Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Bardzo proszę o pomoc w sprawie ustalenia wymiarów tego budyneczku.

Jest mi to potrzebne poniewaz musze go wymodelowac w skali 1:1, ale nie bardzo wiem jakie przyjac proporcje.

Jesli ktos potrafi to zrobic to bardzo bym prosil o ustalenie:

- wysokosci pietra

- szerokosci okien

- dlugosc, szerokosc i wysokosc tego budynku

Niestety mam tylko te dwie referencje.

http://www.bayciti.net/new/images/buildings/178/802.jpg

http://www.bayciti.net/new/images/buildings/178/803.jpg

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 2,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki za pomoc. Ja takze tak zakładałem.

Musze teraz tylko jakoś ustalic szerokosc i wysokosc okna co pozwoli mi okreslic szerokosc i dlugosc budynku.

Jakies pomysly?

Napisano

do tego celu jest profesjonalny soft do pomiarow ze zdjec a nie zadne "na oko"...

Napisano
  • Autor

No to juz wiem coraz wiecej.

Świerk: orientujesz sie moze jak nazywa sie ten profesionalny soft?

Napisano

ale sans dobrze gada (czasmi mu sie tak dzieje ;) ), spokojnie da sie to z geometrii wykreslnej policzyc. ksiazka chyba taniej wyjdzie niz soft ;)

Napisano

geometria wykreślna:jedna z pasjonujących godzin na zajęciach z tegoż przedmiotu:

wykładowca w szale kreślenia kredą po tablicy w ręku trzyma jednocześnie cyrkiel, ekierkę i linijkę. w pewnym momencie zatrzymuje się i na chwilę odchodzi od tablicy, zsówa okulary. znowu się zamyśla. Wtedy jeden ze słuchaczy podnosi rękę i woła:

Ja wiem panie mgr ja wiem.

Tak słucham.-mówi wykładowca.

Tam po lewej stronie tablicy, w górnym rogu. tam się jeszcze zmieści jakaś kreska.

pozdrawiam wielbicieli geometri wykreślnej.

Napisano

Canoma jest do tego celu stworzona. Problem w tym, że jak nie masz choć jednego znanego wymiaru na zdjęciu to nie zrobisz dokładnie tego budynku w 1:1.

Napisano

np. PhotoModeler:

1. minimum 3 zdjecia obiektu (aby wygenerowac model)

2. ladujesz fotki

3. zaznaczasz te same punkty na zdjeciach

4. klikasz butona i masz model 3d wraz z nalozonymi texturami (ze zdjec) :cool:

kiedys tak w 5 min zrobilem model kiosku na moim osiedlu :D

do mierzenia odcinkow nie musisz miec az 3 zdjec ale musisz znac przynajmniej 1 wymiar

Napisano
  • Autor

Interesująco sie rozwija. :D

Szukałem, szukałem i nic nie wyszukałem pozatym iz jest to bank w StLouis, ale nawet na stronie tego banku nie mieli zadnych fotek budynku.

Na razie okreslilem proporcje wielkosci okna i na tej podstawie zaczne budowac swoj model.

Wystarczyla kartka w kratke i kilkanascie minut czasu. :)

Na koncu najwyzej calosc przeskaluje do odpowiednich rozmiarow.

Wielkie dzieki za wszystkie komentarze.

Zaciekawil mnie ten PhotoModeler.

Napisano

na pierwszym zdjęciu masz przynajmniej dwa elementy które były by pomocne w określeniu rozmiarów. Znak drogowy i żywopłot.

Napisano

No właśnie, wysokości znaków drogowych są standaryzowane.

Pozdrawiam

Napisano

Znaki drogowe - gdyby to było w Polsce to ok, idę i mierzę. Niestety pozostaje kwestia odległości tego znaku od krawędzi budynku. Więc na oko przyjmując wymiar znaku i odległość do budynku to już wychodzi niezły błąd.

Żywopłot - tego nie będę komentował

Osobiście jeżeli mam tylko maxa do wyboru to:

1. tworzę kamerę

2. włączam widok w jednym oknie z kamery

3. wstawiam twoje zdjęcie jako tło w oknie camera view (nie tworzy się perspektywa a to ważne)

4. tworzę sześcian, obracam go i podnoszę albo obniżam do momentu aż nie pokryją mi się jego krawędzie z krawędziami budynku (np. krawędzie okien stanowią ideale linie odniesienia i występują na 3 różnych wysokościach a dodatkowo leżą na tych samych płaszczyznach bocznych)

Problemem może być tu ogniskowa kamery która może być inna niż aparatu z którego było robione zdjęcie więc jakiś błąd może wystąpić. Dodatkowo niewiadomo na ile był skierowany aparat do góry.

Ale jeżeli sobie z tym poradzisz to gdy już ustawisz odowiednio sześcian to konwertujesz go do poly, włączasz opcję cut i wycinasz w nim okna i inne elementy widoczne na budynku. Jeżeli jest wszystko dobrze ustawione to przy wycinaniu okien w oknach front i left powinny powstać na płaszczyznach bocznych sześcianu linie mniej więcej pionowe i poziome. Jeżeli będą bardziej pochylone to znaczy że sześcian był źle ustawiony i musisz zacząć zabawę od początku.

Życzę powodzenia