Napisano 8 Czerwiec 200519 l Witam wszystkich.Mam pewien problem,mianowicie eksportuje z corela tekst lub jakies krzywe do formatu illustratora puzniej importuje do Maxa i tu pojawia sie problem:Tekst ktory zaimportowalem po extrudowaniu jest dziurawy i nie kompletny,np.w napisie "studio"s-dobre,t-dobre a reszta sie nie wytłacza lub widac tylko kawałek litery. Co mam zrobić, co robię nie tak ? z gory dziekuje P.S.Zaznaczam zemuszę importowac tekst z corela,bo w nim dostaje wszelkie projekty.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor Panowie Max rozpoznaje tylko format AI-illustratora wiec musze exportować z Corela do formatu illustratora potem,importuje ten plik do maxa,zawsze mam tekst przekształcony w krzywe.Może ktoś z was spróbuje coś takiego zrobić i podzieli sie spostrzeżeniami? Jeśli komuś wyjdzie niech da znać. Dzięki za pomoc
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor W maxie zle sie rysuje mi chodzi o precyzję,więc rysowanie w nim odpada.Wymyślcie coś bo ja już niewiem jak to zrobić??????
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Rysuj w a-CAD -> precyzja gwarantowana i export bezproblemowy. Ja wlasnie tak robie,
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Są to odwrócone normalne. 1.Taki efekt często się pojawia, gdy spline jest niedomknięty. Wejdź w edycję vertex'ów, zaznacz wszystkie i wciśnij 'weld'. 2. Jeśli jednak obiekt jest domknięty a normalne mimo to odwrócone, możesz - rozwiązanie łatwe i szybkie - nałożyć materiał 2-sided - rozwiązanie wymagające wiecej cudowania - domyślam się, że masz to jako jeden obiekt, więc musiałbyś oddzielić elementy powodujące problemy do osobnego obiektu i nałożyć modyfikację 'normal' ***EDIT*** teraz jeszcze widzę, że np w literach 'd' i 'o' masz scianki dzielące literę na pół w pionie, to także może być źródło błędów - pokaż jeszcze, jak wyglądają zaimportowane krzywe.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l zaimportuj do corela z powrotem to co z niego wyeksportowałeś i zobaczysz jak corel sobie radzi z formatem ai - dzieli na kawałki krzywe które składają się z więcej niż jednego odcinka. eksportuj lepiej jako eps.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Autor Chłopaki dzieki,pomogla,masie u mjnie browara,połączyłem wszystkie vertexy funkcją weld.Mam to co chciałem,czyli piękny tekst bez dziur. Dziękuje wam za pomoc.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l problem leży w tym aby dobrze wyeksportować tekst z Corel'a w formacie AI tzn. po napisaniu jakiegoś tekstu wciśnij ctrl+Q ,a następnie ctrl+K i dopiero wtedy eksportuj do AI. Jak to zrobisz napewno nie będziesz miał problemów w Max'ie. To co opisał VGT to już tylko ratowanie w Max'ie nipozamykanych krzywych. pozd. k.jansen
Napisano 9 Czerwiec 200519 l k.jansen napisał: problem leży w tym aby dobrze wyeksportować tekst z Corel'a w formacie AI tzn. po napisaniu jakiegoś tekstu wciśnij ctrl+Q ,a następnie ctrl+K i dopiero wtedy eksportuj do AI. Jak to zrobisz napewno nie będziesz miał problemów w Max'ie. To co opisał VGT to już tylko ratowanie w Max'ie nipozamykanych krzywych. pozd. k.jansen eh spece sprawdzjacie napierw zanim zaczniecie wprowadzać ludzi w błąd. Corel zawsze przy eksporcie do .ai dzieli krzywe składające się z kilku odcinków. Np. literka "a" ma w środku dziurę czyli skłąda się z dwóch odcinków, krzywej zewnętrznej i wewnętrznej w odróżnieniu od np. liteki "f" która posiada tylko jedną krzywą.
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Corel przy eksporcie do AI automatycznie może zamienić tekst na krzywe, ale to nie wystarczy aby można go było następnie bezproblemowo extrudować w Max'ie, dlatego tak jak napisałem w pości wyżej należy: po napisaniu jakiegoś tekstu wcisnąć ctrl+Q ,a następnie ctrl+K i dopiero wtedy eksportować do AI ( rys 1 ) ty natomiast (to doSansSerif'a) zrobiłeś tylko prosty eksport ( rys 2 ) Zobacz na rysunku i zastanów się........czy widzisz różnicę między dwoma metodami? spójrz co napisał VGT: "teraz jeszcze widzę, że np w literach 'd' i 'o' masz scianki dzielące literę na pół w pionie, to także może być źródło błędów - pokaż jeszcze, jak wyglądają zaimportowane krzywe". a teraz spójrz SansSerif co sam napisałeś: "eh spece sprawdzjacie napierw zanim zaczniecie wprowadzać ludzi w błąd" ........a może jakiś komentarz he?
Napisano 9 Czerwiec 200519 l Po pierwsze, to nie cackaj sie z importem/exportem, tylko create/spline/text i go! Poza tym faktycznie max nie łyka za bardzo plików corela, a nawet z AI bywają jaja. Ja to robię tak, że z Corela eksportuję krzywą jako EPS, dzięki czemu AI czyta to poprawnie, z kolei w AI zamieniam ją na DWG i w tym formacie całośc wkładam w maxa. I szafa gra i buczy. :) A pyta sie Pan, czy nie można by tak od razu (create/spline). A mozna i tak, można i tak. :)