SansSerif Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 http://news.com.com/Apple+to+ditch+IBM%2C+switch+to+Intel+chips/2100-1006_3-5731398.html?tag=nefd.lede i w końcu będą ładne pc na dual xeonach z markowym linuxem :D
dirty Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 wow, czegos takiego to sie nie spodziewalem. jak dla mnie posuniecie bez sensu no ale niech Jobs glowkuje co dalej.. heh, ciekawe ilu fanboyow macow dostalo wylewu po przeczytaniu takich newsow; toz to sprzedanie duszy diablu ;) a ja sie ciesze, moze sie doczekam OSX w moim piecyku :D
SansSerif Napisano 4 Czerwiec 2005 Autor Napisano 4 Czerwiec 2005 Heh, ciekawe co na to Bill G. który jest posiadaczem udziałów w Apple? :>
Bacry Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 od początku wiedziałem że współpraca z IBM nie wyjdzie na dobre. Motorola i IBM sux! To przez nich upadła Amiga. :(
DeeXteR Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Racja. Amiga rulez!!!:) a tam Amiga ...cale Commodore rulezowalo :D tylko im sie zdechło :( ...a my i tak bedziemy dalej śmigac na swoich kochanych składakach...w coraz to lepszej konfiguracji...aż nam kiedyś się krew z uszu puści od tych Ghzetoow :) Pozdrawiam
rakhi Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Według mnie lepiej byłoby żeby Maki zostały takie, jakie są teraz (po co psuć coś co jest dobre), ale jeżeli tak nie będzie to niech chociaż wszystko nadal pakują do jednej, stylowej obudowy z MacOS na pokładzie...
Tomek Kosiorek Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Według mnie lepiej byłoby żeby Maki zostały takie, jakie są teraz (po co psuć coś co jest dobre no wiesz-tylko DTP i Editing troche kompozycja a dzisiaj IMO liczy sie ile komp moze w 3d..
RK Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Trochę chyba się zapędzili w taki kanał jak SGI- robienie mało elastycznego (pod względem doboru komponentów) sprzętu do określonych zadań (nie bijcie jeśli to nieprawda- w życiu nie pracowałem na macu)- i w pewnym momencie rynek wymusił taki a nie inny ruch.
FRODO Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 moze i liczy sie komp w 3d ale tylko w domach bo w stanach i ue większość firm nie posiada pecetów tylko maszynki dod danych zadań szczególnie w stanach jest więcej macków niż pc w firmach.
Tomek Kosiorek Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 szczególnie w stanach jest więcej macków niż pc w firmach. w jakich fimach? chyba biurowych... EDIT: SGI od jakiegos czasu wypuszca kompy na linuxie i Itanium; SUN na AMD 64-przyszla kryska i na Apple
Obywatel Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 Procesory Motorolli są wydajniejsze od Intelów, a to za sprawą technologii RISC (czyt. Wikipedia). A fakt, że Intele odniosły sukces to to, że poszły w wielopotokowość, czyli w ilość a nie jakość. Poza tym za Intelem stanął kapitał. A tak naprawdę można powiedzieć że to PC'ty będą chodzić na procesorach Motorolli – trochę przesadzam, ale prawda jest taka, że nowsze procesory Intela przestawiają się z CISC na RISC. Co nie zmienia faktu, że będzie to Intel Inside ;]
Bacry Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 jak się przestawią z cisc na risc, chyba bez zachowania zgodności z dołem a tego intel raczej nie zrobi, chyba że osobna linia. W PC chodziło właśnie o to żeby działało wszystko to co do tej pory zrobiono. W przypadku PPC czy starych motorolek czasami nie było tak łatwo zachować zgodność :D
Obywatel Napisano 4 Czerwiec 2005 Napisano 4 Czerwiec 2005 http://riad.usk.pk.edu.pl/~pmj/pentium_pro/p_pro_15.htm mam nadzieje ze ten link wszystko wyjasni ;]
Bacry Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 cytat: p://riad.usk.pk.edu.pl/~pmj/pentium_pro/p_pro_15.htm mam nadzieje ze ten link wszystko wyjasni ;] odpowiedź: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego Więc zagłębiając sięw notkę: procesor wewnętrznie niby jest risc a zewnętrzenie cisc. czyli że niby co, mamy samochód z silnikiem ferrari tylko cały układ przeniesienia mocy jest z syrenki? Chyba nie trzeba tego dalej tłumaczyć.
RK Napisano 5 Czerwiec 2005 Napisano 5 Czerwiec 2005 Co do ilości Mac-ów- Mac przyznaje się do posiadania 1.8% rynku komputerów osobistych. Przy takich danych jakoś trudno mi uwierzyć w tą "większość" w Stanach.
Rekomendowane odpowiedzi