Napisano 23 Czerwiec 200519 l splinem rysujesz ksztalt kola zebatego i koleczko w srodku, attach je razem i extrude albo bevel
Napisano 23 Czerwiec 200519 l tu masz script'a do tego http://pixelfactory.mchtr.pw.edu.pl/scripts/gears/gears.html na dole po lewej sciagasz pozdrawiam!
Napisano 23 Czerwiec 200519 l Autor Wow... ale szybki odzew! Dzięki wszystkim. A co do odpowiedzi : 1. wiem że to proste i łatwe do modelowania - można nawet ringwave'm wymodelować jakieś tam kółko. 2. spline+extrude - kupa roboty i pozatym nie musi wyjść wcale ładne :) 3. skrypt na pixelfactory - prawie wszystko ok, tylko : - po utworzeniu gearsa i zmianie jakiegokolwiek parametru skrypt tworzy kolejnego z tym zmienionym parametrem - spójrzcie w schematic view... po kilkunastu poprawkach możemy mieć już całkiem pokaźną kolekcje niewidocznych gearsów... - może ja coś robie źle ?, ale patrzyłem w kod skryptu i tam jest w każdej klauzuli on ... dopisane na końcu Create_gear(). Szukam takiego plugina, bo potrzebuje szybko i łatwo dopasowywać/animować kółka zębate w połączeniu z innymi kółkami i łańcuchem na SplineIK solverze... tak czy siak dzięki za odpowiedzi. pozdrav.
Napisano 23 Czerwiec 200519 l Wow... ale szybki odzew! Dzięki wszystkim. A co do odpowiedzi : 1. wiem że to proste i łatwe do modelowania - można nawet ringwave'm wymodelować jakieś tam kółko. 2. spline+extrude - kupa roboty i pozatym nie musi wyjść wcale ładne :) 3. skrypt na pixelfactory - prawie wszystko ok, tylko : - po utworzeniu gearsa i zmianie jakiegokolwiek parametru skrypt tworzy kolejnego z tym zmienionym parametrem - spójrzcie w schematic view... po kilkunastu poprawkach możemy mieć już całkiem pokaźną kolekcje niewidocznych gearsów... - może ja coś robie źle ?, ale patrzyłem w kod skryptu i tam jest w każdej klauzuli on ... dopisane na końcu Create_gear(). Szukam takiego plugina, bo potrzebuje szybko i łatwo dopasowywać/animować kółka zębate w połączeniu z innymi kółkami i łańcuchem na SplineIK solverze... tak czy siak dzięki za odpowiedzi. pozdrav. Postaram sie dzisiaj to poprawic. Jakby co to dam znac i wrzuce update na strone.
Napisano 23 Czerwiec 200519 l spline > star > i tam mozesz zaokrąglac ostr rogi ... jakies kola w srodku mozesz dodac poprostu inne kola i extrudowac ...
Napisano 25 Czerwiec 200519 l Autor lechoo: Ja też poprawiłem poprawionego, jeśli nie masz nic przeciwko :) Wszechstronnie przetestowany... Powinno być już ok. Jak znajde troche czasu to coś mu jeszcze dopisze. http://gobol.webpark.pl/gears.zip
Napisano 27 Czerwiec 200519 l aaaahahahah uwielbiam jak początkujący (Melonik) zabierają się za naukę innych. W karate jest tak.... że żeby zaczać nauczać trzeba miec przynajmniej brązowy pas.... i to tez pod okiem senseia.... A tu widzę ludzie z żółtym roszczą sobie tytuł "mistrza" haaaaahahah
Napisano 27 Czerwiec 200519 l Tak naprawdę kształt zęba jest znacznie bardziej skąplikowany niż zwyczajny extrude prostokąta :D. P.S. Dawno, dawno temu też było takie pytanie.