Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam zrobioną jedną połowę głowy w ploygons. Robię jej odbicie lustrzane i teraz jest problem bo chciał bym jakoś połączyć aby te połówki były jedną, próbowałem za pomocą polecenia Combine ale nic. Jak je na przykład zbliżę do siebie i dam Smoth i po środku ich łączenia widać taki okropny szew czy jak to nazwać. Proszę o pomoc jak to połączyć.

Pozdrawiam i Dziękuję!

p1.jpg

p2.jpg

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

musisz zrobić tak - dokładasz do siebie te dwie połówki, zaznaczasz wszystkie vertexy na przecięciu i naciszkasz weld (tam dajesz gdzieś 0,01) i ok.

Teraz wszystko będzie dobrze. Jak te połówki dostawisz bardzo blisko siebie to możesz zaznaczyć vertexy całej głowy, a w weldzie wpisać 0,001. Efekt będzie ten sam :)

Napisano

weld?

a nie Merge Vertices? ;/

Mozna to zrobic tez poleceniem Merge Multiple Edges. Powinno zadzialac przy dowolnym Treshold.

Pozdr.

Napisano

najlepiej zacznij od wymodelowania głowy od nowa :D

A tak poza tym to raczej skasuj tą połówkę i zastosuj modyfikator symetry.

nieaktualne nie zauważyłem że to jest program pszczelarski a nie do grafiki 3D ;)

Napisano
  • Autor

Witam!

Niestety tą opcje weld nie mogłem znaleźć, gdzie ona jest ?. To polecenie Merge Vertices nie działa i tak samo Merge Multiple Edge, ja tego chyba używać nie umie :(. Tą głowę już modeluję od hoho, już mnie powoli nerwy biorą, jest to pierwsza taka poważniejsza głowa, i nie chciał bym się zniechęcić do Maya przez te nie udane próby.

Pozdrawiam i Dziękuję!

Napisano

opcja combine - zrobi ci z tych dwoch polowek jeden obiekt

a pozniej uzyj merge vertices poreguluj troche moze masz ustawiony maly próg i ci nie zespaja tak jak powinno

i jeszcze sprawdz czy nie masz wewnatrz jakichs scianek (na łaczeniu) jak masz to je skasuj

tyle :)

Napisano

Co do opcji Weld - nie znalazlem nigdy takiej w mai (za to jest chyba taka w maxie o ile dobrze pamietam:)

Merge Verticec i Edge dzialaja po uprzednim uzyciu Combine - gdy juz masz jeden obiekt scalaja wierzcholki/krawedzie.

Najszybsza i najprostrza metoda jest uzycie Mirror Geometry z menu Polygons (ale nie Edit Polygons).

Zaznaczasz powowe 'glowy', wydaj polecenie a maya zapyta Cie o os wzgledem ktorej kopiowac obiekt.

Omijasz wtedy reczne duplikowanie, skalowanie wzgledem -X (ew. -Z) i Merge.

Jednak z tego co widze masz przede wszystkim zle ustawiony obiekt - musi byc polozony tak, aby zewnetrzene wierzcholki byly na linii 0.

Nie wiem czy wyrazam sie jasno wiec w zalacznikach mini tutorial ;)

1 - masz mniej wiecej tak ustawiony obiekt - zewnetrzne wierzcholki/krawedzie nie sa na x=0.

2 - wydaj polecenie modify/center pivot, wcisnij insert i przenies srodek ciezkosci

na punkty wysuniete najbardziej po lewej. Korzystaj tu z przyciagania do punktow (klawisz V).

3 - znowu insert i teraz przenies caly obiekt na punt x=0. Mozesz pomoc sobie uzywajac przyciagania do siatki (klawisz X).

4 - dopiero teraz mozesz duplikowac obiekt, ujemnie skalowac wzgl. osi x, combine i merge vertices/edges z malym treshold lub od razu samo Mirror Geometry

Mam nadzieje ze to pomoze ;)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam!

Ogromne serdeczne podziękowania, wszystko działa, super teraz wiem jak tego używać.

Pozdrawiam i Dziękuję!