Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem.

Zbudowalem sobie bunkier.

O taki:

http://img129.echo.cx/img129/9999/obrazek5jv.jpg

Problem w tym, ze dach ma rozmazana teksture, tak ja widac tu:

http://img163.echo.cx/img163/7752/obrazek16sm.jpg

I nie wiem jak zrobic, zeby textura nie byla taka rozmazana.

Dodam tylko, ze juz udalo mi sie rozwiazac ten problem, jednak efekt nie byl tym czego poszukuje - dodalem UVW map modifier. Problem w tym, ze model zostal polaczony 'compound connectorem' a nast. przeksztalcony w editable mesh. Jest jakas metoda nakladania map UVW tylko na wybrane sciany a nie tylko na caly model?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Marcin, Kurt_hectic ->> kiedys takie odpowiedzi mnie strasznie wkur... ale teraz wiem ze gdyby nie takie to siedzialbym i pytal na forum o byle pierdole i oczekiwal odpowiedzi a czasem wytsarczy troszke, odrobinke wlasnej iniciatywy i problem da sie samemu rozwiazac.

EF->> tak jak juz 2 posty wczesniejsze F1 i wszytsko masz, chyba lepszego tutka nie znajdziesz [polecam]

Napisano

UVW unvarp nigdy nei uczylem sie od innych ... i wiem ze ciezko to wytlumaczyc .. to ciezki temat ale przydatny jak choleva ... niestety ... ja uczylem sie go sam i zajelo mi to okolo 3 tyg. ale to bylo kiedys i bez tutoriali a jedynie z maxowego refa ;]

Napisano

!!!??? Że co? Jaki unwrap? Po co? Przecież jak zaznaczy poligona i doda UVW Map, to mu nałoży tylko na tego poligona. Czy może się mylę? ;)

Napisano

Nie, nie mylisz się, a w przypadku akurat tego modelu jest to o tyle wygodne, ze jest sporo płaszczyzn, które mozna tą metoda mapować, z uzyciem tylko UVWmap cylindrical, planar i wystarczy

Napisano

A jesli nic jeszcze nie znalazles to tu masz tutorial, w ktorym w dosc dobry sposob jest wyjasnione mapowanie :)