Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm, tez mialem niedawno problem z przegrzewaniem i rozwiazanie okazalo sie banalne :), po prostu we wnetrzu komputera zbiera sie kurz i osadza sie na wiatraczkach obnizajac ich skutecznosc, co pewien czas trzeba rozkrecic komputer i przeczyscic, mnie to pomoglo, w razie jakby nie dalo rady to zawsze mozna dolozyc kolejny wentylator:]

Napisano

U mnie pomogło jak zdjąłem obudowe i postawiłem tak, że ma wolną przestrzeń od strony wentylatora, zdjąłem wentylator i zebrałem syf z radiatora. Oczywiście można zmienić wentylator z radiatorem. Sprawdź też jaka jest dopuszczalna temp. dla twego procka. Przy renderingu zawsze chodzi na 100%, u mnie nawet 3 dni bez przerwy chodził na maxa a temp. nie jest wcale niska ale mieści się w granicach dopuszczalnych dla tego modelu.

Napisano

Jak nie możesz go rozebrać, to cięzko będzie dołożyć wentylator

Spróbuj w pokoju zainstalować klimę - na pewno pomoże :), bo jak w pokoju masz jakieś 25*C to i komputer może się nieźle pocić.

Ew. jak zdecydyjesz się na integrację wew. kompa, to pomyśl o dobrym radiatorze i ew. o paście termoprzewodzącej i of korz wentylu.

Napisano

tak, pomyslę o wszystkim, mam p4 3,400mhz ale jestem amatorem ( a raczej zawodowcem ) podkręcania ;;--)))) jednak mój procesor nie powinien przekraczać 75 stopni, a teraz to bez podkręcania chodzi 74/75. może chłodzenie wodne... ale raczej dodam jakiegoś Pentagrama. no a jak jest zima i procesor chodzi 3,800 mhz to wydaje ok. 60stopni więc temperatura pokoju jest też wazna... ok kończe narazie bo znowu asus probe piszczy, że procesor ma krytyczny poziom... pozdrawiam...................

Napisano

to w takim razie przydałby się jakiś sprawny :)

poza tym podobno jest strasznie głośny (podobno - nie wiem, bo nie mam) - ponoć wyje jak tornado na florydzie (ponoć - nie byłem, nie wiem) :)

ale wracając do tematu: Pentagrama odradzam, a chłodzenie wodne to IMHO też nie najlepszy pomysł

Napisano

Przy P4 najbardziej wydajne chłodzenie to WC, dodatkowo rozbudowane o chłodzenie grafiki.

A przede wszystkim cisza.

Polecam i Pozdrawiam

Napisano

Tylko że WC to dość drogie chłodzenie, poza tym te wszystkie rurki wew i na zew kompa, jakieś zbiorniki na wodę wyglądające mało estetycznie przemawiają na korzyść tradycyjnego chłodzenia, chyba że ma się jak jakiś VeryBigTower, to można to wszystko upchać do środka. Co do ciszy, to coolery, które były wyżej wspominane (poza boxem), także zbytnio nie hałasują.

Napisano

tak, na wc trzba mieć miejsca dużo i równie dużo kasy, a opcjonalnie obudowę. kasę oszczedzam, a pozdtym myslę, że zwykły cooler mi w zupełności wystarczy, pozdrawiam