Jump to content

Caffe internet , jak zrobić dobrą i rentowną

Amok

Recommended Posts

Mam kilka pytan związanych z tym biznesem , bo mam wolny lokal i chce coś w nim zrobić .

1.Jaka konfiguracja do cafejki

2.Jaka ilość komputerów na początek

3.Jakie łącze i ile może kosztować ,

czy sam internet czy też gry sieciowe ...

i wszytkie inne informacje związane z tym tematem będą bardzo pomocne , więć piszcię!!

• Replies 21
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Ja raczej wypowiem sie jako uzytkownik

A więc łącze jak najszybsze słysząłem ze są jakies promocje dla kafejek i tego typu zeczy a więc trzeba sprawdzić.

Ilość komputerów: Jak najwięcej bo bedzie większy zysk,

a gry sieciowe to przedewszystkim ! Niektórzy mają net w domu a płacą zeby sobie pograc z qumplami w sieci.

1. Konfiguracja standardowa jak na dzisjesze czasy aby gry sieciowe bez problemu udzwigla nic wiecej nie potrzeba. Jakas dobra drukarka i skaner tez sie przydaje czesto sie zdaz ze ktos przyjdzie cos zeskanowac albo bedzie chcial wydrukowac cos co znalazla w internecie.

2. tak z 12 dobrych komputerow by sie przydalo.

3. Neo+ 2mb powinno starczyc

Jezeli postawisz na sam internet to nie zwroci Ci sie to, lepiej postawic tez na gry, drukowanie, etc. Organizowac czesto turnieje w rozne gry dobrze rozreklamowane, nocki, jakies imprezy ogolnie zwiazne z grami. Rozni dystrybutorzy czesto podpisuje z kafejkami umowy ze u nich mozna grac na legalnym sofcie etc. latwiej wydobyc pozniej od nich nagrody w turniejach itd. CDProjekt tak robi zgrami Bllizarda. U mnie w miescie jedna z kafej utworzyla sobie wlasny klan CS'a. Fajnie by bylo gdyby mozna bylo tez w takiej kafejcie sobie kupic jakas kawe/herbate bo czasem sie siedzi duzej niz planowalo i fajnie by bylo gdyby mozna bylo sie czegos cieplego napic, etc. Mozliwosci jest wiele tylko wybierac... ;)

no w tym materii chyba chojraq powiedzial wystarczajaco , moge tylko dodac ze bardz bardzo liczy sie miejsce gdzie jest lokal, jezeli masz lokal powiedzmy na blokowisku z twojej cafe zrobi sie taka mini melinka dla okolicznego plebsu i wydr :/ Jezeli lokalik jest w centrum no to o utarg nawet nie masz sie co martwic :P

Btw jezeli lokalik jest na blokowisku tu lepiej zaloz sklep spozywczy lepiej na tym wyjdziesz :)

powodzenia w otwieraniu nowego biznesu, wszystko to co powiedzialem to poprostu wiem z doswiadczenia bo przez wiele cafe sie przewijalem :x

edit :

co do kompow to dobrze by bylo gdyby w hl2 - cs source bylo 100 fps na tego typu gry jest najwiecej maniakow po kafejkach chociaz rozne diabla, tibie, ryl'e i inne tego typu badziewia tez sa grane i wlasnie o nich powinienes myslec na pierwszym miejscu , a pozniej o zwyklych uzytkownikach netu.

Co do kompow to wzaleznosci od lokalu, mysle ze 16-20 (+1 za bar i 1 na serw lub konsole w ostatecznosci) kompow na srednia kafe powinny starczyc

Kiedys sie zastanawialem czy takie cos bylo by oplacalne i po kafajkach pochodzilem i popytalem ludzi czego brakuje w takiej kafejce (mam moze 18 lat i do wlasnego biznesu daleko ale mysle perspektywicznie :D ) No i wiele razy usłyszałem ze w takiej kafejce chetnie by widzieli Konsole Playstation (tak to sie pisze?) Wiesz - wygodna kanapa dla dwóch, dwa pady z DulaShockiem i jakies dobre bijatyki

Może odbiega to od wizerunku typowej kafejki, ale moze warto i nad tym pomyślec. Ale to oczywiście tylko dodatek do tej "właściwej" kafejki ;)

instalujesz Tibię i kręci się interes przez pół roku przynajmniej ;) (poważnie mówię, znajomy ma kafejkę to co tam wpadam to dzieciarnia okupuje kompy z Tibią, że o nockach już nie wspomne :])

co do kompow to dobrze by bylo gdyby w hl2 - cs source bylo 100 fps na tego typu gry jest najwiecej maniakow po kafejkach chociaz rozne diabla, tibie, ryl'e i inne tego typu badziewia tez sa grane i wlasnie o nich powinienes myslec na pierwszym miejscu , a pozniej o zwyklych uzytkownikach netu.

W takie gry raczej sie nie gra w kafejkach no chyba ze w bardzo duzych miastach, najczesciej sie spotyka graczy w starcrafta(tego to musisz miec i to musowo najlepiej z dodatkami), diablo, warcrafta(dlatego dobrym wyjsciem by bylo przystapienie do tej grupy CDProjektu i dostac umowy i certyfikat od Bllizarda),cs, czesto sie spotykam z grami juz mniej nastawionymi na gry sieciowe jak np: baldurs gate, planescape torment, etc. sa ludzie ktorzy przychodza sobie tylko pograc w jakas ciekawa gre nie koniecznie po sieci.

A na kompy na ktorych pojdzie HL2 troszke wydasz i przy duzych ilosciach komputerow Cie koszty zjedza. Najlepiej na poczatek zakladac kafejke na 12 komputerow potem jak cos to dokupujesz nowe i zawsze parami, tak najlepiej. Pozniej w razie potrzeby modernizowac wszystko, itd. To juz zalezy od tego jak dobrze bedziesz zarabial na tym interesie...

Chojraq no co ty gadasz :P Gorzow jest duzy ? pipidowa zaprzeproszeniem zabita dechami a zamiast psow lancuchy szczekaja.

Co prawda nie mowie tu ze sa to oryginalne hlki tylko nonstemowskie na freekontach, a cs1.6 ~coundition zero grane jest wszedzie podobnie jak tibie i inne ryle :)

Jezeli to jest niby centrum to 12 kompow to stanowczo zamalo jezeli w poblizu nie ma innej kafe :)

Na start w sam raz, zaobacz jakie koszty tylu maszyn sa, no chyba ze stac kogos na wyrzucenie takiej kasy na te 21 kompw dosyc mocnych, itd. w ciemno bo nie wiadomo czy interes wypali to sie okaze po miesicu. A jak sie okaze ze nic z tego i bedzie trzeba to sprzedac? W ten czas po polowie ceny z kazdego ciagniesz aby je opchnac bo innaczej tego nikt nie ruszy.

Co do HL itd. to u siebie jakos tego nie zauwazylem a mamy tutaj kafejki duze, nowoczesne, super sprzecik i ze 30 kompow lub wiecej w niektorych i jakos w to nie graja wola klasyki. Ale to juz jest kwestia tego gdzie kafejak bedzie, ile osob bedzie z niej korzystac i czy naprawde oplaca sie wywalic na poczatek duza kase... takie moje zdanie. ;)

Ja wspomne jak wygladala najlepsza kafejka w jakiej bylem ewer. A miescila sie nie daleko. Miescila sie w piwnicy jakiegos domu. Wszystko w chamskiej boazerii. Ciemno , ale nie na tyle zeby sie pozabija. Byla kawa i bylo piwo. Komputery ledwo chodzily ale byl to raczej czas irca. No i muzyka. Caly czas cos lecialo. Jakas nowosc, cos smiesznego, melodycznego. Nieraz grube imprezy sie robilo. Stol zeby w karty pograc.

A o grach to pomysl o darmowych mmorpg typu: Muonline, Tibia, Ultima ma cos darmowego, Enemy Teriritorry to juz z fpp. Zaloz klan z jakiejs gry. Itd itp

Tibia Ci w kafejce wystarczy...eventualnie Lineage ...Tibia uzależnia xD niby nic taka gierka a przyjeła sie strasznie u nas...kumpel pokazuje kumplowi...on dalej

>>BOOOOOOOM!

HUHU! Hlep PK! Halp PK !Red skull! Hunted! Evul Pekay! Fri itans! Poof! No Keal! Uhowanie,Emcek, Bp, 1k, Br? LOL i Lol? [...]

nom...wyrwałem sie ... naprawde ... ;) juz nie gram

Mi to się wydaje, że taka kafejka to powinna być raczej miejscem spotkań ... pograć, pogadać, napić się czegoś (soku :P). Teraz jest taka era nie wiem jak u was ale u mnie net ma już prawie każdy dzieciak. Kiedyś mieliśmy taką gralnię ale spadła na psy, bo zrobiła się tam melina ... a co najlepsze chyba największym z nałogowych graczy był właściciel tej oto firmy. Jak dla mnie to powinno wyglądać to mniej więcej tak: Jestem pierwszy raz, no i sobie mykam do środka patrze a tu komputerki ładnie poustawianie np: po prawej stronie, po np: lewej kanapa (niekoniecznie jakaś ze skóry aby dało sie usiąść wygodnie :)) i naprzeciwko jakiś telewizor i do niego podłączony np: playstation2 lub 3 :D. za oświetlenie służą np: trzy lampy ultrafioletowe ... powieszone w okolicach barku. Ciepło klimatycznie ... i można się umówić na pogadówke z kimś :). O wiele bardziej bym wolał pójść z kimś do takiego miejsca niż do jakiegoś centrum ...

hehe ps :D hehe byl kiedys taki facio w krakowie: wygladal jak by napompowany po silowni byl :) zalozyl kafeje w srodku ps2 i telewizorki panoramy 32 do tego kanapy skorkowane itd.. mialy byc turnieje mialo byc pienknie... kafeja byla prawie obok rynku i co sie stalo? byl jeden turniej w tekkena :D potem 2 miesiace koles posiedzial w srodku... potem zamknol wszystko hehehe :) ale przynajmniej opuchlizna z miesni mu zeszla :D