Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc, wiecie moze jak zrobic glow ktory by swiecil tak samo na bialym jak i ciemnym tle? ( chodzi mi o zwykla line z textura 100% biala i nalozonym glowem - grandient.. )

p.s - wiem ze juz sie jiedys o to pytalem ale nie uzyskalem satysfakcjonujacej odpowiedzi :) - wszystkie sposoby nie dzialaly :/

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

no to chyba zalezy jaki masz kolor glowa no nie? bo jak bialy to na bialym tle raczej nie bardzo bedzie swiecil, a jak kolorowy glow to chyba problemu nie ma..

Napisano
  • Autor

Niestety ale problem jest bez wzgledu na to jaki mam kolor glowa - niebieski, czerwony.. wszystko jedno - kolor znika zaraz gdy znajdzie sie na bialym tle. Kto nie wierzy niech sproboje zrobic takiego glowa z bialym kolorem w enviorment... :)

Napisano
  • Autor

ciagle sie z tym mecze i nic :( moze by to zrobic w maxie na czarnym tle a potem jakos polaczyc z filmem w AE? Tylko jak???

Napisano

Niech mnie ktoś kopnie bo chyba jakaś ciemnota mnie dopadła... nie kumam o co Ci chodzi mr.funky...

Dziwisz się, że jak masz białe tło i dasz białego glowa to on znika? albo, że dasz kolorowy glow na białym tle to znika? hmm... no faktycznie dziwne :D

W AE możesz złożyć kożystając z trybów mieszania podobnie jak w Photoshopie. Jeśli masz czarne tło i jasny glow to daj tryb Screen. Będzie oki.

Napisano
  • Autor

Kris_R to chyba jasne ze nie mam białego glowa - mój glow jest CZERWONY i nie chce swiecic na bialym tle.... mam nadzieje ze jest jakas funkcja w maxie ktora by rozwiazala ten problem bo na AE nie znam sie za dobrze

Napisano

W grafice i nie tylko biel jest rzeczą względną, zmniejsz wartość bieli tła o jakieś 20 i wtedy rozbłyski (glow) będzie jaśniejszy (Oczywiście w trybie Add). Jeśli Glow ma być innego koloru to lepiej jest użyć trybu Multiply (w samym efekcie -> Glow operator). Zawsze jeśli się robi kompozycję z białym tłem to trzeba sobie zostawić zapas jasności żeby coś mogło błysnąć - zwiększyć jasność. I nie przejmuj się że to będzie trochę szary kolor, poprostu przyciemnij wszystkie inne elementy kompozycji króre są białe.

Napisano

albo ustaw environment na czerwony (podobny jak ma Twój glow -jeżeli ustawisz czarny backgrnd to glow będzie lekko podbierał kolor tła i będzie w efekcie czerwony glow z brudną "poświatą") i wyrenderuj obrazek z kanałem alfa- następnie nałóż go na biały background i bedziesz miał idealny czerwony glow na białym tle :)

pozdrawiam

p.s. jeżeli chcesz zapytać jak wyrenderować kanał alfa to odpowiadam - zapisz klatki jako pliki tga (32 bit) albo tiff - w innych formatach nie będziesz miał alfy.

Napisano

To ma być pojedynczy jpg? Zaimportuj do Photoshopa i dorób glowa, albo do Corela, lub Illustratora, zrób ciemno czerwony obiekt w kształcie glowa, ale nieco mniejszy niz glow, (domyślam się, ze to moze być miecz laserowy), zamień go na bitmapę, dodaj gaussa, nałóż odpowiednią przezroczystość, a następnie całośc wyeksportuj jako jpg. Tylko pamietaj, że po eksporcie jakość obrazu będzie niższa, więc obraz pierwotny, bez glowa zrób w odpowiednio wysokiej rozdziałce. :) Pozdro. :)