tutka. skomplikowanie to wyglada ale trza bedzie poprobowac :)