Marek G Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Witam wszystkich Ostatnio zaczełem się bawić vreyem i za zadanie postawiłem sobi zrobić wizualizacje podobną do zdjęcia .No i niestety mam problem efekty mnie nie zadowala nie tego czegoś(klimatu,cieni i światła ) czyli wszystkiego.pomocy jak nalezy go ustawić by było dobrze ja dałem 1 światło target spot z cieniem vreya.załanczam fotke i wizualizacje.
mentaller Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 po pierwsze vray, a nie vrey po drugie które to zdjęcie ? ;-) po trzecie na jednym z załączników podłoga ma inny kolor i daje większe odbicia
Tores Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Zmniejsz w podłodze wartość glossiness bo masz za ostre odbicia. Dodaj do niej jakiś bump. Na niższych blatach jest rzeczywiście inny kolor tak jak zrobiłeś ale i on posiada odbicia których nie włączyłeś. Dodatkowo do nich musisz pobawić się Falloffem a w nim włączył bym fresnela który daje większe odbicia gdy się patrzy na płaszczyznę pod większym kątem. Ogólnie brakuje w twojej scenie odbić różnego typu i jest przez to trochę za ciemno. Na razie tyle Powodzenia
JunioR Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 jeżeli chodzi o swiatło i render tu moze cos znajdziesz: http://max3d.pl/forum/showthread.php?p=219799#post219799
Bobby_digital Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 vray lights uzyj i odrazu bedziesz mial zdjecie :D
Marek G Napisano 10 Maj 2005 Autor Napisano 10 Maj 2005 vray lights uzyj i odrazu bedziesz mial zdjecie :D czyli co wywalić direct spot i wstawić vray light ? czy dodatkowo wsadzić vray lighta?
RA Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 Zmien w gornej zakladce kazdego (opcja) swiatla z direct na vray light i poustawiaj co trzeba w zakladkach nizej. :)
Bobby_digital Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 tak, same vraylighty wystarcza. i popracuj nad materialami jeszcze...
Marek G Napisano 10 Maj 2005 Autor Napisano 10 Maj 2005 powiedzcie mi jeszcze jedno czy w takiej aranżacji najlepiej dawać materiały same vray-owskie(czy one przyśpieszaja rendering?i czy dzieki nimi uzyskuje się realizm w aranżacjach?) i jeszcze jedno ile świateł najlepiej dawać do takich wnętrz?
DonVito Corleone Napisano 10 Maj 2005 Napisano 10 Maj 2005 no mi sie wydaje ze najlepiej to materialy v-ray, raczej nie przyspieszaja renderingu tylko spowalniaja ale realizm jest wiekszy. Co do swiatel to bym dal jakies 2 bezposrednio w oknie i 1 poza scena (znaczy poza kamera czyli swiatlo skierowane na pokoj ale tak jakby zza plecow kamery :)). Ja bym tak to zrobil. Ale sluchaj specjalistow :]. A materialy to na podlogo dal bym cos z duzym glossinesem (tak z 8) i wiekszy reflekt w materiale stolu tez z glossinesem
Marek G Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 przez nocy wyrenderowałem coś takiego.tylko nie wiem co to za białe plamy skad się biorą??
curka Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 zwroc uwage na podloge na fotce i na to jak jest rozswietlona. u ciebie tego ni ma,a mysle,ze dodaloby realizmu. pzdr :)
Marek G Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 zwroc uwage na podloge na fotce i na to jak jest rozswietlona. u ciebie tego ni ma,a mysle,ze dodaloby realizmu. pzdr :) masz racje .tylko jak to zrobić :-) ostro siedzę nad tym.
JunioR Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 masz racje .tylko jak to zrobić :-) ostro siedzę nad tym. Mozesz uzyc jeszcze photoshop`a do rozjasnien i takich tam :)
JohnZi Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 moznaby tez uzycz mocnego swiatla (direct) i jeszcze pomieszac w materialach podlogi
DonVito Corleone Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 ogolnie jest scena a ciemna, poprostu zwieksz multiplier i moze dodaj swiatlo na suficie ^^
Bobby_digital Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 vray material jest szybszy niz standard, przynajmniej jesli uzywasz vraylightow, nie wiem jak z innymi swiatlami.
Baton Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 A poza tym fotonki i lightmapa chodza tylko z materialami vray'a.
Rekomendowane odpowiedzi